Maud Sandqvist gör sina lapptäcken (patch work) både i Köpenhamn och Kågeröd.
KULTUR & HANTVERK Den här veckan är varje bänkrad i Stenestads kyrka fylld av lapptäcken i alla regnbågens färger. Det är Maud Sandqvist som för första gången visar upp hela sin produktion.
Själv är jag förtjust i Stenestad, den lilla pittoreska byn uppe på Söderåsens topp, och eftersom det inte tar mer än högst 10 minuter med bil från Bjuv dit upp så var det ingen direkt uppoffring att hörsamma denna entusiastiska läsares önskemål.
Ärligt talat trodde jag att jag skulle bli ensam med konstnären där uppe i Skånes högst belägna kyrka. Men istället vimlade det av besökare som kommit särskilt för att höra Maud Sandqvist berätta om sitt arbete. Både utanför och inuti kyrkan. Så jag fick vackert stå i kö för att få mina bilder och ställa några frågor.
Rötter från trakten
Maud Sandqvist är bosatt i Köpenhamn sedan många år. Men hennes föräldrar är från trakterna kring Söderåsen och när hon och maken sökte sommarboende slumpade det sig så att de hittade ett hus i Kågeröd. Där de sedan dess bor under hela sommarsäsongen.
Att Maud tillverkar vackra lapptäcken och andra föremål som väskor, portmännäer, dockor mm i sin lappteknik kom till Karin Bengtssons kännedom. Karin är ordförande i Stenestads biblioteksförening. Också Stenestads församling är medarrangör för utställningen i kyrkan.
Urgammal teknik
Maud avvisar tvärt min uppenbart amatörmässiga fråga om ifall lappsömstekniken inte kommer ifrån USA med att visa mig en bild på Ötzi, den infrusne mannen i Alperna som visade sig vara från år 3 300 fKr. Uppenbarligen hade han kläder sydda i lappteknik.
- Men det har också hittats föremål i den här tekniken så tidigt som 935 fKr, fortsätter Maud. Exempelvis ett begravningstält i Egypten.
Där ser man. Intet nytt under solen, således.
Man tager vad man haver
När vi tittat runt på de olika mönster, färger, stoppningar mm som de olika täckena är gjorde i öppnar Maud en stor pappkartong med orden: Här har jag ännu fler täcken. Och så börjar hon packa upp även dem.
- Det här är ganska roligt, säger hon och håller upp ett som går i olika blå toner och omfattar rutor som vid närmare eftertanke liknar klassiska skjortmönster. Randigt, rutigt osv.
- Titta här, fortsätter Maud och pekar på små figurer som ser ut som hästar. Jag fick en mängd herrskjortor av en person som skulle flytta långt bort i ett mycket hetare klimat och därför inte ansåg sig behöva dem längre. Och de där små hästarna här och där är märket du vanligtvis ser hos varumärket Polo Ralph Lauren.
- Haha! Ja, säger Maud. The sky is the limit. Man kan använda allt man har och tycker om.
Blir galen om hon inte "lappar"
För en tid sedan skadade Maud sin ena hand vilket innebar att hon inte kunde sy som vanligt. Pysslat med händerna och sytt har hon gjort sedan barnsben. Nu plötsligt, var det slut med det.
- Jag höll på att bli galen, berättar hon. Att plötsligt bara ha en hand att göra saker med. Det var en pärs att ta sig igenom. För mig och för mina närmaste. Men nu är jag bra igen och har lugnat ner mig. Tycker i alla fall min man, skrattar hon.
En söt historia
Vi kikar vidare i bänkraderna. Jag fastnar för ett litet täcke som skiljer sig markant i färg från alla de övriga. Det går i grönt och turkos. Mönstret är blommor och i mitten på varje sitter en liten vit pärlemoknapp.
- En väninnan gav mig en hel hög med vita pärlemorknappar. Som jag först inte visste vad jag skulle göra med, berättar Maud.
- Men så en dag fick jag inspiration från ett oväntat håll. Jag såg två¨små flickor som satt och ryckte kronblad från prästkragar medan de rabblade ramsan "Älskar, älskar inte, älskar, älskar inte".
Efter det gick arbetet av sig själv. Blommorna på täcket är mer eller mindre hela - men alla prydda med en fin knapp i mitten.
Är du ledig lördag eller söndag så kan jag rekommendera en sväng upp på Söderåsen - och ett stopp i Stenestad. Utställningen i kyrkan är öppen tom söndag och öppettiden är kl 13-17.
Har du tur är byns kaffestugor öppna. Annars går det så klart lika bra med egen medhavd kaffekorg.
Invånarna i och kring Stenestad är personligt engagerade i att bevara kulturminnesmärkena i bygden. Här samtalar Maud Sandqvist t v med Stenestadsborna Ingrid Johnsson i gult och Elna Bengtsson t h. om vilken betydelse hantverket haft för henne.
Trevlig helg!
Marianne Rönnberg Galmor