FLYKTINGAR På tisdagskvällen togs det första steget till samarbete i frågor rörande flyktingar mellan Bjuvs kommun och en rad friviligorganisationers lokalavdelningar. Allmänheten inbjuds också att vara med och hjälpa.
På ett initiativ tidigare av Röda korset Bjuvs ordförande Ralph Wingren träffades på tisdagskvällen olika företrädare för såväl de kommunala verksamheterna kring flyktingmottagande etc, och lokalavdelningarna av Röda Korset, Rädda Barnen, Räddningstjänsten, Bjuvs församling och Ekeby församling.

Ralph Wingren var den som i förra veckan kontaktade kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson och framförde ett önskemål om att samla frivilligkrafter i kommunen till en inventering av vilka insatser var och en kan bidra med om eller när människor ur de flyktingströmmar vi nu dagligen ser i media, också når Bjuv.

- Jag menar att vi måste vara förberedda på att de även kommer hit och då är det ju bättre att veta i förväg vad vi kan bistå med tillsammans än att vänta tills behovet är akut, sa han. Inom vår organisation har vi ju t.ex. möjligheten att efterforska familjemedlemmar när någon "kommit bort" under flykten. Vi har även ledsagarservice av olika slag. Och så har vi kläder mm i lager här i Bjuv.

Läxor och lek
Clary Warneryd från Rädda Barnen erbjöd hjälp med läxläsning samt någon form av lek och förströelse för barnen. Förslaget med läxhjälp tilltalade platschef Daniel Johansson och hans kollegor på Rosentorp, som f.n har 38 ensamkommande flyktingbarn inneboende.

- Den typen av hjälp kan vi ha använding av redan nu, sa enhetschef Daniel Johansson med kollegor. Liksom klädbidrag. Killarna hos oss har t.ex. nu behov av vinterjackor och kläder.

Kommunchef Christer Pålsson berättade att han just skickat iväg ett svar på en förfrågan från Länsstyrelsen om vilka boendemöjligheter Bjuvs kommun kan erbjuda ifall det blir aktuellt att skicka flyktingar från i första hand Malmö, där alla som kommer till södra Sverige registreras, till Bjuv.

Boende finns
- Vi har i första hand det gamla sjukhuset här i Bjuv samt Kyrkskolan, sa han och Anders Månsson. Sedan har vi Kyrkskolan. Och blir läget akut har vi  dessutom sporthallar och andra större utrymmen som vi kan upplåta för kortare boende.

Bjuvs församling representerades av kyrkoherde Patrik Neuhaus som också han erbjöd en rad humanitära stödinsatser. Samarbetspartnern Centrumkyrkan, representerad av pastor Maria Berglund, likaså.

- Ber vi församlingsmedlemmarna om madrasser så är jag säker på att vi får ihop dem snabbt, sa han. Dessutom påminde han om Lunds stifts rådgivningsbyrå.

Från Ekeby församling kom den nytillträdda prästen Birgitta Sjöstedt och hon sög villigt upp idéer om såväl läxhjälp som språkcafé, i god kristen anda.

Lista på hemsidan
Majoriteten närvarande på mötet var kommunanställda handläggare i frågor kopplade till invandring, barn, socialtjänst, integration och utbildning. Carina Leffler, chef för Barn och utbildningsnämnden i Bjuvs kommun, tog initiativ till att skapa en förteckning över föreningar och organisationer som är redo att delta i detta nya samarbetsprojekt.

- Vi ser till att via vår informationsavdelning skapa en lista med kontaktuppgifter som såväl vi här som alla andra intresserade kan fylla på och också anmäla sig till, sa Leffler. Den kommer upp på kommunens hemsida om cirka en vecka.

Längre kom man inte denna första möteskväll men Anders Månsson underströk att när man nu skapat denna nya "tradition" av samarbete så kommer han och förvaltningen framöver att kalla till nya möten av detta slag. Någon exakt dag för nästa möte bestämdes dock inte utan istället kommer man att kalla de närvarande med hjälp av den kontaktlista som upprättades.

Fotboll viktigt
Kommunledningen noterade att fotbollsklubbarna lyste med sin frånvaro denna kväll. Det är dock inte klart att dessa fått någon inbjudan till mötet. Bjuvstorps FF tex, säger efter mötet att man inte hört ett ljud om detta, fastän man har mycket regelbunden kontakt med kommunen.Killarna på Rosentorp mm, spelar alla fotboll bl.a. hos BFF så klubbarna kan spela en mycket viktig roll i integrationen.

Bjuvs kommun är en av de få i landet som inte har något avtal med Migrationsverket om att ta emot andra flyktingar än de ensamkommande barnen, där ju mottagande är lag.

För ett par år sedan hade dåvarande kommunledning besök av tjänstemän från verket men något avtal skrevs inte då eftersom Bjuv ansåg sig sakna adekvat boende för flyktingar.

Nu diskuterar regeringen frågan om inte alla landets 290 kommuner ska tvingas ta emot flyktingar. Några påtryckningar åt det hållet sade Anders Månsson på tisdagen inte ha stött på. Dock förestår en resa till verket längre fram i höst, enligt honom.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.