Det gamla Findusspåret som går från stationen till Findus, bl.a. bakom Varagårdsskolan, vill kommunen köpa och göra om till gång- och cykelväg. På marken till höger på bilden vill man bygga.
FINDUS  Försäljningen av Findus skulle enligt mäklaren ha varit klar i augusti i år men det går uppebarligen trögare än förväntat. Lika trögt går Bjuvs kommuns köp av de 100 ha mark man sagt sig vilja köpa från företaget. Och där ett tiotal privata villor i Selleberga oförskyllt hamnat mitt i krysset.
Vad som gör att försäljningen av Findus Bjuv inte går i hamn är det inte många som vet utanför den lilla direkt berörda kretsen säljare och intressenter. Livsmedelsföretaget Food HIlls VD Bengt Persson intervjuas med jämna mellanrum av media och man får då intrycket att det snart börjar produceras inom livsmedelssegmentet den gamla industrianläggningen. Men riktigt klar över vem, när och hur - det blir man inte. 

Vi ringer en tjänsteman i Bjuvs kommun som av allt att döma borde ansvara för inköpet av de 100 hektar mark som kommunalrådet Anders Månsson tidigare berättat att man vill köpa. Mark som ligger bra till med tanke på närheten till centralorten. Inklusive det gamla industrispåret som man planerat ska bli en gång och cykelväg.

Tjänstemannen heter Magnus Sjeldrup och han beklagar att han inte kan berätta för mig om hur det går med markköpet.

- Det kan jag tyvärr inte eftersom ärendet är under sekretess, säger han. Du får tala med Anders Månsson om det istället.

Jag blir förvånad. När det gäller kommunens vilja att köpa Findusmark har jag inet tidigare hört talats om någon sekretess. Tvärtom har kommunalrådet öppet inför media och hitresande regeringsrepresentanter mfl glatt berättat om exakt vilken mark man är intresserad av att köpa. Mark som kan sägas ligga precis bakom Varagårdsskolan. På andra sidan om Findusspåret.

Jag ringer upp Anders Månsson och får av honom samma svar som av Sjelderup. Ärendet är hemligstämplat. Det finns inget mer att säga.

Vem äger vem?
Då passar jag på att fråga hur kommunens förhandling med NSVA och Findus angående de VA-ledningar som Bjuvsnytt tidigare i år upptäckte fortfarande ägs av Findus. Fastän fastighetsägarna alltid betalat full VA-avgift till kommunen. Jag förstår att den till synes lilla frågan dykt upp som en käpp i hjulet på den stora affären. Har man kommit fram till vem som är ansvarig för vad i den här frågan?

- Vi är inte klara med den förhandlingen, svarar Anders Månsson. Och jag vet inte när vi blir det heller.

Rören det handlar om gäller drygt 10 fastigheter på Sellebergavägen respektive Poppelgatan. Dessa rör måste helt enkelt någon kommunaltjänsteman har glömt att ta med i räkningen på den tiden kommunen tog över ägandet från Findus. Men i efterdyningarna av de senaste två somrarnas översvämningar har misstaget uppdagats. Vilket innebär att räkningen för lagning av rör till dessa fastigheter skickas från NSVA till Findus. Oklart vilket kontor.

Oklart också vad Findus gör med den räkningen. Klart dock att om räkningen inte betalas så är det den enskilde fastighetsägaren i Sellberga som blir av med funktionen vatten in och avlopp ut. Mer behöver väl knappast sägas för att man ska förstå problemet.

Talar för döva öron
Eftersom min fastighet ingår i denna grupp har jag själv tidigare föreslagit kommunalrådet Månsson att kommunen snarast ska ta över ägandet och meddela oss drabbade av fadäsen att vi nu finns med i kollektivet på lika villkor som övriga Bjuvsbor. Och att det är NSVA som på order av Bjuvs kommun ser till att också våra rör lagas, om vi skulle ha oturen att tex översvämmas ännu en gång.

Anders Månsson visar sig också denna gång helt oberörd av mitt resonemang. Mitt påstående att vi som drabbats inte kan sälja våra hus förrän ledningsfrågan är reglerad, lämnar honom också helt oberörd. Jag ber honom tänka att det skulle vara hans villa vi talar om men får inga svar.

Det jag själv kan räkna ut är att frågan om de berörda ledningarna på Sellebergavägen och Poppelgatan ingår i den stora affären. Som idag förutom lokal också är en angelägenhet för både Region Skåne och regeringen. Den senare vill satsa på livsmedelsindustri i vår del av Sverige. Food Valley of Bjuv har precis fått nya friska miljoner till sitt förforgande och att då komma dragande med några gamla rör och privatvillor - det irriterar uppenbarligen.

Så slutsatsen jag drar är att först när den stora regeringsplanen är klar får jag svar på vem som äger mina rör. Eller varför inte - Vem som äger mig!

Att en del av ens fastighet visar sig ägas av ett stort privatägt företag år 2017, är nästan obegripligt. Jag minns statarsystemet och att det upphörde runt Andra världskrigets slut. Men i Bjuv är det tydligen för den socialdemokratiska ledningen inget konstigt att några invånare fortfarande lyder under storkapitalet. Samtidigt som kommunen håvar in avgifter från de drabbade.

Det behövs väl knappast sägas att situationen är oacceptabel. Osnygg.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.