JUDENDOM Judarnas bönehus heter synagoga. Malmö synagoga är uppbyggd och invigd år 1903 och ritad av malmöarkitekten John Smedberg.

Synagogan, som är den enda i Malmö, är byggd i morisk stil, en av de få återstående synagogor i Europa som är byggd i morisk stil då de flesta sådana förstördes under Kristallnatten 1938. Ytterväggarna i synagogan pryds av lotusblommor, och talet åtta upprepas i dekoren, "Herrens tal". Templet helgades på åtta dagar.

Vid invigningen av Malmö synagoga var den Malmös första icke-kristna gudstjänstlokal. Krav från församlingen när den skulle byggas var plats för 200 personer, bostad för vaktmästaren, och ett mikve, rituellt bad. Slutsumman för byggandet blev runt 65 500 kronor i dåtidens penningvärde, vilket motsvarar cirka 3 miljoner kronor idag. Synagogan, som är ortodox, är öppen för studiebesök, om man anmäler det hos församlingen i förväg.

Under en natt i juli 2010 exploderade en kraftig typ av smällare på synagogans trappa. Händelsen rubricerades som skadegörelse av polisen, trots att det inte fanns några synliga skador på byggnaden.

Källa: Wikipedia Foto: Marianne Rönnberg Galmor
Bild: Privat Davidsstjärna köpt i Budapest synagoga, som restaurerats efter förstörelsen under Andra världskriget.

 

Judarna i Sverige
Det finns idag omkring 20 000 judar i Sverige. Judar i Sverige har funnits åtminstone sedan 1500-talet. År 1780 tilläts Sveriges första judiska församling att bildas på Marstrand. År 1870 fick alla judar genom en grundlagsändring fullständiga medborgerliga rättigheter.
 
Genom 1951 års religionsfrihetslag gavs svenska medborgare rätten att fritt gå ur Svenska kyrkan genom ett enkelt muntligt meddelande. Denna lag innebar även att det blev frivilligt för judar i Sverige att vara medlem i en judisk församling.
Judarna har i perioder mötts av antisemitism, även i Sverige. Inte minst av nazister i Sverige under 1930-talet. Under Andra världskriget räddades många judiska flyktingar till Sverige. Exempelvis när Danmark och Norge invaderades av Hitlers trupper. Vissa av judarna som kom då, stannade sedan kvar. Andra åkte tillbaks dit de tidigare bott eller flyttade till den 1948 nyupprättade staten Israel.
 
Missnöjet över Palestina-konflikten, framför allt bland muslimska grupper som på senare tid kommit till Sverige, är stort och speciellt i Malmö har detta tagit sig uttryck i förnyad antisemitism.
 
I Stockholm finns flera synagogor men den största och mest välkända är Stockholms Stora Synagoga som är ritad av den svenske arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander, är byggd i orientalisk stil och rymmer ca 1 000 personer. 1870 tändes den eviga lågan – Ner Tamid – och därmed invigdes synagogan.
 
Bildtext: Stora Synagogan på Wahrendorfsgatan i centrala Stockholm. En av de få som inte förstördes under Andra världskriget.
 
 
JUDENDOMEN

Judendomen är inte bara en religion. Många judar är icke religiösa och lever helt sekulärt. Judar utgör i samtliga länder där de bor, utom i Israel, en etnisk minoritet. I Sverige har den judiska gruppen av riksdagen år 1999 utsetts till en av fem nationella minoriteter (de övriga är romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar). Att vara judeär ett sätt att leva och judendomen ett sätt att se världen..

De tankar och den tro som ryms inom ramen för en religion går omöjligt att beskriva kortfattat. Bilden kan aldrig bli rättvisande på några få rader. Vanliga frågor och svar hittar du här.

Källa: Judiska församlingen

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.