POLITIK På måndagen var det extrastämma i Bjuvs Folkets Hus-förening. Den samarbetsgrupp som bildats tidigare för att hitta en lösning för husets framtid fick nu uppdraget att förhandla med kommunen om samverkan och överlåtelse av fastigheten.

För en tid sedan bestämdes det på ett möte mellan Folkets Hus-föreningens styrelse och andelsägare samt Bjuvs kommun och socialdemokrater att en samarbetsgrupp skulle ta fram en lösning för det gamla husets framtid. På måndagen ägde en extra föreningsstämma i frågan rum.

Som ett led i arbetet beställde Bjuvs kommun för en tid sedan en ekonomisk genomlysning av Folkets Hus-föreningen. Utförare var den oberoende revisionsfirman PwC.

Konsulterna konstaterade bl.a.att föreningens ekonomi är mycket svag. Den mest inkomstbringande hyresgästen är idag Bjuvs bibliotek, dvs Bjuvs kommun, men hyreskontraktet det två emellan går ut den sista december i år och om det kommer att förlängas är i dagsläget oklart. Väljer kommunen att flytta biblioteket till annan lokal är det idag svårt att överblicka resultatet av den handlingen. Även om det finns ytterligare hyresgäster i huset, samt arrandet för Sibyllakiosken. PwC avråder kommunen från ett samarbete.

Att stämman ändå gav klartecken till arbetsgruppen - dvs inte Folkets Husstyrelsen - att inleda förhandlingar om samverkan med Bjuvs kommun har sannolikt att göra med det faktum att Folkets Hus behöver upprustas och att det endast är föreningen som kan söka bidrag till allmänna samlingslokaler hos Boverket. Detta kan man kalla Folkets Husföreningens trumfkort i spelet om kulthusets framtid.

Revisionsföretagets rapport, som inte togs upp till diskussion på mötet på måndagen, lär dyka upp först i nästa fas av diskussionen och kan då komma att utgöra kommunens starkaste kort.

Extrastämman den 31 augusti fattade följande beslut:

- Att arbetsgruppen avtalar om samverkan med Bjuvs kommun om framtida nyttjande av fastigheten Medborgaren 1,

- Att arbetsgruppen genomför förhandling om överlåtelse av Medborgaren 1 till Bjuvs kommun inkluderande reglering av alla utstående ekonomiska mellanhavande,

- Att arbetsgruppen undertecknar ”Avsiktsförklaring” med Bjuvs kommun samt att ta fram ett tillhörande förslag till Överlåtelseavtal av Medborgaren 1,

- Att arbetsgruppen förelägger ovanstående för beslut till andelsägarna/medlemmarna på extra stämma före utgången av oktober månad 2015.

Arbetsgruppens sammansättning

Arbetsgruppen utsågs på andelsägarmötet den 18 maj 2015:

- Kenneth Bolinder                                   Utsedd av andelsägarna

- Johan Ahlberg                                       Utsedd av andelsägarna

- Liselott Ljung                                         Utsedd av andelsägarna

- Anette Roos                                          Utsedd av styrelsen

- Hugh McGill Morrison                             Utsedd av styrelsen

- Lisbeth Madsen                                     Utsedd av styrelsen

Kenneth Bolinder har varit sammankallande.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.