VÄXTHUSBYGGE En arkeologisk undersökning av den södra delen av den mark Findus vill bygga växthus på visar att det där inte finns några fornlämningar. Den geologiska undersökningen av samma område dröjer. Samtidigt söker Findus partners till växthusprojektet.
Den mark som Findus har för avsikt att i ett första skede bebygga åtminstone delar av, har genomsökts efter fornminnen.

Det handlar om fältet mitt emot Findus. Mellan Billesholmsvägen och Norra Vramsvägen. Marken omnämns i de nuvarande ”växthusplanerna” som den södra delen.

 

Lasse Wallin från konsultföretaget Wallin kulturlandskap och arkeologi har i dagarna konstaterat att det aktuella fältet ur arkeologisk synvinkel kan bebyggas.

- Vår bedömning är att planområdet, under förhistorisk tid eller medeltid, inte har utnyttjats till boplatser, gravläggning eller andra aktiviteter som lämnat fysiska spår i marken. Bedömningen grundas på jordartsförhållandena och topografin och slutsatsen stöds av att inga fornlämningsindikationer konstaterades vid fältbesiktningen.

- Bättre lägen finns i anslutning till vattendragen i norr och söder där det även finns partier med lättare jordar.  Vi föreslår därför att området kan exploateras utan inledande antikvariska insatser.

Gruvgångar och gas
Parallellt med den arkeologiska undersökningen har en geologisk undersökning av det södra fältet också ägt rum. Den påbörjades för ett tag sedan men gjorde sedan ett uppehåll pga dåligt väder. Men är nu alltså klar och sammanställs. Vad den säger ä ännu för tidigt att säga men vi på redaktionen återkommer med den informationen så fort rapporten publiceras. Klart är sedan tidigare att det under delar av marken finns gruvgångar. Samt gasledningar.

Gasledningarna lär inte vara något bekymmer men om det – som i fallet med Findus nya fryslager intill 110:an – går att stämpa upp byggnaderna så att de kan stå på mark ovanför gruvgångarna  -  återstår att se.

Det södra fältet är bara en del av hela 17:1 – Findus mark som företaget önskar sälja vidare till bl.a. växthusodlare. Som i sin tur har långtgångna planer på att uppföra gigantiska växthus för i huvudsak tomatodling. Oavsett om det blir på söder eller norr – eller på båda fälten.

Miljökonsekvenser
Länsstyrelsen har i sitt remissvar till Bjuvs kommun angående växthusbygge på den norra delen av 17:1 svarat att man vill se en miljökonsekvensbeskrivning samt en arkeologisk undersökning eftersom det på norr finns både fornlämningar och känslig natur. Vid Vege å, alldeles intill, finns även rödlistade fågelarter som skulle kunna påverkas negativt av ett så stort bygge som Findus mfl planerar.

För närvarande berörs dock inte den norra delen alls, enligt Mattias Samuelsson, planarkitekt i Bjuvs kommun. Man avvaktar vad undersökningarna av det södra fältet säger innan man eventuellt måste fortsätta undersöka i norr.

Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, har under ett samrådsmöte sagt till de boende i Selleberga Trädgårdsstad och ”Findushusen”, som skulle beröras kraftigt av ett bygge på norr, att företaget i första hand har för avsikt att bygga på den södra sidan. Först om det inte visar sig möjligt avser man att ta den norra marken i anspråk.

Hur det till slut blir, dvs vilka delar av marken som kommer att bebyggas, kommer att stå klart när kommunen presenterar sitt förslag till de sk sakägarna i Selleberga. Inklusive Länsstyrelsens samt övriga remissinstansers synpunkter och önskemål. Kommunens förslag skulle enligt Mattias Samuelsson komma i april men nu meddelar han att dröjer och istället kommer ”före sommaren”.

Business as usual
Den 15 april har Findus och Sustainable Business Hub, ett affärsnätverk med mål att se till att södra Sverige utvecklas till en världsledande region inom cleantech före 2020, bjudit in miljöteknikföretag till en sk Pitch and Match för att presentera produkter, tjänster och lösningar som kan hjälpa Findus att bygga det de kallar ”Sveriges mest moderna växthus”.

Företag som vill vara med och konkurrera om uppdragen kan för 3000 kronor få presentera sig på mötet under 10 minuter, inklusive frågor, om de är medlemmar i nätverket Sustainable Business Hub. För andra företag är kostnaden 5000 kronor.

En panel bestående av de främsta intressenterna, dvs Findus, Brännan Trädgård (tomatodlare i Viken), SLU, Veolia och Ramböll, utvärderar tekniskt och ekonomiskt presentationerna för att se om och hur de passar in i kravställningen.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.