Ovan från vänster: Sonja Winberg, Monia Andersson, Birgit Lundqvist och Birgitta Sundström. Sittande från vänster: Kristina Karlsson och Margit Wittander.
 
BOKCIRKEL Mellanöstern är ständigt på tapeten i svenska nyhetssändningar. Även damerna i Margit Wittanders bokcirkel är inne på samma tema och har precis läst Goda Meirs memoarer ”Mitt liv”.
Idag finns det nog många som inte vet vem Golda Meir var. Men medlemmarna i bokcirkeln som träffas varannan tisdag på Bjuvs bibliotek vet mycket väl. På en tvåsidig lista som cirkelledaren Margit Wittander gjort i ordning har alla valt vilka böcker de helst vill läsa den här ”terminen”. Och ett av valen har fallit på just Golda Meirs memoarer från 1974.

 

Golda Meir, född Golda Mabovitz, även känd som Golda Myerson , var en av grundarna av staten Israel och en ”järnlady” långt innan begreppet började användas om britternas Margaret Thatcher. Premiärminister var hon mellan åren 1969 och 1974.

Hon föddes i staden Kiev i dåvarande kejsardömet Ryssland, emigrerade med sina föräldrar och syskon till USA, gifte sig där med Morris Meyerson och 1921 de flyttade de till Tel Aviv i det brittiska mandatet Palestina.

Sin fackliga och politiska karriär i Israel inledde hon inom Histadrut, Israels LO.  Så småningom blev hon arbetsmarknadsminister, utrikesminister och senare alltså premiärminister – landets fjärde. David Ben-Gurion, som var premiärminister före henne brukade säga: “Golda är regeringens bäste karl”. Trygg och snabb i replikerna som hon var och alltid i bekväma promenadskor och vardagliga kläder framställdes hon ofta som det judiska folkets viljestarka, rakryggade och gråhåriga mormor.

Européerna brydde sig inte
1939 deltog hon i Zionistkongressen i Geneve för att söka skydd för Europas judar. Upptäckten att många européer inte brydde sig så mycket om judarnas öde som hon hade trott, gjorde henne mycket sorgsen.

En av de svåraste dagarna I Golda Meirs liv var den 6 oktober 1973 – när Yom Kippurkriget bröt ut. En koalition av arabstater, under ledning av Syrien och Egypten, inledde ett överraskningskrig på judarnas heligaste högtid Yom Kippur. Golda Meir beslutade, på inrådan av sin överbefälhavare, att landet skulle mobilisera maximalt.

Vapenstillestånd uppnåddes sedan den egyptiska tredje armén omringats under ledning av överbefälhavare Ariel Sharon och Egypten vädjat till USA. Militärt slutade kriget i ett dödläge även om israelerna vid tidpunkten för vapenstilleståndet hade tagit initiativet gentemot den egyptiska armén som ännu inte var besegrad.

Efter kriget anklagades hennes regering för att inte ha varit tillräckligt förberedda för krig. Agranatkommissionen, som utredde kriget, pekade ut henne som ”direkt ansvarig” pga hennes agerande den morgon kriget startade.

Bördan till slut för tung
När hon avgick som premiärminister 1974 sa hon: ”Det övergår min förmåga att fortsätta bära denna börda.”

Yitzhak Rabin efterträdde henne som premiärminister. Hennes memoarer gavs ut 1975. Hon avled 1978.

- Det var en mycket bra bok, tyckte alla i bokcirkeln i Bjuv.

- Jag var lite skeptisk till den först men efter att ha läst boken har jag letat efter mer information om Israel och konflikten. Och lärt mig saker jag inte visste innan, säger Birgit Lundqvist.

- Kristina Karlsson var i Israel 1986 och hade lätt att sätta sig in i de miljöer boken beskriver.

- Det var en bra bok om en stark kvinna, sa Sonja Winberg. Monia Andersson och Birgitta Sundström höll med.

Max berättade för bjuvsbarnen
Kursledaren Margit Wittander, tidigare lärare i Bjuv, har sitt eget perspektiv på Israel och också på vad som hände judarna under Andra världskriget. Det som ledde fram till att judarna 1948 fick sitt eget land - Israel.

- Efter kriget kom Max, en judisk pojke, till vårt hem. Han, jag och min bror blev som syskon. En kärlek som varade livet ut.

- Max gifte sig med en svensk flicka och berättade aldrig om vad han varit med om i koncentrationslägret. Inte förrän han blev äldre pratade han. Han var med mig i skolan och berättade för ”mina” nior om vad som hänt honom. Och det blev mycket uppskattat, minns Margit Wittander.

Goldas kända citat
Golda Meir blev under sin levnad känd för en rad kända uttalanden grundade i konflikten med arabstaterna och palestinierna.

- Det är lättare att få människor att gråta än att tänka, fastande jag för, säger Margit Wittander.

- Judarna får världens medkänsla bara när de är offer för förföljelse. När de försvarar sig och avviker från bilden av den som väcker medömkan blir folk rasande på dem, sa Golda också.

Ett av mina egna favoritcitat från Golda Meirs samling är:

- Vi kommer att få fred med araberna den dagen de älskar sina barn mer än de hatar oss.

Bakom Margit Wittanders bokcirkel står SFP (Sveriges Pensionärsförening). De övriga böckerna de läser under innevarande period är Cecilia Hagens De osannolika systrarna Milford, Malalas bok Jag är Malala, Eve Curies Min mor, Winston Churchills Min Ungdom samt Jung Changs Vilda svanar.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.