Findus huvudentré på BIllesholmsvägen utanför Bjuv. För många på orten ett andra hem. Nu snart ett minne blott.

FINDUS Den sista mars stänger Findus men det är inte då Bjuvsbor får veta slutet på sagan Findus Bjuv. – Det är först efter stängning som vi kan lägga in en högre växel för att sälja, säger mäklaren som har uppdraget – Peter Wiklund på NAI Swefa.
Det drar ihop sig till slutlig stängning av industriorten Bjuvs sista kvarvarande livsnerv - Findus. En månad kvar och frågorna och spekulationerna kring vad som sedan händer, växer sig allt starkare. Cirka 200 personer får hjälp av Arbetsförmedlingen i jakten på nya jobb. Ett hundratal låter tiden gå och hoppas därmed kunna överbrygga till pensionen genom det avgångsvederlag de kommer att få.


Mäklarfirman NAI Swefa fick redan i slutet av 2016 uppdraget av Findus ägare Nomad Foods att sälja fabriksanläggningen, reningsverket och all den mark företaget äger i södra Bjuv - 240 hektar - vilket utgör en fjärdedel av hela tätorten Bjuvs centrala del.

Någon prislapp finns inte för ett sådant objekt. Sådana hamnar inte heller på Hemnet!

- Den här typen av affärer går till på ett annat vis, säger mäklaren Peter Wiklund, och jag nästan hör i telefonluren hur han ler åt min fråga om pris. Vi känner marknaden när det gäller möjliga intressenter. Och marknaden känner oss.

- Just nu har vi flera möten i veckan om Findus. Både med intressenter som vill köpa och hyra.

En högre växel
So far so good. Återstår då att få veta viken typ av köpare och hyresgäster vi talar om. Och där vill mäklaren förstås inte säga något.

- Inte förrän efter den sista mars kan vi lägga in den högre växeln och t.ex. visa produktionslinjerna inne i fabriken. Där får ju inga obehöriga komma in idag men när det som ska flyttas till annan ort är borta, kommer vi in. Och då ser vi också vem som vill vara med till slutet, säger Wiklund.

Att döma av dem som hittills visat intresse för både fabriken och reningsverket lutar det enligt Peter Wiklund mot att köparen/köparna/hyresgästerna finns inom livsmedelssektorn i en eller annan form.

"Går inte räkna hem"
Att någon skulle försöka ta över Findus verksamhet och producera det sortiment de gjort är dock enligt mäklaren inte troligt.

- Något sådant kan man inte räkna hem. Det blir inget FINDUS.2. Findus har byggt upp sin verksamhet sedan mitten av 1900-talet och idag är det inte möjligt att göra om det de lyckades bygga.

- Däremot kan man tänka sig att flera företag inom en och samma bransch samarbetar. Säg att en odlar, nästa producerar och en tredje tar hand om avfallet.

En del har försökt
Hur det nu är med den saken så vet vi att andra grupper och företag försökt att få komma in på Findus med egen odling. För att producera i tex ärtlinjen, som stått oanvänd en tid. Exempel är en odlargrupp som ville odla ärter men fick nobben samt en lokal grönsaksodlare, som gärna också anslutit sig till framtida odling. Men Findus ägare Nomad Foods har redan när det blev känt att företaget skulle läggas ner sagt att man inte släpper in en ny, konkurrerande producent av frysta grönsaker, så att de som ändå försökt fått ett nej, överraskar inte. Men det finns väl inget som säger att grönsaker måste vara frysta, tänker vän av ordning.

Kanske ett kluster?
Spekulationerna kring Findus har bl.a. gällt om någon ”tung” intressent typ Peab eller kanske Lantmännen, skulle tänkas kunna köpa fabriksanläggningen inklusive kontorshus etc. Och skapa något som man t.ex. gjort på den f.d. flygflottiljen i Ängelholm. I brist på bättre ord kallar vi det företagshotell.

- Företagshotell är inte rätt begrepp i sådana här fall, svarar Peter Wiklund. Vi kallar det kluster. Men som sagt. Än är vi inte där. Först måste vi förbi den sista mars så vi får tillgång till att visa anläggningen i sin helhet.

Har visat marken
Företagare har alltså inte ännu kunnat göra en faktiskt bedömning av huruvida fabriken är värd att köpa eller inte pga förbudet för obehöriga att vistas där. Findus mark däremot, har det en längre tid varit fritt fram att bjuda på. Kommunalrådet Anders Månsson berättade redan förra året att man sneglade särskilt på vissa områden där man kan tänka sig att bygga de cirka 1000 nya bostäder som man anser att det framtida Bjuv behöver. Personligen hade han då varit på Findus och framfört kommunens önskemål.

Peter Wiklund bekräftar att han haft samtal med Bjuvs kommun om en markaffär. Eller ett par olika.

 

Det numera nedlagda Findusspåret är 2,5 km långt och går mellan Järnvägsstationen i Bjuv, genom Selleberga och fram till Findusfabriken. Kommunen är intresserad av att köpa. Om marken inte är förgiftad.

 

- I det sammanhanget tog jag upp att den gamla Findusjärnvägen kanske skulle kunna vara intressant för kommunen. Det har ju tidigare funnits med i deras planer att göra en gång- och cykelväg av den. Och kommunen var intresserad av mitt förslag. Banan är cirka 2,5 km lång.

Att mäklaren inledde med att tala om järnvägssträckan beror enligt honom själv på att det är den del av objektet som behöver granskas ur ett miljöperspektiv. Järnvägsslipers är impregnerade med kreosot som när det är fullt verksamt är cancerframkallande och över huvud taget hälsovådligt för människan.

Behövs sanering?
Nu har rälsen avlägsnats för ett tag sedan och all slipers legat så länge i marken att giftet kanske runnit bort med vattnet. Men undersökas måste de likväl. Ifall det trots allt krävs en sanering innan spåret asfalteras.

- Jag har sagt att vi är intresserade av spåret, säger Anders Månsson. Men då måste de först låta undersöka om kreosoten finns kvar för vi vill ju inte ha en saneringskostnad att betala.

- Jag har bett Bjuvs kommun räkna på exakt vad de är intresserade av att köpa för mark och så återkomma till mig. Jag inledde med att tala om spåret eftersom där kan finnas saker att åtgärda.

Övrig sanering inte aktuell?
När ett företag läggs ner är ägaren skyldig att återställa marken det ligger på. Finns det någon saneringsplan när det gäller Findus?

- Vad gäller Findus är det bara järnvägsspåret som är aktuellt, säger Peter Wiklund. I övrigt talar vi ju om att det ser ut att kunna komma in köpare och hyresgäster som sysslar med livsmedelsproduktion. Precis som Findus. Och då behövs ju ingen sanering.

Återstår alltså en dryg månad tills fabriksnedläggningen men de av oss som trodde vi då skulle få veta vem som tar över, tog fel.

Men resten då?

När produktionslinjerna tystnad och alla arbetare gått hem står fabriken och byggnaderna kvar. För hugade spekulanter att besöka. Men vän av ordning undrar vad som då samtidigt händer med all övergiven mark, Försöket, Verkstaden, Frölagret, de gamla kycklinghusen, Ladan, grönområdena och häckarna som Findus alltid skött.

Frågan är ny för Peter Wiklund liksom frågan om hur och vem som säkrar att inte egendomen och fastigheterna blir tillhåll för s k ljusskygg verksamhet. Något den till del redan är.

- Jag antecknar dessa frågor. Det här är nytt för mig. Detta måste jag helt enkelt ta upp med säljaren, avslutar Peter Wiklund.

Vi som bor på och i området ser fram emot de svaren.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.