FUTSAL Familiacup är en sexårig tradition som Bjuvstorps FF håller i och spelas i Brogårdaskolans idrottshall i Bjuv. Det är först nu de senaste åren som tjejerna tagit plats, även om de var med första året.

När Bjuvsnytts reporter kommer så spelar Rosengård i vitt mot Staffanstorp i rött-blått. Rosengård ligger på bra och det ger utdelning. 2-1 slutar den 12 minuter långa matchen. Kort tid kan tänkas, men i futsal går det snabbt.

Efter det så möts Billesholms IK i svart-gult och Eskilsminne i gult-blått. Billesholm är det starkare laget och avgår som segrare med 2-1. Tjejfotbollen har samlat mycket publik - ca 150 personer - och har fyllt läktarplatserna.

F01 ersatte P99
- Familia cup samlar 72 lag och ett 30-tal föreningar. Vi siktade på att få med Skånes bästa tjejlag och det har vi lyckats med, berättar Lars Lundh som är tävlingsledare.

Tävlingsledningen består av tre personer: Lars Lundh, Niklas Hallberg och Ted Thelander. Fem personer ser till att kiosken går runt. Seniorerna hjälper till som domare och sitter som speakers.

- Folk var nog lite rädda för futsal och pojkar -99 samlade för lite lag och då slängde vi in tanken att vi ska ha med tjejlag, så i år är flickor -01 med. Mycket jobb blir det också, jag lägger 25-30 timmar per helg, så sen är man rätt nöjd, säger Lars Lundh.

Turnering över två helger
Turneringen går över två helger och började lördagen 31/1 med P02,P07/08 och P00 spelade söndagen 1/2. Till final av P02 lagen kom Kyrkheddinge IF och Eskilsminne IF, där Eskilsminne vann med 3-0.

Cupens lirare den helgen blev Nina Möller (Eskilsminne IF), bästa målvakt Viktor Menchikov (Kyrkheddinge IF).

Till final söndagen 1/2 kom Bjuvstorps FF och Marieholm IS där Bjuvstorps FF vann med 2-0.

Bästa målvakt blev Oliver Lindahl och cupens lirare blev David Isakovic.

Lördagen den 7/2 P03 kom Råå IF och Brunnby IF där Råå IF vann med 1-0. Av P05 lagen kom Bjuvstorps FF och Helsingborg Östra IF till final och vann gjorde Helsingborg Östra IF med 2- 0.

Cupens lirare blev Liam Karlsson (Helsingborgs Östra IF) och Anton Floman (Bjuvstorps FF) blev bästa målvakt.

Söndagen den 8/2 kom Staffanstorp GIF och Ramlösa IF till final och Staffanstorp vann med 1-0. Billesholms IK kom på en hedrande 4:e plats.

Cupens lirare blev Nelia Ek, Staffanstorps GIF.

Bästa målvakt Jasmine Legradi Melin, Staffanstorps GIF.

FAKTA om FUTSAL

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare. Ordet kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Futsal är ett teleskopord av portugisiskans futebol de salão (och spanskans fútbol sala). Efter att sporten fick egna officiella regler (av Fifa) blev futsal och futebolde salão egna varianter av fotboll med bollstorleken som den största skillnaden.

Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Sporten har flest utövare i Brasilien. Futsalbollen är en storlek mindre än en fotboll (storlek 4) och har dämpad studs för att passa bättre till tekniskt spel. Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18–25 meter bred och 38–42 meter lång. Källa: Wikipedia.

Text och foto: Mikael Nerberg