Koncentrationen under spelets gång är utan tvekan på topp.
 
BOWLING I veckan spelades det Derbymatch i Bjuvs Bowlinghall mellan BK Käglans lag 2 och 3. Vi tog oss till hallen och fotograferade den intensiva och hårdbevakade begivenheten.

Läktaren i bowlinghallen är fullsatt. Själva spelområdet likaså. Bland både spelare och åskådare är både engagemanget och glädjen stor och humöret verkar vara på topp. Även om både spelare och publik också stirrar sammanbitet framåt, i riktning käglorna.


Olika spelare har olika stilar. Den del tar ut hela svängen och ”kasar” med i utkastet med klotet. Andra stannar vid utslaget och ser stelare ut. Men ovsett stil så ser jag strike efter strike gå in. Frågar en herre om det inte är tråkigt att hela tiden träffa mitt i prick. Han förstår att jag skämtar och skrattar medan han fortsätter tävla.

Jag går upp på läktaren istället. Jag ska ju dokumentera det här i bild. I kassan står som alltid Christer Björnstedt. Jag pratar några ord med Kjell Elgström från Billesholm – en hängiven bowlare. Kjell har varit med i Käglan i 20 år men dessförinnan bowlade han också. I BK Billesholm och i Posten. Bland åskådarna hittar jag Kjell bror Bertil.

 

 

Nyrenoverat
Bowlinghallen är inrymd i samma byggnad som gymnastikföreningen. För 1,5 år sedan fick hallen nya maskiner och då passade BK Käglans medlemmar på att snygga till själva hallen, som var sliten och nedgången.

- Vi lade ner 450 manstimmar på att måla, lägga nya mattor, tak och golv, säger Göran Olsson som bowlat i 11 år.

BK Käglan har tidigare fått ett stipendium från Sparbanksstiftelsen och har för avsikt att bedriva utbildning för pengarna. Ledarna är utsedda och nu gäller det bara att hitta ett sätt att få fler intresserade att komma till hallen.

Ungdomsfluga då
I min ungdom på 1960- och 1970-talet fick vi upp ögonen i Sverige för bowling som blev en populär fritidssysselsättning både för unga och äldre. Eftermiddagen här idag för mina tankar tillbaka till den tiden och de flesta av dem som är här idag har säkert samma minnen. En positiv attityd till själva sporten.  Hur man lockar unga idag att gå med här är dock en svårare nöt att knäcka. Men en sak är säker.... de urfula blå/röd/vita skorna verkar vara ett minne blott! Idag har spelarna helt normala skor.

Men bowling är en skön sport oavsett ålder. Jag har tidigare varit här och gjort reportage om BK Bells, tjejer och unga kvinnor, och de har det lika roligt på banan som järngänget idag.

"Vill att fler kommer"
- Vi vill så klart i slutändan att fler kommer hit, säger både Göran Olsson och Bengt Jönsson, ordförande för BK Käglan.

- Den sociala betydelsen av sporten får inte underskattas, fortsätter de. En del medlemmar hos oss är inte längre aktiva i spelet men kommer hit för det sociala umgänget.

BK Käglan bildades 1973 och har numera ett 70-tal medlemmar. Mer eller mindre aktiva. Övriga grupper i Bjuvs bowlingvärld är Posten, BK Bells, Team Bjuv och BBF.

"Alla lika välkomna"
I Käglan träffas man tisdagar och torsdagar kl.13.00 - 17.00 i Bjuvs bowlinghall och har trevligt tillsammans medan kloten rullar på banorna.

Klubben deltar i Alliansen Ringens seriespel med sex lag. Alla är välkomna att prova på spelet. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har spelat tidigare.

- Hos oss är alla lika välkomna, säger Göran Olsson och Bengt Jönsson. 

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

MSB:s kampanj Förberedda företag
Julmarknad i Norra Vram
Julpyssel i kyrkan
God natt, Alfons Åberg!
Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.