KYRKAN Den huvudsakliga makten i kyrkliga frågor i Bjuv är kopplad till fyra personer. Kyrkovalet 2013 ändrade inte på förhållandena. Läs mer om fördelningen mellan makt och personkryss här. Samt vilken ersättning som utgår i sammanhanget.
Det finns många som känner sig kallade vad gäller kyrkopolitiken i Bjuvs kommun och det finns två listor att välja mellan: Socialdemokraternas egen (S) samt den borgerliga Kyrklig Samling (KS).
Ledartrojkan i sammanhanget består dock endast av en liten klick på fyra personer som haft makten och ledaruppdragen länge, och som efter kyrkovalet valt att bortse från valresultaten med argument som exempelvis att de som fått fler kryss än dem "saknar erfarenhet". Och därför inte kan släppas fram. Att framhålla att församlingsborna i demokratisk ordning gjort ett val, biter inte. Personkryssen ses av de som bestämmer enbart som "rådgivande".
"De fyras gäng"
De fyra i den absoluta toppen i kyrkliga sammanhang i Bjuv är: Kersti Jonasson (S), Kjell-Åke Johnsson (S), Lennart Nilsson (KS) och Ulla-Britt Lundqvist (KS). Under perioden 2010-2013 var Kersti Jonasson ordförande i Kyrkorådet medan Kjell-Åke Johnsson var ordförande för Kyrkofullmäktige. Båda har samma position idag.
Kersti Jonasson fick bara 12 personkryss i valet 2013 men det hindrar inte att hon behåller sina sedan tidigare fyra ordförandeposter i kyrkosammanhang: i Kyrkorådet, Beredningsutskottet, Valberedningen och Valnämnden. Utöver detta är Jonasson ordinarie ledamot i Kyrkofullmäktige och Kontraktsrådet samt ombud i Lunds stifts arbetsgivarkonferens.
Lennart Nilsson (42 personkryss) var vice ordförande i Kyrkorådet före valet – och är det också forsättningsvis. Han är den ende i ledarklövern som har uppdrag som överensstämmer med församlingsmedlemmarnas önskemål - i form av kryss.
Väljer sig själv
Kersti Jonasson och Lennart Nilsson var och är ledamöter av Valberedningen – som t.ex.röstar fram kandidater till såväl poster i Kyrkorådet som Kyrkofullmäktige. Där de båda har egna positioner.
Kjell-Åke Johnsson (10 personkryss) är ordförande i det högsta beslutande organet - Kyrkofullmäktige.
Han är också ledamot i Kyrkorådet, Beredningsutskottet, Kyrkogårds- & Fastighetsutskottet och Valnämnden.
Inom parentes är Kersti Jonasson ledamot i Kommunfullmäktige medan Kjell-Åke Johnsson är ersättare i Kommunfullmäktige samt 1:e vice ordförande i Barn- & Utbildningsnämnden. Inte att förakta i en tid då S gjort kyrkoval till ny politisk plattform.
Ulla-Britt Lundqvist var vice ordförande i Kyrkofullmäktige före senaste valet - och fortsätter vara det för perioden 2014-2017. I Kyrkorådet är hon ledamot och i Beredningsutskottet är hon ersättare. Lundqvist är även redaktör för församlingsbladet Kyrkgluggen där hon får redaktionellt stöd av Kersti Jonasson.
Bortkastade röster
Nu var det vare sig Kersti Jonasson, Lennart Nilsson, Kjell-Åke Johnsson eller Ulla-Britt Lindqvist som fick flest personröster i valet 2013.
Ser man till personkryssen överlag så fick Kyrklig Samlings Anita Herder-Blixt från Billesholm allra flest röster – 51 kryss. Detta till trots har hon inte valts in till några andra förtroendeuppdrag än som vanlig ledamot i Kyrkofullmäktige samt Kyrkorådet. Någon annan förklaring till varför hon trots en topplacering bland församlingsborna inte fått större förtroende i Valnämnd etc., har inte angivits. Identiska uppdrag har även Kenneth Bolinder (S) med 26 personkryss, fått.
Hur många väljare som visste att de bara gick till vallokalen för att ”ge vägledning” – istället för en röst – är det förstås ingen som vet. Kenneth Bolinder har i HD uppgivit att han är "luttrad" i politiska sammanhang och att han trots allt är nöjd med att finnas med som ledamot i de två högsta beslutande organen Kyrkorådet och Kyrkofullmäktige. Men Anita Herder-Blixt har ifrågasatt varför hennes höga förtroende bland väljarna nonchalerats.
"Som ett svek"
- Jag känner det som ett svek mot dem som röstat på mig att inte ha fått ett större inflytande på kyrkofrågorna, säger Anita Herder-Blixt.
Det finns de som försökt göra gällande att du inte arbetar för EN församling. Utan enbart för Billesholm, där du bor.
- Det är inte sant, säger Anita Herder-Blixt. Självklart är vi en församling. Det jag reserverade mig mot i somras, när vi fick veta att verksamheten i Bjuvs församling var på väg att organiseras om, var resonemanget om att de som arbetar i Billesholm med fina och populära verksamheter, skulle flyttas till Bjuv. Och att ytterligare en präst skulle anställas.
- Min uppfattning var istället att det vi hade i Billesholm skulle bevaras och utvecklas. Och att om det rådde penningbrist så förstod jag inte varför en ombyggnad av församlingshemmet i Bjuv inletts. Dessutom tyckte jag vi i det läget kunde undvara en ny prästtjänst, avslutar Anita Herder-Blixt. Jag och Ann-Britt Lord har också senare i Kyrkofullmäktige reserverat oss mot omorganisationen.
Opolitiskt
Medan kyrkopolitikerna styr från sitt håll så är det kyrkoherde Patrik Neuhaus som från Svenska kyrkans håll representerar makten i Bjuv. I slutet av 2013 antog Kyrkofullmäktige ovannämnda omorganisationsplan, som han sedan dess är i full färd med att sjösätta.
De arvoden Bjuvs kyrkopolitiker får ut för sitt arbete har höjts från förra perioden till denna. Såväl den tidigare nivån som den nya kan du se i dokumentet här nedan.
Översikt över maktfördelningen i förhållande till personkryssen kan du se här.
Hur mycket de förtroendevalda i Bjuvs församling får betalt kan du se här.
Text: Marianne Rönnberg Galmor Foto: Svenska kyrkan