POLITIK På det stundande mötet i Bjuvs kommunfullmäktige den 24 april väntas debatten om varför de styrande sagt Nej tack till etableringen av en fiskodling i Selleberga, fortsätta. Följ mötet här på bjuvsweek.se kl 19.00.

Redan under KF-mötet i mars skulle debatten egentligen ha inletts mellan kommunens folkvalda där oppositionen starkt ifrågasätter de styrande SD/M:s sagt ett lika starkt Nej tack! Två sk interpellationer till kommunalrådet Mikael Henrysson var inlämnade men när det väl kom till kritan så var oppositionsrådet och tillika den ena av de två avsändarna av frågeställningarna – oppositionsrådet själv Ulrika Thulin (S) frånvarande. Vilket gjorde att avsändare nummer 2 – KD-ledaren Maria Berglund ensam drog en lans för fiskodlingen.

Berglund argumenterade länge och väl för att de styrandes nej skulle rivas upp och istället bli ett ja. Men Mikael Henrysson svarade kallsinnigt det hela politikerskaran bakom honom tidigare kommit fram till. Bland annat efter att samtliga haft informationsmöte med den konsult som företräder odlingsprojektet.

- Vi vill inte ha det projektet i kommunen, kan Henryssons svar till Berglund kort summeras.

Ikväll måndag 24 april är det så dags för del två av debatten. Under förutsättning att oppositionsrådet Thulin är på plats.

Här är ett utdrag av de frågor hon vill ha svar på från Mikael Henrysson vad gäller fiskodlingen. Thulin baserar frågorna på en text hon läst i Helsingborgs Dagblad. OBS! Under varje fråga finns Mikael Henryssons svar.

- UT: Kan du förklara majoritetens anmärkningsvärda agerande i detta ärende? inleder Thulin och fortsätter:

- UT: Enligt artikeln i HD 20230212” säger majoriteten att det krävs ”800 000 kubikmeter vatten om året”, var har majoriteten fått den siffran ifrån?

- MH: Finns inget anmärkningsvärt i vårt agerande. Vi agerar för borgarnas bästa. Efter dialog med bolaget ville vi ge ett tydligt besked.

- UT: Enligt artikeln i HD nämns det att etableringen skulle innebära ”någonstans mellan 50 och 60 nya jobb”, anser majoriteten att den uppgiften är korrekt?

- MH :Jag hänvisar till uppgifter från projektledaren.

- UT: Vilka konsekvenser tror majoriteten blir resultatet av ert anmärkningsvärda sätt att bemöta en eventuell etablerare i kommunen?

- MH: Vi kommer framstå som en trovärdig avtalspart som tar ansvar för kommuninvånarnas intressen.

- UT: Vilken plan är det majoriteten hänvisar till som innebär att man inte ”känner” att denna typ av etablering stämmer in i planen?

- MH: Majoritetens egen plan håller vi för oss själva.

- UT: Vad i Bjuvs kommuns Näringslivsprogram för 2022-2024 anser majoriteten motsäger sig en etablering för fiskeodling och fiskeförädling?

- MH: Näringslivsprogrammet medger etablering av nya etableringar i kommunen. Kommunen har dock ett ansvar för att nya satsningar även är hållbara ekonomiskt.

Läs här om det nya stora etableringsprojektet som Bjuvs kommun säger JA till.

FÖLJ DEBATTEN via vår livesändning på www.bjuvsweek.se ikväll måndag 24.4 från kl 19.00.

VÄLKOMMEN!

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.