ELEVHÄLSA Tre nya motorikbanor i Bjuvs kommun är på gång. Vid en skola i varje kommundel. För att helst varje elev ska få upp pulsen på alla raster och därmed få energi att kunna prestera bättre i skolbänken.
För att få fram var pengarna skulle göra mest nytta gjorde Ellen Claesdotter Pettersson, chef för Elevhälsan i Bjuvs kommun, en verksamhetsplan utifrån vad enkäten avslöjade.
- Några av de områden vi såg att det fanns behov inom var t.ex. att äta frukost, säger Ellen Claesdotter Pettersson.
- Många barn äter helt enkelt inte frukost hemma och det påverkar såklart hur det sedan går i skolan. Så vi fick både ordna samtal med vuxna och barn kring vikten av att äta frukost. Hur man kan göra för att hinna med, även när det är stressigt. Samt berätta om hur en bra och nyttig frukost kan se ut.
Sover för lite
Ett annat område där det visade sig brista hos Bjuvsfamiljerna var sömn. Barnen sover alldeles för lite. Så är det säkert över hela landet men det minskar inte behovet av en förändring också i Bjuv. Det verkar som att vuxna tror barn behöver mindre sömn än de själva. Men så är förstås inte fallet. Och sover inte barnet, utan sitter framför datorn halva nätterna också, märks det ganska omgående på skolresultaten.
- Vi fick helt enkelt ordna diskussioner både med föräldrar och barn om hur viktig sömnen är om man vill att det ska fungera i skolan, berättar Ellen Claesdotter Pettersson.
Nätmobbning
Kopplat till tiden barnen tillbringar vid datorn är förstås mobbning på nätet. Här fanns ytterligare ett tema att ta upp för Elevhälsan mfl.
- Många barn är utsatta på nätet, säger Ellen Claesdotter Pettersson. Det tog vi upp med både föräldrar och barn.
- Normkritik är tätt sammankopplat med detta. Så vi diskuterade tex vad som är en nätkränkning och hur man ska agera om man blir utsatt.
Var brast det?
För en äldre människa låter det närmast som att vi måste uppfinna hjulet på nytt en stund. Någonstans har vuxenvärlden – åtminstone i Bjuv, Billesholm och Ekeby – tappat kontrollen. Inte överfört från en generation till en annan vad vi redan på 1900-talet visste. Att skolgymnastik och idrott var nyttigt. Vi hade detta var och varannan dag. Precis som vi hade regler för interaktiv kontakt med andra. Även om den inte på den tiden gick via nätet utan kanske via telefon. Jag minns tex Heta Linjen som Telia introducerade. Och vilken uppståndelse detta väckte när unga – ofta tjejer – utsattes för både det ena och andra den vägen.
Jag säger de där om skolgympan till Ellen Claesdotter Pettersson.
- Percis! Det är dit vi behöver komma. Vi måste få upp pulsen på varje elev så att han eller hon kan prestera mer på lektionerna. Höjd puls ger energi.
Nu byggs och ivigs alltså ett första steg i denna pulshöjande och i slutändan förhoppningsvis också reslutathöjande satsning i hela Bjuvs kommun. I form av tre motorikbanor. En vid varje skola – dvs Varagårdsskolan, Jens Billeskolan och Ekebyskolan. På Brogårdaskolan har man istället satt ut pingisbord. Motorikbana blir det först när den nya Brogårdaskolan är klar.
Dansar också
På Brogårdaskolan startade man också för en tid sedan fredagsdans. Vilket sedan utvecklades till dans även på onsdagar. För att nu pågår lite när som helst under veckan. Elever dansar liksom lärare, enligt Ellen Claesdotter Pettersson.
- Idag finns musikanläggningar och dans på alla kommunens skolor, tillägger hon. Det är mycket bra.
Ellen Claesdotter Pettersson berättar vidare för bjuvsnytt.se:
- Vi har jobbat med planeringen av motorikbanorna hela våren. Banorna är skapade i samarbete elever-skolpersonal-oss - och när barnen är med så vet vi att det blir bra från början, säger Claesdotter Pettersson.
En blek arkitektskiss av hur motorikbanan på Jens Billeskolan i Billesholm är tänkt att se ut.
Motorikbanorna finns vid Ekeby skola, Jens Billeskolan och Varagårdskolan och ingen motorikbana är den andra lik. I Ekeby är motorikbanan i trä och går slingad ut i en skog. Här kan man enkelt röra sig och leka i skogsmiljön.
I Billesholm är motorikbanan i stål och parkour-inspirerad. Här kan den som vill leka och röra sig i mer urban miljö. I Bjuv är motorikbanan i både stål och trä. Utrustningen i stål kan också användas som träningsredskap. Motorikbanorna kommer användas av förskolor och skolor under dagarna och alla andra under kvällar och helger.
Ännu ett hälsofrämjande projekt är på gång, avslöjar Claesdotter Pettersson:
- Idag finns det på varje skola i kommunen en skolsköterska och en kurator. Det är stort. Bjuvs socialtjänst är väl uppbyggd liksom Elevhälsan.
- Nu ska vi påbörja ett test där vi ser hur rörelse påverkar skolresultaten. Vi gör testet tillsammans med varje fritidspedagog och skolsköterska.
För ändamålet har olika redskap köpts in och placerats ut i skolmiljöerna. Här finns hopprep för den som blir sugen på att hoppa, inredning för armhävningar osv. Allt för att spontana infall ska kunna uppmuntras.
Allt för barnens hälsa
- Vi har också haft föreläsningar 4 gånger om Ung livsstil, fortsätter Ellen Claesdotter Pettersson. Om ungas fysiska aktiviteter, mat osv. Först för våra pedagoger. Och på kvällar för föräldrar och elever. Och i juni hade vi en stor utbildningsinsats för skolpersonalen tillsammans med vårdcentralerna.
- Vi har här följt en form av KBT-metod (ACT). Allt för att tillsammans kunna stärka barnen, avslutar Ellen Claesdotter Pettersson.
Fotnot: Region Skånes Hälsoenkät görs vart fjärde år. Senast kom den 2016. 2020 är det dags för nästa mätning.
Marianne Rönnberg Galmor