BJUV Efter diskussion i Kommunstyrelsen på onsdagen står det nu klart att Brogårdaskolan ska utvidgas med moduler. En lösning som ger barnen mer plats samtidigt som den innebär att varken brottarna, skyttarna eller gymnasterna behöver byta lokal.
I förra veckan gick diskussionens vågor höga bl.a. i Bjuvs Brottarklubb och Bjuvs Gymnastikförening. Brottarna hade sagt sig villiga att lämna sina träningslokaler på skolan i utbyte mot hjälp från kommunen att hitta något nytt.
Bildtext: Tränaren Henna Johansson är med i landslaget och ibland inlånad till Bjuv. Till vardags går hon på brottargymnasiet i Klippan.Sporthallen blev svaret. Men vart skulle Bjuvs Gymnastikförening, som huserat i hallen i decennier, då i sin tur ta vägen? Även de efterlyste dialog, förslag och hjälp med att hitta alternativ.
Markera närvaro
- Vi har inte fått veta något och alla svävar i ovisshet, sa Johanna Viltare, ordförande i Bjuvs Gymnastikförening, i samband med torsdagens möte i Kommunfullmäktige, dit hon och kollegorna tagit sig för att markera närvaro och väcka politikernas intresse för situationen.
Lokalfrågor är dock ingen politisk fråga utan en sak för tjänstemännen i Kommunhuset och kommunchefen Christer Pålsson hade också före fullmäktigemötet tydligt klargjort detta för berörda parter.
Barnen prio ett
- Det är först och främst min och mina kollegors uppgift att lösa trångboddheten för barnen på Brogårdaskolan. Att prioritera annorlunda vore att misshushålla med skattemedel och ett rent tjänstefel av mig, sa han.
Gymnastikföreningen och Brottarklubben lyckades hur som helst på fullmäktigemötet fånga Marie Hammars, ordförande för C i Bjuv, intresse. Och på onsdagen lyfte Marie Hammar också frågan till politiskt nivå – för diskussion – inte beslut.
Dyra moduler
Christer Pålsson sa i förra veckan att det skulle bli för dyrt att lösa trångboddheten på Brogårdaskolan med moduler. Priset för detta ligger på närmare 800 000 kronor.
Pålsson menade istället att någon av kommunens befintliga fastigheter kunde användas för att lösa problemet på skolan, där barnen till och med haft utomhuslektioner i brist på utrymme.
- Tekniska förvaltningen har utrett och kollat kostnader för ombyggnad av bland annat Kyrkskolan, säger Christer Pålsson. Först verkade det vara det billigaste alternativet och det i sin tur skulle innebära att Brottarklubben fick flytta till Sporthallen.
Där huserar dock Bjuvs Gymnastikförening m.fl.sedan länge. Vart skulle de då ta vägen?
Inget beslut
- Vi fattade aldrig något formellt beslut utan utredde bara olika möjligheter, men det skapade ändå oro i leden, fortsätter Christer Pålsson.
Den tekniska utredningen har de senaste dagarna dessutom kommit fram till att kostnaden för att renovera befintliga alternativ blir i stort sätt lika hög som att anskaffa moduler. Bara att åtgärda ett golv åt brottarna skulle gå på mer än 400 000 kronor. Vilket på onsdagen landade i att Christer Därmed är det inte aktuellt, för vare sig Brottarklubben eller någon av de övriga berörda, att flytta.
Treårslösning
Modullösningen gäller för en treårsperiod och kostar totalt drygt 780 000 kronor. 205 000 kronor i anskaffnings- och installationskostnad och sedan 192 600 kronor i årshyra. För 2014 blir det i runda slängar 300 000 kronor eftersom halva året gått. Och 2015 och 2016 är kostnaden 192 600 per år.
Sedan tidigare pågår en kartläggning av hur en helhetslösning på Brogårdaskolan ska se ut och det är alltså i väntan på vad den ska leda till som man nu tagit fram en treårsplan.
Gått rätt till
- Jag lyfte frågan, säger Marie Hammar. För att utreda om den behandlats på rätt sätt. Föreningarna tyckte ju inte det.
- Men efter vårt möte idag i Kommunstyrelsen kan jag konstatera att allt har gått rätt till. Och jag stödjer helt Christer Pålssons prioritering att främst se till barnens och skolans bästa. Framför fritidsaktiviteter i olika föreningar.
Anders Månsson, Kommunstyrelsens nye ordförande som nu tillträtt efter Stefan Svalö, är nöjd med hur frågan lösts. Han påpekar också att det inte är en politisk fråga men säger samtidigt att det aldrig fattats något formellt beslut i frågan.
- Tyvärr oroas folk bara någon kommer och tittar, säger han. Men våra tjänstemän var tvungna att se vad olika lösningarna kunde kosta.
Svidande kritik
Bjuvs Brottarklubbs ordförande Johan Persson skrev för några dagar sedan ett brev till Kommunstyrelsen. I brevet kritiserade han själva handläggningen av frågan. Bristande dialog och kommunens sätt att kommunicera och samarbeta ifrågasattes starkt.
- Det minsta vi kan begära innan beslut fattas i frågor som denna är en dialog och inte ett telefonsamtal från en icke beslutande tjänsteman som säger att nu är det klubbat och klart, hette det i brevet. Det är helt oacceptabelt och respektlöst.
”Tog för lång tid”
- Personligen kan jag tycka att processen tagit lite för lång tid, säger Anders Månsson. Där måste vi bli bättre och jobba snabbare i framtiden. Hitta en form där vi först möts och går igenom förutsättningar och önskemål. Sedan utreder och till sist lämnar besked och informerar.
- Samtidigt ska man vara medveten om att kommunikation är en svår sak. När ska man informera? Vi kan ju inte göra det förrän ett beslut är formellt fattat.
- Just nu funderar vi faktiskt som bäst på vilken den bästa kanalen är för att nå ut till invånarna med information. Och jag hoppas vi snart kommer fram till en bra lösning som håller för framtiden, avslutar Anders Månsson.
Dela gärna denna artikel.
Vår tidigare artikel i frågan kan du läsa här.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor