POLITIK 20221212-14 På måndagen var det budgetmangling i Bjuvs kommunfullmäktige och bara det faktum att mötet startade två timmar tidigare än vanligt och dagordningen innehöll 64 punkter var nog tillräckligt för att ledamöterna skulle hålla sig till saken. Istället för att ägna sig åt pajkastning.
Den styrande SD-M-budgeten antogs till slut men innan dess fick representanter för fullmäktiges samtliga partier säga sitt om sina prioriteringar. Inför en församling bestående av 31 politiker, en rad tjänstemän, två internrevisorer, några åhörare samt oss från bjuvsweek.se. Som även live-streamade mötet.
Kommunalrådet Mikael Henrysson inledde punkten om budget med några ord om skenande inflation, räntor och elpriser som ökar och fortsatt höga drivmedelspriser.
- Det blir ett svårt 2023, sa han. Förhoppningsvis ser vi en liten ljusning 2024.
- Mot denna bakgrund har vi i Sverigedemokraterna tillsammans med vår partner Moderaterna tagit fram en budget som är väl balanserad, fortsatte han. Men det finns många utmaningar.
Därefter berättade Henrysson om de satsningar man ändå tycker sig ha råd med 2023. Med hänvisning till medias belysning den senaste tiden av narkotikaproblemen i just Bjuvs kommun beskrev han den konkreta åtgärden ”Aktivitet förebygger” där utbildningsnämnden, socialnämnden och kultur och fritidsnämnderna ska jobba tillsammans för att försöka få ungdomar under skoltid att hitta andra intressen än att ”hänga på byn”. Modellen kallas även Ängelholmsmodellen och ett pilotprojekt ska dras igång på Brogårdaskolan i Bjuv.
”Fokus på mjuka värdena”
Kommunalrådet berättade också att den nybildade Socialnämnden ska titta på lösningar för att fler ska kunna jobba ute och komplettera de två trygghetsvärdar som redan finns. Inte minst med utgångspunkt från narkotikamissbruket i kommunen. Han tror att det ska gå att få ihop en ”enormt fin grupp” av trygghetsvärdar, någon form av fältassistenter eller motsvarande samt de frivilliga Nattvandrarna Bjuv.
Utvecklingen av Selleberga
- Investeringarna fortsätter på Selleberga, berättade Henrysson. Våra planer överklagades tidigt i höstas men avslogs av Mark och miljödomstolen. Så nu håller vi på att handla upp för byggnation på området. Som kommunen köpte 2017.
Övervakning i Billesholm
- Vi ser att Billesholm växer tack vare järnvägsutbyggnaden. Och vi vill göra något på Kungsgårdsområdet nu när byn blir så lättillgänglig med tåg. Med pendlingsavstånd både till Lund och Malmö.
- Och just nu är uppköp på gång av utrustning för att i realtid kameraövervaka såväl Billesholms som Bjuvs järnvägsstationer. En del av vår trygghetssatsning.
Vad gäller Bjuvs tätort så utfärdade Henrysson en liten ”varning”:
- Renoveringen av Storgatan, som ni säkert inte missat, kommer att fortsätta ända bort till södra infarten dvs. den kommer att pågå i några år till.
En konkret satsning i de styrandes budget är att bygga en ny idrottshall vid Varagårdsskolan.
Moderaterna också nöjda
Matthias Åkesson, Moderaterna Bjuvs nye talesman, berättade om hur deras specifika krav finns med i samverkansbudgeten SD-M.
- Allt och alla fortsätter att präglas av den osäkerhet vi ser runt omkring oss, inledde Åkesson sitt anförande. Som jag sagt tidigare så befinner vi oss mitt i en perfekt storm av stigande räntor, skenande inflation, höga priser på energi och osv. Vilket såklart även drabbar kommunen.
- Därför har vi i majoriteten skapat en resultatutjämningsreserv som ger oss bättre förutsättningar inför kommande år. I korta ordalag innebär det att vi sätter av en del av årets överskott för att kunna täcka upp eventuella underskott de kommande åren. På så vis försöker vi undvika svåra beslut om effektiviseringar och i stället använda oss av överskott från ett ekonomiskt bra år.
Matthias Åkesson fortsatte:
- I kombination med arvet vi övertog från Socialdemokraterna så har vi en rejäl utmaning framför oss.
- Men därför är jag också nöjd och extra stolt som moderat för att vi kan leverera på flera av våra vallöften. Både hårda och mjuka värden. Vi klarar med våra riktade satsningar även att ta höjd och få ihop ett litet överskott på ca 7,5 mkr. Litet. Men inte att förakta.
Moderaternas satsningar innebär att elevhälsan ska stärkas liksom fältresurser. Som även Henrysson nämnde i samband med utökat trygghetsarbete för att hjälpa barn och ungdomar.
Om att motivera unga
Som bot mot de sjunkande skolresultaten satsas 300 000 kr på det sk motivationslyftet.
- Barn och unga måste få klara motiv till att klara skolarbetet. Deras självkänsla måste stärkas och de måste få hjälp med att skapa egna målbilder, sa Åkesson.
- Utanför skolan måste de ha tillgång till bra aktiviteter och det är i sammanhanget mycket bra att nu även Billesholm fått ett nytt fritids. Det betyder att det nu finns i alla våra tre kommundelar.
Åkesson uttryckte glädje över att se ett stort intresse hos invånarna för Konsthallen som man i nya budgeten skjuter ytterligare 250 000 kr till. Så att nya utställningar kan skapas.
Bryta isoleringen
- Vi satsar också 1 mkr till socialen för att bekämpa sk ofrivillig ensamhet. Pengarna möjliggör förhoppningsvis fler aktiviteter.
- I vårt valmanifest sa vi att vi vill ha ordning och reda, snyggt på gator och torg i kommunen. Och för att röja skräp på tomter och offentliga platser skjuter vi till 250 000 kr.
Den fortsatta exploateringen av Selleberga fortsätter och har i budgeten en prislapp på 37,5 mkr. Renoveringen av Storgatan får 31 mkr. Vägreparationer i kommunen 15 mkr.
Simma hoppa springa
Simhallen i Billesholm – som varit stängd länge pga av trasigt, läckande tak – ska efter en reparation för 5 mkr kunna öppnas igen. Samtidigt som styret planerar för en ny simhall i kommunen. Oklart var än så länge. Men politikerna säger sig ha pratat med ”folk på bygden” och krav på såväl ny sporthall som ny simhall har då framkommit.
Men var ska de bo?
Inte heller Moderaterna verkar dock ha stött på äldre som vill ha moderna boenden i lokal regi för denna fråga speglas öht inte någonstans i budgeten. De äldre de känner frågar tydligen mest efter mat och fika. Och ändå är KF-ledamöternas medelålder fortsatt hög och även de styrande själv börjar ju komma upp i åren.....
Oppositionens prioriteringar
- Jag börjar med att yrka bifall till Samverkan Bjuvs eget budgetförslag, inledde oppositionsledaren Ulrika Thulin (S). Och talade därmed för gruppen S+KD+C. Även om också dessa partier fick hålla egna anföranden (se länge ner i texten).
- Vårt budgetförslag är inte direkt jämförbart med de styrandes eftersom vi inte har tillgång till samma eller jämförbara underlag. Men vi prioriterar socialförvaltning, utbildningsförvaltning, kultur och fritid samt tekniska nämnden, fortsatte oppositionsrådet.
- Vi föreslår tex att pengar för att skapa nytt ska tas från pengar som finns i Kommunstyrelsen men som vi vill ska läggas på sk mjuka frågor istället. Och så vill vi att Bjuvs kommun ska vara kvar i Söderåsens Miljöförbund. Även om loppet nu ser ut att vara kört i den frågan.
Företagen viktiga
Ulrika Thulin fortsatte sedan med att än en gång understryka hur viktigt oppositionen anser det är att man framöver får fram jämförbara underlag exempelvis när det gäller frågan om att hyra eller äga fastighetslokaler för kommunala verksamheter.
- Vi anser också att det är viktigt att ha god relation med företagarna i kommunen, sa Thulin, som själv ägnat mycket tid efter att hon tillträdde som oppositionsråd till att besöka kommunens olika företag.
- Det finns ett behov av att kunna anställa människor med högre utbildningar. Och kommunstyrelsen behöver ett förtydligat uppdrag vad gäller demokratiarbetet i kommunen. Både vad gäller gentemot medborgarna och i det inre politiska arbetet.
På tal om förutsättningarna för vårdpersonalen i kommunen sa Thulin:
- Det räcker inte med applåder från balkongerna. Deras insats ska synas i plånboken också.
Samverkan Bjuv prioriterar i sitt budgetförslag också följande:
- Så kallade 65-plussare ska få möjlighet till en ”trivsam stund” genom att man i samtliga kommundelar får tillgång till att äta eller fika tillsammans med andra pensionärer.
- Man vill utöka samverkan mellan äldreboenden o förskolor.
- På Folkets Hus-tomten i Bjuv vill man se en samlingsplats för möten över generationer.
- Hälsofrämjande och förebyggande åtgärder ska prioriteras.
- Man vill återgå till 37 timmars arbetsvecka för vård- och omsorgsjobben.
- Det är viktigt att ”tro på barnen och ungdomarna så att de vågar tro på sig själva.
- Våra barns och ungdomars uppväxt går aldrig i repris! avslutade Ulrika Thulin.
De övriga partierna
Kristdemokraterna i Bjuv är med i den samverkansgrupp som Ulrika Thulin talade för men på mötet i Bjuvs kommunfullmäktige onsdagen den 12 december 2022 fick alla partier i KF möjlighet att själv berätta om sina prioriteringar.
Ordning och reda
- Vi i gruppen samarbetar väl och har fokus på ordning och reda samt mjuka frågor, sa KD:s talesperson Maria Berglund.
- Inflation, ökande priser, allmän oro. Våra verksamheter behöver idag ställas om och ha beredskap som vi för några år sedan inte kunde förutse, fortsatte Berglund och fortsatte sedan tala om att man nu på kommunens särskilda boenden behöver fundera på hur uppvärmningen ska fungera om det blir elbortfall där.
Maria Berglund oroar sig också för kompetensförsörjningen. På fler verksamheter än vård och omsorgssidan. Förskolan och skolan har enligt henne samma problem.
KD:s prioriteringar i valmanifestet
I sitt valmanifest hade KD sex olika prioriteringspunkter och på KF-mötet påminde Maria Berglund om dem.
- Bättre företagsklimat. Bjuv har på sistone sjunkit i den årliga näringslivsrankningen från Svenskt Näringsliv.
Här riktade Berglund kritik mot styrets lösning med ett extra kommunalråd som skulle jobba med kommun-företag och som KD menar misslyckats med att utveckla servicen för företagen så att man kan lita på att processerna tar lika lång tid och att alla får en jämlik behandling.
- Det är inte okej att rynka på näsan mot småföretag, sa Maria Berglund.
Från miljöförbund till egen verksamhet
Precis som S så vill KD att Bjuv fortsätter i Söderåsens Miljöförbund.
- Idag räcker det inte med generalister utan det behövs alltmer spetskompetens, sa hon. Kraven i dessa frågor blir högre och högre och att lämna gör att vi riskerar dålig kontinuitet och service.
Berglund framhöll samverkan inom NSVA som ett jättebra exempel och radade slutligen upp fler exempel som i Kds ögon är viktiga:
- Det behövs förebyggande verksamhet. Mjuka värden handlar inte om fler fältsekreterare utan om stöd till föräldrar. Och vi kunde ju ha en Äldrecentral för gemenskap och kunskap i den gruppen. Modell familjecentralerna som vi redan har.
- Bevara parker och grönområden. Så att Bjuv kan vara en attraktiv kommun. Jag är tacksam att vi rustar upp Storgatan i Bjuv. Men lägg energi också på de små verksamheterna typ att sätta på en ny ribba på en trasig parkbänk och ta bort gräs och skräp mellan gångplattorna osv. Underhållet på skolorna ger inget trevlig intryck.
SVT:s förtjänst?
Enligt Maria Berglund så har den nya socialnämnden otroligt mycket att ta tag i utifrån vad den senaste tidens SVT-reportage visat. På temat sa hon avslutningsvis:
- Trygga familjer ger trygga barn. Arbeta mer med utbildning. Rätt kompetens behövs. Företag anställer folk med högra utbildning.
Och sist men inte minst:
- Barn behöver se vuxna gå till arbetet. Också för att få en idé om hur deras eget liv ska gestalta sig i framtiden.
Vänstern instämmer
Viktoria Sjöstrand representerade på måndagen Vänstern:
- Jag ska fatta mig väldigt kort. Vi har inget eget budgetförslag och har inte heller varit operativt delaktiga i oppositionens budgetförslag. Men vi ställer oss helt bakom det.
- Konkret vill vi ha mindre barngrupper i förskola och skola, fler behöriga lärare och träffpunkter för de äldre. Det är några av punkterna vi anser viktiga.
Centern Bjuv ingår till skillnad från Vänstern i Samverkan Bjuv.
- Vi prioriterar också de mer mjuka frågorna, sa Centerns partiledare Krister Nilsson när det blev hans tur att äntra talarstolen. Och så vill vi se fler jobb i kommunen.
- Det är också viktigt att ha en god relation med befintliga företag och satsa på nyföretagande tex inom miljö- och klimatsektorn samt cirkulär verksamhet.
Än en gång media
Krister Nilsson refererade liksom tidigare såväl Ulrika Thulin som Maria Berglund till de artiklar i media som på sistone avslöjat svåra arbetsförhållanden på Hello Fresh. Ett företag som vuxit sig mycket stort i den tidigare Findusfabriken i Bjuv. Och vars verksamhet i stort går ut på att packa mat i kassar som distribueras vidare till företagets prenumeranter.
- Enbart logistikjobb och den arbetsmiljö som vi har läst i media i helgen finns där, är inte önskvärt, sa Centerledaren.
- Bjuv behöver ett bra företagsklimat med fler arbetstillfällen. Ju fler som arbetar desto mer stärks samhället. Bjuv måste satsa aktivt och målmedvetet. Få fler behöriga lärare. Attrahera fler – och håll dem kvar. Inte minst genom att förbättra skolmiljöerna. Med det nuvarande styret har inget sådant hänt och jag ser inget i deras investeringsbudget som talar ett annat språk.
Krister Nilsson fortsatte på temat skola:
- En annan faktor för att höja skolresultaten är att minska klasserna i både förskola och skola. Så eleverna får bättre studiero. Utan godkända betyg och senare en satsning på en gymnasieutbildning blir det svårt att få ett stimulerande fast jobb, resonerade Nilsson.
- Skapa en särskild föräldrautbildning så att de inser hur viktig skolan är och därigenom börjar pusha barnen till att utbilda sig.
”Trygghetsvärdar bara väktare”
Oppositionen är inte imponerad av att de styrande anställt trygghetsvärdar som man menar inte räcker till för att möta ungdomars verklighet varken i eller utanför skolan.
- För att enklare och snabbare kunna hjälpa barn på glid behöver vi ett antal fältsekreterare, sa Krister Nilsson. Trygghetsvärdarna fungerar i princip bara som väktare
Fler C-förslag
Inrätta en Fritidsbank där alla har möjlighet att prova på olika saker. I samverkan med alla de föreningar som finns och som är och kan vara viktiga aktörer i samhällsbygget.
- Bygg ny idrottshall.
- Satsa på mer mellankommunal verksamhet. Sök samarbete inom alla verksamhetsområden.
- Ge pensionärer möjlighet att äta på våra äldreboenden. Det kan ha en stor social effekt för många pensionärer. Och tänk också på hur själva lokalen där maten serveras ser ut! Överför ansvaret också för detta till kostenheten.
- Se till att ge ungdomarna en biljett som de även kan använda helger och på lov.
- Och så behöver kommunen jobba med demokratifrågan så att vi får upp valdeltagandet i kommunen igen, avslutade Krister Nilsson.
Se och hör vår sändning
Mötet i Bjuvs kommunfullmäktige den 12 december var mycket långt. Vill du se och höra allt som sades under de dryga fyra timmar det pågick så titta på vår sändning här.
Tycker du dessutom att vårt arbete med att bevaka stort och smått som händer i Bjuvs kommun är du välkommen med ett litet bidrag via Swish 0707822407.
För även om det verkar mycket och svårtillgängligt så gör vi vad vi kan för att klargöra eftersom: Demokrati och medvetenhet om vad som händer i samhället vi lever i är VIKTIGT! OCH kan påverkas av var och en av oss. DU och JAG - VI - är samhället. Glöm inte det!
Fotnot: Handlingarna som tillhörde mötet den 12.12 hittar du här.
Mycket nöje!
Marianne Rönnberg Galmor