FLYKTINGAR Det blivande HVB-boendet för ensamkommande barn vid Flamman i Ekeby, som sattes i brand på onsdagsmorgonen, brinner igen. Ingen har skadats men Bjuvs kommun har blivit en mörkare plats att leva på.
Vid femtiden på onsdagmorgonn gick larmet att det brann i de moduler vid Flamman i Ekeby, som var tänkta att hysa Bjuvs kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn - ett så kallat HVB-hem.
 

På eftermiddagen efter att eftersläckningsarbetet var avslutat började det brinna igen (se bild).

Branden känns förstås extra mörk mot bakgrund av att kommunen så sent som i måndags höll ett informationsmöte för allmänheten just för att förklara vad som händer i frågan lokalt och också låta allmänheten komma till tals med sin uppenbara oro och sina farhågor. Stämningen blev dock stundtals mycket hetsig och motståndarna till asylboendena i kommunen ansåg inte de fick de svar de önskade. Trots tjänstemännens försök att ge maximal information om samtliga aspekter av flyktingmottagandet.

"Mörk dag för solidariteten"
- Detta är helt fruktansvärt, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuvs kommun. Om branden är anlagd gör det mig både ledsen och arg att någon ger sig på ett hem där barn som har flytt från krig och övergrepp ska bo. Dessa troligen anlagda bränder löser inga problem, varken för Bjuv, Sverige eller världen. Det är en mörk dag för solidariteten.

Bjuvs kommun kommer att öka säkerheten på redan befintliga och planerade boende i kommunen. Personalen på kommunens grundskolor är informerade och Elevhälsan finns på plats på Ekeby skola för att informera, stötta och finnas till hands.

- Det är viktigt att vi finns till hands för barns frågor och funderingar, säger Anders Månsson. Vi har därför beredskap för att eventuella känslor kan komma upp.Det har brunnit på liknande sätt i ett stort antal blivande förläggningar runt om i landet redan och Bjuv sällar sig alltså nu till denna grupp som låter sitt missnöje ta sig formen av brandattentat.

Terroristhandling?
Vem eller vilka som anlagt branden är förstås ännu inte utrett men polisen ser mycket allvarligt på bränderna. För så sent som två månader sedan träffade bjuvsnytt.se Jonas Hysing, chef Nationella taktiska rådet vid NOA, Polismyndigheten, som då berättade att man just inlett en specialstudie av ett 20-tal anlagda bränder för att se närmare på upphovet och upphovsmännen.

Hittills betecknas nämligen bränderna fortfarande som mordbrand och handläggs då av den ”vanliga” polisen. Ska de istället betecknas som terrorism krävs det att man kan bevisa att de är en fara för rikets säkerhet. Skulle det visa sig att det är en eller flera extremistgrupper till exempel, som ligger bakom händelserna, ja då övergår bränderna till att betraktas som terrorhandlingar. Och då tar NOA och Säpo hand om ärendena istället.

Läs om kommunens informationsmöte här.

Läs också här om kommunens och skolans manifestation för ett varmt välkomnande som äger rum på torsdag den 17 på Torget i Ekeby. Klockan 10.00.

Marianne Rönnberg Galmor       Foto: Tina  Karlsson

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.