BOLAGISERING Med anledning av Kommunals torgmöte på onsdagen och de uttalanden som gjorts där så har vi i majoriteten satt samman ett bemötande i ämnet. Det skriver fyra av Bjuvs ledande politiker i koalitionen SD-M på torsdagen.

Fackförbundet Kommunals torgmöte på onsdagen har väckt känslor och på vissa håll på Facebook sprids ”sanningar” kring evenemanget av anonyma källor på ett ovanligt hätskt sätt. Något de styrande inte vill låta stå oemotsagt.

Så här lyder bemötandet från Sverigedemokraterna och Moderaterna i Bjuvs kommun:

”Vi har via media kunnat ta del av att det den 21:e juni anordnades ett torgmöte av Kommunal mot olika förslag som just nu arbetas igenom av den politiska majoriteten i Bjuvs kommun, Sverigedemokraterna och Moderaterna.

För att upprätthålla en service med god kvalitet till våra invånare idag och samtidigt rusta för framtiden har vi tittat på olika möjligheter att effektivisera.  Som den lilla kommun vi är så kan ni säkert förstå att det blir tokigt att låta ett par personer gå på ena sidan gatan och ett par andra på den andra sidan för att sköta grönområden på grund av att den ena delen är kommunens och den andra är Bjuvsbostäders grönyta. För den som ser detta hända borde tanken vara att med sunt förnuft lägga samman dessa två verksamheter till en. Precis så har vi tänkt!

Tyvärr tillåter inte lagstiftningen en sammanslagning av nämnd och kommunalt bolag. Men det går alldeles ypperligt att ombilda nämnden till ett förvaltningsbolag. Om vi kan utföra samma service till en lägre kostnad för att hushålla med våra skattepengar genom en smartare lösning varför ska vi då inte göra det genom att samordna verksamheten?

Man kan absolut vara emot att det ska finnas kommunala bolag och man väljer själv om man vill hålla möte på en parkeringsplats. Men vill man så finns det lokal i kommunhuset för att träffas under ordnade former och samtala. De frågor som Kommunal nu valt att föra fram på en parkeringsplats finns det olika samverkansformer för där företrädare från kommunen och facket möts. Frågan har behandlats i dessa samverkansformer.

Kommunal har på torgmötet nu fört fram att bolagsformen är till för att verksamheter ska gömmas undan i ett aktiebolag. Okunskapen blir påtaglig med detta uttalande. De kommunala bolagen står under kommunstyrelsens uppsiktsplikt precis som alla nämnder. Alla protokoll från ett bolagssammanträde är en offentlig handling. Det är samma lekmannarevisorer i våra bolag som i våra nämnder. Det vore på sin plats om Kommunal kunde sin sak och belägger sina uttalanden med fakta istället för att spekulera och sprida misstro. Varför skulle insynen bli sämre?

Kommunal kritiserar vidare att det går att skatteplanera med hjälp av aktiebolag. Vi anser att kommunens pengar ska stanna i kommunen och inte skickas till statskassan. Den skatt som optimeras bort stannar i vår kommun och kan ge fler anställda, fler böcker till skola och bibliotek eller bättre vägar i vår kommun. Vad är felet med det? Återigen ren okunskap!

Det samordnade angrepp som nu pågår mot demokratin i Bjuv från Kommunal och Socialdemokraterna måste komma fram i offentlighetens ljus. Dessa ständigt grundlösa insinuationer riskerar att bygga på politikerföraktet och framställer Socialdemokraterna som riktigt dåliga förlorare.

Vi i majoriteten arbetar vidare för att uppfylla våra vallöften och kan se tillbaka på ett år med gott resultat. Vi lovar att fortsätta jobba på för Bjuvs kommuns bästa och låter inte grundlösa anklagelser stoppa oss.”

Mikael Henrysson (SD)                                                                 Matthias Åkesson (M)
kommunstyrelsens ordf.                                                                  kommunalråd

Kenneth Bolinder (SD)                                                                  Jörgen Johnsson (M)
kommunstyrelsens !;e vice ordf.                                                      kommunalråd

 

/MRG/bjuvsweek.se.


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.