FÖRETAGANDE Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet 2014 visar att läget i Bjuvs kommun överlag förbättrats sedan förra mätningen.
I Skåne som helhet tappar kommunerna annars placeringar för fjärde året i rad.

 

Hälften av de 33 skånska kommunerna backar alltså men det finns ljusglimtar. Som t.ex. Bjuv där totalrankingen visar att kommunen klättrat 13 steg från 2013 till 2014.

Vanligt i rekryteringssammanhang i Bjuv är att arbetsgivare beklagar sig över att det inte finns tillräckligt många kompetenta sökande till tjänster de utlyser. Men nu verkar något ha hänt i kategorin Tillgång till kompetens.

2014 års ranking visar nämligen på en uppgång med hela 68 steg när det gäller just kompetensen. Vilket gör att Bjuvs kommun hamnar på plats 74 bland kommunerna, jämfört med 142 förra året.

Andra ”storkliv” i rankningen hittar vi inom områdena Kommunpolitikernas attityder till företagande och Tjänstemäns attityder till företagande. Den första kategorin har förbättrats med 54 steg. Den andra med hela 77.

Lag och ordning backar
Över huvud taget klättar Bjuvs kommun inom samtliga svarskategorier utom en. Nämligen området Tillämpning av lagar och regler där värdet istället för att ha förbättrats det senaste året sjunkit med 25 steg! Vad som döljer sig bakom denna nedgång avslöjas inte i dokumentet.

Övriga Skåne
Vellinge, som legat på topp 3 i rankingen sedan starten av Svenskt Näringslivs ranking, lämnar nu pallplatsen och hamnar på plats 5. Det är dock fortfarande bäst i Skåne.

Årets raket är Perstorp som klättrar 59 placeringar till plats 202. Till största delen är denna klättring dock en återgång efter förra årets ras i motsvarande grad. Sjöbo är den kommun som dels är årets näst bästa klättrare, dels visar en trendmässig positiv utveckling. De var förra årets raket och i år klättrar Sjöbo 45 placeringar upp till plats 51.

I övrigt är det städer som står för det positiva. Även om nordvästra Skåne fortsatt ligger bra till med Ängelholm, Höganäs och Helsingborg på den översta delen av listan så bryter nu Båstad av genom att backa 37 placeringar efter flera år av positiv trend. I nordöstra Skåne är det Osby och Östra Göinge som står för fallet, de tappar 41 respektive 29 placeringar.

– Utmärkande för de kommuner som ligger i toppen och de som klättrar är att de har ett politiskt ledarskap som tar företagens frågor på allvar och en kommunledning som engagerar sig i förbättringen av företagsklimatet. De har som regel också en organisation som arbetar strategiskt och målmedvetet samt som lyssnar på företagarna, säger Rolf Elmér, regionchef, Svenskt Näringsliv Skåne.

- Skåne ligger fortfarande illa till i de konjunkturprognoser vi gör och de skånska företagarna har fortsatt låg framtidstro i riket, några branscher undantagna. Då behövs krafttag för att förbättra företagsklimatet och samtliga kommuner måste nu vara med på vagnen. De kommuner som inte möter företagens behov blir ifrånsprungna, vilket får konsekvenser för såväl arbetstillfällen som den framtida välfärden, fortsätter Rolf Elmér.

Han pekar på att här krävs inte enbart en dialog med företagen utan också politiska beslut och handlingskraft och uttrycker bekymmer över att vissa kommuner inte kommit längre, eller tappar styrfart, trots politikers tal om vikten av att minska arbetslösheten.

- I den diskussionen borde företagsklimatet vara en av de mest prioriterade frågorna då det är i företag jobb skapas, säger Rolf Elmér.

Bilden: Stefan Svalö var med och tog de första "spadtagen" när Findus påbörjade bygget av sitt nya fryslager.

Här kan du läsa om svaren från Bjuvs kommun samt rankingen i sin helhet.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.