TRYGGHET BJUV Den senaste trygghetsmätningen för sammanlagt 11 kommuner, inklusive Bjuv, är här. Den visar att antalet brott är oförändrat men att invånarnas oro för brott skjutit i höjden.
Bjuvs kommun sorterar polisiärt under det som heter LPO Klippan där Anders Isgren är chef. Förutom Isgren var också Bjuvs kommunpolis Bosse Blixt med på mötet. Blixt är även Åstorps kommunpolis.
Antalet brott i Bjuvs kommun har inte ökat nämnvärt sedan förra mätningen. Den stora skillnaden ligger i hur otrygga invånarna känner sig. En oro de för övrigt delar med invånarna i hela landet.
Anders Isgren
Att döma av den stora uppslutningen av både poliser och politiker på fredagens pressträff i Helsingborg så står polisen i det närmaste handfallen när det gäller vad som ska göras för att få människor att känna sig tryggare. Invånarna vill se fler poliser på gator och torg, tolkar man svaren. Och fler poliser, det efterlyser även poliserna själva. Men till det krävs det mer pengar.
Buskörning
LPO Klippan omfattar förutom Bjuv också Perstorp, Klippan, Åstorp och Svalöv. Ett till ytan relativt stort polisområde. Trygghetsenkäten visar att det invånarna oroas mest av är fortkörning med bil, buskörning med moped, rädsla för att gå hem ensam, respektive åka tåg och buss kvällstid, samt oro för inbrott i hemmet eller överfall.
Svaren i årets medborgarenkät motsvarar anmälningsfrekvensen i alla fall utom ett. Och det lyfter både LPO-chefen Anders Isgren och kommunpolisen Bosse Blixt som anmärkningsvärt. Det handlar om Ekeby och den stora oro som finns bland de boende för att bilar kör för fort och att det förekommer mycket buskörning med moped.
Ekeby annorlunda
- Tittar vi på anmälningsfrekvensen så ser vi inte att detta är ett problem i Ekeby. Folk i Ekeby anmäler helt enkelt inte vad som händer och hur ska vi då ett – känna till det – två – kunna göra något åt saken?
Under pressträffen pekade Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg och ordförande i Familjen Helsingborg, just på det faktum att antalet polisanmälningar minskar. Samtidigt som oron stiger bland folk. Är beteendet att inte anmäla det man oroar sig för i Ekeby, ett exempel på detta?
"Måste veta"
- Vi måste ju först känna till problemet folk upplever och det gör vi bara om det anmäls till polisen. Sedan kan vi försöka göra något åt det, understryker både Isgren och Blixt.
De boende i Bjuvs kommun är också oroade över att de ska få inbrott i sina bostäder. Samtidigt visar de att de är ganska kritiska till polisens arbete överlag. Dock inte lika kritiska som i landet som helhet.
Vad tänker då polisen göra åt den stigande oron och missnöjet?
- Vi har en kommunikationsplan för Bjuvs kommun, säger Anders Isgren hoppfullt.
I klartext innebär det att kommunpolis Bosse Blixt inom kort ska ha ett möte med ledningen för Bjuvs kommun. Anders Månsson som högste ansvarige politiker och Christer Pålsson i sin egenskap av kommunchef. För att göra upp en plan för vad det framtida samarbetet ska bestå av. Bjuvsnytt hoppas kunna återkomma till detta mer konkret när mötet ägt rum.
”Säg åt folk att ringa mig”
Bosse Blixt och jag kommer i vårt samtal in på att Findusområdet snart står öde och tomt och därmed kanske öppnar för inte minst den som önskar bedriva ljusskygg verksamhet. Något som enligt de boende i Selleberga redan pågår sedan länge men som nu hotar att öka.
Jag berättar själv om buskörningarna senast det var halt på vägarna på området. Och om hur jag inte hittade vare sig vakt på Findus - eftersom uppsynen där numera är utlagd på entreprenad till ett bevakningsföretag med utgångspunkt Helsingborg - eller polis som kunde ta sig an saken i rimlig tid.
Tydligt exempel
Företeelsen är ett kristallklart exempel på hur det numera bland många uppfattas som att det är fritt fram i Sverige att utföra hur mycket bus och bråk som helst utan att någon ingriper. Känslan hos folk är att om det inte begås mord, så kommer inte polisen. Åtminstone inte förrän en eller flera dagar efteråt.
Bosse Blixt undrar varför jag inte ringt honom direkt om buskörningen. Jag svarar att det gjorde jag. Men jag hamnade i hans telefonsvarare. Jag vet hur man tar sig fram när det behövs men han förklarar att hans telefonsvarare tydligen inte fungerade vid det tillfället. Alltså gäller det att se till att tekniken alltid är trimmad.
Blixt insisterar hur som helst denna fredag på att det var rätt väg att gå och fortsätter:
- Skriv i Bjuvsnytt att folk ska ringa till mig på polisen i Bjuv när det händer något på dagtid under arbetsveckan.
- Vi behöver veta vad som händer även om det inte alltid blir utryckning direkt. Vet vi att något förekommer den ena dagen och du sedan ringer igen så kan vi kanske komma då istället. Det är viktigt att vi får information om vad som händer i samhället.
Nattetid är det som bekant mycket svårare. Då hamnar samtalet fortfarande i Malmö till sist. Och då kan det……….kanske…………kvitta?
Bosse Blixt har telefonnummer: 010 – 561 61 95.
HÄR kan du läsa vår artikel Nödrop från polisen - Vi räcker inte till! Från pressmötet på fredagen hos polisen i Helsingborg.
Skriv till
Marianne Rönnberg Galmor