Cyberhotet är det mest påtagliga hotet på ryska motåtgärder kopplat till sanktionerna mot landet, enligt den militära underrättelsetjänsten Must.
FÖRSVARET Försvarsmakten håller sedan förra veckan direktsända pressträffar som kan följas bland annat från Försvarsmaktens hemsida och Youtube-kanal. Syftet är att löpande beskriva läget och göra Försvarsmaktens chefer och sakkunniga tillgängliga, heter det i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Pressträffarna sänds direkt varje torsdag klockan 15.00 med bakgrund av säkerhetsläget och händelseutvecklingen i Ukraina och omvärlden.

Hotet mot Sverige har ökat och det finns en risk för konkreta motreaktioner från Ryssland med anledning av kriget i Ukraina, uppger Försvarsmakten. Cyberhotet är det mest påtagliga hotet på ryska motåtgärder kopplat till sanktionerna mot landet, enligt den militära underrättelsetjänsten Must.

Ett exempel på det är att MSB:s (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) hemsida låg nere för en dryg vecka sedan pga en överbelastningsattack. Enklare sk överbelastningsattacker iscensätts mot myndighetshemsidor som tillfälligt kan slås ut så att allmänheten inte har tillgång till dess information.

Energiförsörjning, logistik, transport, telekom och finans hör till sektorer som är särskilt skyddsvärda när det gäller cyberattacker, skriver TT. Och tänkbara ryska motreaktioner kan enligt Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vara påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp, sabotage mm.

Utlyste undantagstillstånd
I israelisk media rapporteras det på måndagen om att ett antal av regeringens hemsidor utsatts för en omfattande cyberattack som släckt ner en rad regeringssidor som premiärministerns webbsida samt hälso-, inrikes-, social- och justitiedepartementets. Sidorna fungerar nu åter och hackergruppen ”Black Shadow” med anknytning till Iran, har tagit på sig ansvaret för attacken, enligt Jerusalem Post. Något som dock inte ännu kunnat verifieras.

National Cyber Directorate i Israel, utlyste undantagstillstånd när attackerna blev kända på måndagen, skriver nyhetsbyrån 0404.

Cyberövervakningen i Sverige
I Sverige finns sedan 2021 CFCS – Nationellt cybersäkerhetscenter – med uppdrag att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

Centret inrättades på uppdrag av regeringen av FRA, Försvarsmakten, MSB och Säkerhetspolisen och är ett nationellt cybersäkerhetscenter. Arbetet görs i nära samverkan med PTS, Polismyndigheten och FMV.

Verksamheten i centret byggs successivt upp och utvecklas under 2021-2023.

Inom ramen för cybersäkerhetscentret ska myndigheterna:

* Koordinera arbetet för att förebygga, upptäcka och hantera cyberangrepp och andra it-incidenter.

* Förmedla råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker.

* Utgöra en nationell plattform för samverkan och informationsutbyte med privata och offentliga aktörer inom cybersäkerhetsområdet.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.