Theo skojar med pappa Emil Lord.
POLITIK Det är inte bara till höger på den politiska kartan som det händer saker i Bjuvspolitiken. Vänsterpartiet har på sistone också fått nya muskler i och med senaste tillskottet Emil Lord från Billesholm.

Nyligen bröt sig Tomas Olsson ur SD Bjuv och gick till det nygamla Framstegspartiet. På motsatta sidan av den politiska kartan har Vänsterpartiet samtidigt också fått en ”nystart” i form av att den tidigare för Socialdemokraterna politiskt engagerade Emil Lord från Billesholm, anslutit sig till partiet.

Det var Emil Lord som startade Facebook-sidan Rädda Billesholms Järnvägsstation som han nyligen, sedan stationen nu får anses räddad, gjort om till ”Vi från Billesholm”.

Emil Lord brinner för sin kommun men är missnöjd med att inte mer fokus läggs på Billesholm och Ekeby, vilket han motionerat om inom S. Utan gensvar.

”Steget före”
- Jag har i några år nu, som socialdemokrat, försökt ligga steget före men inte fått gehör för de frågor jag anser viktiga för vår kommun, säger Emil Lord. Förutom det du redan nämnt har jag även försökt väcka opinion för att inte skära i skol- och fritidsverksamheterna.

- Men mitt arbete har i bästa fall bara mötts med ett milt överseende. Och när jag, som en av de sista saker jag engagerade mig för i S, ville reservera mig mot nedskärningsbeslutet i Barn- och Utbildningsnämnden (BUN) och mot att vi i besparingssyfte skulle inrätta virtuella fritidsgårdar istället för ”levande”, blev det för mycket.

- Från högsta ort fick jag klart besked om att den som inte är för ett förslag ska stanna hemma istället för att delta i mötet, berättar Emil Lord.

”Utstraffad?”
Några veckor efter den sista händelsen presenterade S sin lista inför kommande valperiod. Emil Lord fanns inte med bland de 20 på valbar plats och undrade varför inte han som ung och engagerad medlem skulle tas i anspråk.

- Svaret jag fick var i klartext ”Du opponerar dig ju mot allt”.

Går till vänster
- Efter det beskedet mådde jag mycket dåligt, berättar Emil Lord. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag hade ju bara gjort det jag tyckte var rätt. Och så fick jag ett rejält rapp av partipiskan.

Emils nära och kära var de som fick honom att tänka konstruktivt igen. Inte skulle väl han bara ge upp och sluta bry sig?

- De hade ju rätt och då bestämde jag mig för att tala med de lokala företrädarna för Vänsterpartiet. Att gå till höger var inget alternativ för mig, säger Emil Lord.

100 procents ökning
Att Emil Lord ville ansluta sig till V var inget mindre än rena lyftet för partiet som i Bjuvs kommun länge bara bestått av en person – Anders Svensson i Billesholm.

- Jag har hållit på väldigt länge med politiken och till sist varit den enda företrädaren för vårt parti i kommunen, säger Anders Svensson.

- Men nu när Emil Lord kommit med har ju partiet vuxit med 100 procent, skrattar Svensson. Emil har också redan värvat fler och det är förstås jätteroligt för mig att få uppleva detta. Att Emil dessutom både är ung och van i politiken gör ju inte saken sämre!

Anders Svensson berättar att det nog är den första gången någon ringt honom och sagt att ”jag vill vara med i ert parti”. Det vanliga enligt honom är att människor sköter den här sortens privata angelägenheter litet mer i smyg.

Tar med hjärtefrågorna
Med sig till Vänsterpartiet tar Emil Lord sina politiska hjärtefrågor som till exempel frågan om Järnvägsstationens framtid – som V nu gjort till en valfråga. Partiet snickrar nu också, enligt Emil Lord på ett eget alternativ till Bjuvs kommuns Vision, som Lord kritiserat för att vara för bjuvsinriktad.

Sidbytet innebär också att Emil Lord får på en bättre egen plattform politiskt att verka ifrån än han någonsin hade i S – där han satt i styrelsen för S Billesholm men i större sammanhang som Bjuvs Arbetarekommun enbart var ersättare.

- Det känns som en bättre position att utgå ifrån om man vill vara med och påverka, säger en nöjd Emil Lord.

Värvar för fullt
- Jag har redan värvat flera nya medlemmar till Vänsterpartiet, fortsätter Emil Lord. Jag har ju också varit engagerad i en rad kyrkliga frågor och det ena ger det andra.

- Jag vill arbeta nära medborgarna, tillägger Emil Lord. Inte sitta i ett elfenbenstorn och klippa kontakten med folket ”på golvet”.  Jag ställer mig alltid på den svagaste partens sida.

- Jag hoppas också att jag via politiken kan vara med och göra Bjuvs kommun till en ”Jämställdhetskommun”.  Där alla har rätt till heltid – och också kan få det. Redan antaget i kommunen – men dåligt implementerat, avslutar Emil Lord.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.