Michael t.v. och Kosmas Pechlivanidis, som äger Sibyllakiosken i Bjuv, överlämnade på tisdagen en lista med drygt 2 000 namnunderskrifter från Bjuvsbor som vill ha "sitt" matställe kvar. Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) tog emot listan tillsammans med Claes Osslén (SD), 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsens presidium.
BJUVSWEEK – SIBYLLA En protestlista med 2 512 namnunderskrifter från alla de Bjuvsbor som vill  ”Rädda Sibyllakiosken” överlämnades på tisdagen till kommunalrådet Mikael Henrysson (SD). Samtidigt fortsatte männen dialogen om var kiosken eventuellt ska kunna placeras istället för att stå kvar där den står nu.

Mötet i kommunhuset var bestämt sedan en tid tillbaka och Mikael Henrysson assisterades av Claes Osslén, 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsens presidium, och den som bokat in mötet. Annars är det inte mycket av det som hänt – och inte hänt – rörande Sibyllakioskens framtid som verkar ha varit vare sig planerat eller strukturerat. Åtminstone inte enligt Kosmas och sonen Michael Pechlivanidis beskrivning av ärendet.

Där Sibyllakiosken ligger idag, på en tomt som tidigare ägdes av den numera upplösta Folkets Hus-föreningen men som senare övertogs av kommunen, har det legat en korv- etc kiosk så länge Bjufsingarna kan minnas. I flera decennier fick den stå där på ett sk tillfälligt bygglov. År 2005 köpte Kosmas bror Nikolaos kiosken och också han hamnade efter en tid i kläm mellan olika starka viljor.

När Nikolaos i slutet av 2013 ansökte om att få bygga ut kiosken slutade det med att han fick svar från kommunen om att kiosken skulle vara borta från platsen senast i april 2014. Då styrde Socialdemokraterna Bjuvs kommun och den gången lät det så här från Niklas Svalö, då ordförande i Byggnadsnämnden.

- Tillståndet löper ut i april nästa år, det är ett faktum. Efter det kan inte Sibyllagrillen vara kvar där den ligger idag. Det ingår helt enkelt inte i kommunens vision för det framtida Bjuv.

Orden känns igen
Dispyten 2013-2014 landade i att Nikolaos anlitade en advokat och fick fortsatt kontrakt med kommunen. Han drog sig dock så småningom tillbaka och sålde verksamheten till brodern Kosmas och hans son Michael. Som i sina samtal med nuvarande ledning i kommunen fått höra ungefär samma sak. Alltså:

- Kiosken passar inte in i det Bjuv vi avser bygga på marken där Folkets Hus tidigare låg.

- Handlar det om hur kiosken ser ut så kan jag bygga den lika snyggt som kommunen tänker bygga i övrigt, säger Kosmas. Är det bara fråga om hur kiosken ser ut? Jag kan köpa hela tomten plus parkeringen intill och bygga hur snyggt som helst.

Men…… vad handlar det här nu EGENTLIGEN om? Vi backar bandet.

 

Sibyllakiosken den 9 augusti 2022. Handlar alla diskussioner om bygglov och uppsägningar om att kiosken inte utseendemässigt passar in i det moderna bygge som Bjuvspolitikerna drömmer om att få uppföra i centrala Bjuv? I så fall verkar det inte vara något de 2 512 personerna som skrivit på protestlistan mot rivning bryr sig om.

2 512 personer har skrivit på protestlistan för att få behålla Sibyllakiosken i byn. Ingen av dem har sagt ett ljud om kioskens utseende. Uppenbarligen koncentrerar de sig på att de gillar Kosmas och Michaels mat. Och vill kunna fortsätta handla och äta där. Punkt. Tycker inte Mikael Henrysson och Claes Osslén man bör lyssna på de boende som engagerat sig i frågan?

Jo, det gör man såklart, menar Henrysson.

- I den skiss vi gjort på vad vi tycker ska byggas på tomten så finns det lediga affärslokaler. Hyr en sådan av byggbolaget, föreslår kommunalrådet. Först till kvarn……

Några ord om att kiosken inte passar in i framtidsbilden kommer inte över de ansvarigas läppar. Kosmas skakar på huvudet när han hör Henryssons förslag och säger att det inte är aktuellt i dagsläget att ringa byggaren. Vem vet hur besluten ser ut efter valet i september och för de direkt drabbade handlar detta ju om jobb och existens. Överlevnad. I nutid.

Inte alls så enkelt
Efter att Kosmas och Michael tagit över verksamheten efter Nikolaos så jobbade de på som vanligt i sitt populära gatukök när det i december förra året - alltså 2021 - utan förvarning damp ner ett brev från kommunen. Som kort och gott meddelade att kontraktet de har för att få stå på den fd Folkets Hustomten, nu var uppsagt.

Strax innan det hade Kosmas köpt in nya köksmaskiner för 120 000 kronor. Trots nedgången i affärerna pga pandemin, som drabbade honom och hans sons verksamhet lika mycket som den drabbade alla andra företagare, ville Costas satsa på en uppfräschning för att kunna fortsätta hålla samma höga standard i tillagningen som alltid tidigare.

”Ett slag under bältet”
- Brevet var som ett slag under bältet, berättar Kosmas. När jag köpte nya maskiner hade jag inte en aning om att kommunen planerade att säga upp oss. Hade jag haft det hade jag såklart inte investerat pengarna.

- Just att de inte informerade oss i god tid. Att de inte kommunicerade sina planer med oss mer än i ett kort brev om att vi nu var uppsagda! Det gör mig både arg och ledsen, fortsätter  Kosmas.

Allt hänger i luften
Sedan den dagen i december 2021 hänger verksamheten ”i luften”. Ovissheten gör att Kosmas och Michael inte fyllt på lagret som man annars skulle gjort. Michael har inte tagit ut lön på ett antal månader för att försöka få verksamheten att överleva. Idag säger han att han mår dåligt av all ovisshet och det faktum att kommunen inte visat någon som helst vilja att hjälpa till.

- Vi sitter i en rävsax. Både vår investering och de pengar vi hållit inne förlorar vi. Det kontrakt vi har med kommunen just nu går ut den 31 december i år oh då måste vi själva riva kiosken för 350 000 kronor! Allt som allt kostar det här oss runt en miljon kronor.

”Vi har erbjudit alternativ”
- Vi har visst försökt hjälpa till, säger Mikael Henrysson. Vi har föreslagit Kosmas och Michael tre andra lediga kommunala tomter. Som de tackat nej till.

- Jag har haft hjälp av en expert, replikerar Michael. Och bedömningen är att det inte finns tillräckligt utrymme för varken verksamheten eller parkering på de platser ni erbjudit oss.

Valet skapar mer ovisshet
Faktum vad gäller bygget på Folkets Hustomten är ju i dagsläget det att även om det tidigare klubbats ett byggförslag för Folkets Hustomten i Bjuvs kommunstyrelse som SD och M varit överens om så har Moderaterna sedan dess ångrat sig och kommit med ett annorlunda och helt eget förslag. Vilket innebär att det inte händer ett dugg på tomten förrän efter valet. Eller rättare sagt; tidigast under våren 2023 kan man kanske se konturerna av vad som komma skall. Helt beroende på vilket eller vilka  partier som då styr Bjuvs kommun. Och vilka beslut de tar.

En strimma av hopp?
De tre tomterna som Bjuvs kommun hittills erbjudit Sibyllakiosken är den gamla taxitomten bredvid Kronanparken i centrala Bjuv, tomten utanför Coop som också är central samt en markbit ovanför Trapptorget – mitt emot fd banken – nuvarande biblioteket.

Tomten utanför Coop har som sagt tidigare ratats av herrarna i Sibyllakiosken. Men på det möte som skedde i kommunhuset på tisdagen i samband med att protestlistan överlämnades, föddes ett litet hopp om att den kanske trots allt skulle kunna komma i fråga.

- Mikael Henrysson lovade oss att han skulle undersöka alla omständigheter kring vad det skulle kosta oss att flytta dit, berättade Kosmas för Bjuvsweek efter mötet.

Slutsats; Sista matchen om Sibyllakioskens framtida öde verkar i alla fall i skrivandets stund inte ha blåsts av. Vi ber att få återkomma!

HÄR kan du läsa mer om alla årens turer kring Sibyllakioskens vara eller icke vara gått.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.