Kenneth Bolinder (mitten) valdes om som ordförande för Folkets Parks styrelse liksom Bengt Bergkvist t.v. och Stefan Jacobsson t.h.
BJUVSWEEK POLITIK På årsstämman i Billesholms Folkets Park på söndagen valdes hela den sittande styrelsen om. Ordförande är alltså fortsatt Kenneth Bolinder, numera Sverigedemokrat. Bokslutet godkändes, styrelsen beviljades ansvarsfrihet och alla skildes i frid och fröjd.

Sammansättningen av de närvarande 48 röstberättigade andelsägarna, som samlades vid borden i Rotundan för att delta i årsstämman, bestod till mycket stor del av aktiva socialdemokrater i Bjuvs kommun. Här fanns t.ex. både nuvarande oppositionsrådet och socialdemokraten Ulrika Thulin liksom förre kommunalfrådet för S - Anders Månsson. Andra bekanta ansikten i sammanhanget var Alf Nilsson, Inga Bakken, Bo Hallqvist, Christer Landin, Anders Ljung m.fl. Rykten före mötet gjorde gällande att det skulle komma att bli högljudda diskussioner om valet av ny ordförande. Men av detta blev det på sin höjd "en tumme".

Från scenen redogjorde ordförande Kenneth Bolinder för bl.a. Parkens ekonomi. Som under Pandemin inte förvånande gått på minus. Men sedan i fjol vänt upp igen. Antalet evenemang och bokningar ökar nu, enligt de ansvariga. Men fortfarande behövs det mer intäkter och ledningen berättade att man sökt alla  bidrag som går att söka.

Redan förra året var styrelsen i färd med att söka ett sk Leaderprojekt som skulle omfatta pengar till renovering av Rotundan, själva entrén till Parken samt utomhusscenen. Ansökan fick dock pga Pandemin läggas på is men nu ska den påbörjas igen.

Ett positivt svar från Leader 2023 skulle innebära 1,3 miljoner kronor. Vilket täcker material- men inte arbetskraftskostnader. Ansökan görs tillsammans med Bjuvs kommun men det är medlemmarna i Parkstyrelsen som ensamma måste ta fram den mycket omfattande dokumentationen som krävs i ansökan. 

- Vi letar nu fler intressenter förutom kommunen, sa Kenneth Bolinder.

Många hål att fylla
Medan detta arbete sker krävs det att Parken hålls igång och löpande sköts. Den stora parken liksom alla byggnaderna kräver ständigt underhåll. Den gamla puben bredvid Rotundan har man renoverat för 225 000 kronor och den har nu en hyresgäst.

- Vi har fått ett krisstöd från den centrala organisationen Folkets Hus och Parker, säger Kenneth Bolinder. Av kommunen har vi fått 100 000 kronor till kostnaderna för fiberanslutning. (Nej, Wifi finns inte ännu i Parken. red:s anm.). Och så har Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun beviljat Parken 300 000 kronor.

Kommande evenemang
Bokningsansvarige Håkan Olsson berättade att Drillklubben återkommer till Parken och att han i övrigt nu tr emot ett ökande antal förfrågningar om att hyra lokaler.

- En nyligen gällde en matmarknad men just den önskade tidpunkten var Parken redan bokad. Så nu ska arrangören se om det går att ha matmarknad en annan dag i stälelt - och återkomma till mig. Det börjar helt enkelt trilla in större evenemang än vi är vana vid.

En riktigt rykande nyhet i sammanhanget är att det den 29 juli i år blir Allsång i Parken kl 18.00. (Mer info om det kommer säkert på Parkens hemsida när det närmar sig.)

Tveksamma hyresgäster?
Kenneth Bolinder lyfte ett varnande finger mitt i bokningsglädjen.

- Vid ett par tillfällen har vi varit tvugna att avboka sällskap som bokat i Parken då det visat sig - efter kontakter både med polisen och Säpo - att det rört sig om hyresgäster som inte stämmer in på vår uthyrningspolicy. Så det gäller för oss som liten förening att vara vaksamma och inte bli utnyttjade av förslagna sällskap. Som nobbas på de större orterna där de är kända och därför söker sig till oss små längre ut på landsbygden.

På temat "uthyrningspolicy" vaknade Ulrika Thulin till och efterlyste ett ex av densamma. Vän av ordning minns också den debatt som tidigare fördes kring vilka som ska få hyra Folkets Park i enlighet med centralorganisationens uthyrningspolicy från 2014. Och där Sverigedemokraterna på sina håll i debatten - som tex i Bjuvs kommun - utpekades som olämpliga.

Bara en höjde rösten
Så här långt in i stämman hade man kunnat vänta sig att höra några av de kritiska rösterna inom arbetarrörelsen återigen ta ton. Men förutom att Ulrika Thulin när det var dags att välja ny styrelse, och alldeles bestämt när Kenneth Bolinder omvaldes som ordförande, avstod från att delta och bad att få detta infört i protokollet - så hördes inte ett enda negativt ord mer om saken. Varken om SD eller någon annan.

- Jag avstod från att delta för att jag helt enkelt inte kan stödja valet av en Sverigedemokrat till posten som ordförande i Folkets Park, förtydligade Ulrika Thulin för bjuvsweek.se efter mötet.

Själv tänkte jag att det kanske låg någon sorts S-strategi bakom "tystnaden" och på mötet i Bjuvs kommunfullmäktige kvällen efter frågade jag därför Anders Månsson om varför inte han också avsått från att delta i valet av ordförande.

- Nej, sa han. Ingen annan sa ju något. Så då gjorde inte jag det heller.

Den som lever får se
Hur det nu än är med den saken så är kriget om makten i Bjuvs kommuns alla instanser och förgreningar i full gång. Varenda politiker verkar ha fått energipåslag just nu. Det intervjuas, görs reklamfilmer och poddar så det står härliga till. SD känner segervittning och det gör S också.

Även inom Bjuvs små 1-mandatspartier KD, C, L och V händer det saker. Nya kandidater har tagit över ledartröjan både i KD och C. Och tonläget och påhoppen i Kommunfullmäktige ökar nu igen. En pulsmätare så god som någon.

Men detta får vi återkomma till efter sommaren. Nu styrs i alla fall den gamla ärevördiga Parken från 1898 vidare av detta gäng:

Ordförande: Kenneth Bolinder. Övriga ledamöter: Stefan Jacobsson sekreterare, Håkan Olsson bokningsansvarig, Bengt Bergkvist vice ordförande. John Lind som tidigare var ersättare går nu in som ordinarie. Och tidigare ordinarie Patricia Brorsson blir istället ersättare.

Riks manar till samarbete
För att kontrollera var den tidigare debatten om att hyra ut Folkets Parker och Hus till Sverigedemokrater landat ringer jag upp organisationens VD Calle Nathanson på huvudkontoret i Stockholm. Han ser inga hinder med att man i Bjuv/Billesholm hyr ut till SD. På central nivå har man i juni haft årsstämma och lagt fokus på helt andra saker:

- Misstänkliggörandet och smutskastningen av den nära samverkan som funnits mellan föreningsliv och kommunal politik måste omedelbart upphöra, skriver man i en färsk pressrelease.

- Företrädare från både politik och civilsamhälle behöver hitta in till verkliga samtal och konkreta insatser tillsammans med medborgarna, som skapar förtroende istället för avstånd.

- Vi behöver ett handslag mellan de allmänna samlingslokalerna och det offentliga som:

  • Upprättar en partsgemensam strävan att tillsammans stärka lokalsamhället
  • Tydliggör samlingslokalernas roll som plats för kultur, bildning och möten
  • Slår fast samlingslokalernas betydelse för delaktighet, demokrati och krisberedskap.

- Vi är möjliggörare och katalysatorer för lokalt engagemang. Demokratin behöver skyddas och vi gör det bäst tillsammans!         

Läs hela pressreleasen från Folkets Parker och Hus riksorganisation här.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.