Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLITIKERKOLLEN På onsdagen, tre dagar före valet alltså, bytte jag skrivbordet och datorn mot en rundvandring i Ekeby, Billesholm och Bjuv. I handen hade jag en bildkarta med porträtt på de politiker som styr i Bjuvspolitiken. Och min fråga var: Känner du igen dina politiker?

När jag först kläckte reportageidéen var jag själv skeptisk till om invånarna i Bjuvs olika kommundelar faktiskt vet vilka personerna de röstar på lokalt är och hur de ser ut. Våra kortfilmer på företrädarna för Bjuvs tre största, och därmed "statsbärande" partier SD, M och S är därför just tänkta att visa upp människorna bakom affischnamnen. Och med kartan i högsta hugg ville jag nu ta pulsen på vad väljarna faktiskt vet.

Jag började i Ekeby i strålande sol. Innan jag hunnit ur bilen på skolparkeringen vevade jag ner rutan och hojtade till en kvinna som just parkerat om hon hade tid för mig i två minuter. För att svara på några frågor. Och det hade hon!

Bäst att hugga direkt, tänkte jag medan jag kravlade mig ur bilen och fick upp penna och en bildkarta. Kvinnan och hennes man - som också anslöt sig - imponerade stort på mig med sina svar. De visste vilka många på bilderna var. Vilken flygande start!

OBSERVERA i sammanhanget att jag inte frågade vilka partier de jag träffade röstade på. Utan bara om de kände igen någon eller några på min bildkarta.

Näste man att bli "attackerad" av mig visade sig vara en Miljöpartist. När vi konstaterat att partiet inte finns representerat i Bjuvs kommun längre så kollade han i alla fall mina bilder och sa sig känna igen något ansikte.

Ur en bil klev en person som visade sig bo i Ekeby med sin familj. Han hade personnummer, berättade han. Men hade ännu inte fått något medborgarskap och därmed ingen röstsedel. Vilket i sin tur gjorde det ganska naturligt att han inte kände igen någon på min karta.

 

 

Så kom Micke Bengtsson och stannade för att titta. Han visade sig vara ganska kunnig vad gäller lokalpolitikerna liksom Michelle Nilsson och Jimmie Andersson som båda hade mer än godkänd koll på vilka personerna jag visade dem, var.

Om Ekeby kan jag säga att Mikael Henrysson och Pia Trollehjelm fick flest kryss. Just Pia Trollehjelms aktivitet på Facebook sade sig flera jag träffade ha stött på. Allan Jönsson fick också några kryss men de övriga ansiktena var inte lika bekanta.

Nästa station Billesholm
Nu gick turen till Billesholms centrum. För att inte störa KD som kampanjade utanför mataffären i centrum så promenerade jag Storgatan fram och tillbaka.

Först ut var Arild Johansen - som är så pass nyinflyttad i Billesholm att han må vara ursäktad för att han inte kände igen fler politiker än sin egen ledare Maria Berglund. politikerna. Där han som aktiv KD-medlem kampanjade för partiet utanför affären.

 

 

En dam och en småbarnsmamma tittade också på bilderna och pekade och gissade - men namn och bild fick jag vara utan. Det fick jag däremot ta på Ann-Christin Nilsson.

Stefan Holmberg däremot visste vilka de flesta var och Berit Ahlin och Therese Olsson likaså. Berit gillade inte kameran men Theres ställde upp i sin färgglada jobbsvid.

Joakim Richter till sist - relativt ny Billesholmsbo - kände inte igen någon på bilderna. Däremot har han barn på förskolan Solvallen på Kyrkbacken. Och undrade vem som kunde berätta om ifall den kommer att få finnas kvar. 

Lyckad Moderatkampanj
När jag var färdig kan jag konstatera att Moderaternas Facebook-kampanj den senaste tiden verkar ha burit frukt. Billesholm är ju, liksom Bjuv och Ekeby, gamla gruv- och industriorter från början. Och inte det jag traditionellt skulle kalla Moderatnästen. Men i Billesholm fick Jörgen Johnsson, Moderaterna Bjuvs för närvarande deltidsanställda kommunalråd, allra flest kryss av de invånare jag träffade. M:s förstanamn - Matthias Åkesson - även han Billesholmsbo - hade inte slagit igenom lika stort. Och det tidigare kommunalrådet Anders Månsson från Socialdemokraterna var mer igenkänd än M-ledaren i kommunen, Ann-Charlotte Hammar Johnsson. Den senare tillbringar mycket tid i Riksdagen i Stockholm och det kanske förklarar en del.

Och så till sist Bjuv
Jag tog plats på parkeringen utanför gamla All-Livs i Bjuv. Många var på väg in i butiken för att handla och jag hade inga problem att hitta personer som ville svara på frågor.

Boel Larsson var först ut på plan och det visade sig att hon bor i Ekeby. En annan kvinna ville inte presentera sig eller vara med på bild - men svarade gjorde hon i alla fall.

 

 

Inger Martinsson från Bjuv pekade också ut vilka hon kände igen och så kom Pär Andersson - politiskt aktiv i S och själv med på partiets lista. Pär kunde såklart peka ut de allra flesta politikerna.

Bea Lundh, Moderat, kunde också det men när ytterligare en Ekebybo dök upp - Göran Engdahl - så blev det inte lika många kryss. Och Jon Nilsson från Bjuv - han fick inte många poäng. Fast den diskussion om samhälle och politik vi hade efter bild-gissningen var mycket trevlig.

Titta nu på bilderna och säg: Känner DU igen alla ansikten på bilden ovan?

Marianne Rönnberg Galmor

Svaren finns längst ner på denna sida.

Mest igenkända i fallande skala:

Anders Månsson (S) - 13

Mikael Henrysson (SD) - 8

Jörgen Johnsson (M)  - 8

Pia Trollehjelm (SD) - 7

Stefan Svalö (S) - 7

Allan Jönsson (AFS) - 6

Liselott Ljung (S) - 5

Ulrika Thulin (S) - 4

Matthias Åkesson (M) - 3

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) - 3

Maria Berglund (KD) - 3

Krister Bergsten (L) - 3

Petra  Nielsen (V) - 1

Kenneth Bolinder (SD) - 1

Krister Nilsson C - 1

Nils  Nilsson C  - 0

Kerstin Persson C - 0

 

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här