DEBATT-MITT BJUV Som nu även blivit känt i riksmedia har kommunhuset varit låst i 1,5 månad med hänvisning till att tjänstepersoner känner oro för vissa politiker. Om oron är verklig, varför har då inte presidiet för kommunstyrelsen - Mikael Henrysson (SD), Kenneth Bolinder (SD) och Ulrika Thulin (S) - tagit initiativ till en dialog och hantering av situationen?
Istället för konkreta åtgärder från någon av dessa tre har vi alla sett hur uppgifter om oro upprepas gång på gång i media utan några tydliga åtgärder. Något officiellt beslut har som sagt fortfarande heller inte presenterats. Varför inte? Det är viktigt att bringa klarhet i vad som faktiskt händer och att frågorna hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Därför är det olyckligt att Ulrika Thulin väljer att göra sig lustig över situationen på Facebook.
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson har uttalat att anmälningar ska göras mot oss två moderater för att vi lämnat in ett initiativärende – något som är vår fulla demokratiska rättighet. Har dessa anmälningar verkligen lämnats in? Inte vad vi vet. Om det finns misstankar om att något inte är tillåtet med vårt initiativärende bör det prövas rättsligt för att få ett tydligt svar. Det är avgörande för rättssäkerheten att anklagelser hanteras korrekt och inte bara blir en del av en offentlig debatt utan grund, vilket lägger sig som en våt filt över hela det politiska arbetet.
Vi är många som väntar på rapporten från det företag som utreder visselblåsningen mot två politiker. Var är rapporten? Den har ju även Mikael Henrysson efterlyst i media. Först skulle den vara klar i februari, sedan i mitten av mars – men ännu har den inte presenterats. Det är lätt att bli konspiratorisk, men om rapporten håller den objektivitet och saklighet som är avgörande för tilltron, varför dröjer då offentliggörandet?
Vi menar att gällande lagar och principer för offentlighet måste respekteras. Vi kan läsa i media om att personer nekas att få ut offentliga handlingar på oklara grunder som det verkar och därmed hänvisas till att överklaga besluten hos domstol. Offentliga handlingar ska tillgängliggöras i enlighet med praxis och eventuellt sekretessbelagda delar som finns ska maskeras – men det är nu en oroande utveckling där beslut och handlingar plötsligt beläggs med full sekretess och inte lämnas ut alls. För alla oss som ser detta ske utifrån är det viktigt att ett sådant förfaringssätt får tydliga svar: vad ligger bakom dessa beslut och vem har fattat dem på vilka grunder då de skarpt avviker från gängse ordning.
Vi kunde alla läsa i olika tidningar om ett totalt förkastligt agerande av kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson när denne skällde ut personalen i kommunhusets matsal. Det som inte framgått i media är att kommundirektören Kristina Magnusson och oppositionsrådet Ulrika Thulin närvarade vid denna ”föreställning” utan att agera, vilket framkom på det senaste kommunstyrelsemötet. Ingen av dessa två valde alltså att ingripa under utskällningen av personalen i kommunhuset och inte heller efteråt såvitt vi förstått. Vem ska då räcka upp handen och stå upp för de kommunanställdas arbetsmiljö om inte de som närvar gör det? Hur kunde det ens vara möjligt att en politiker kallar och genomför ett personalmöte?
Den senaste tiden har vi sett en tendens av att frågor som ställs kring underlagen för beslut och information på de politiska sammanträdena upplevs vara besvärande och har bemötts med utspel i media med påstående om att personer känner sig oroliga och tar illa vid sig. Det är allvarligt när det görs försök att tysta ner kunskap genom att lägga locket på.
Det vardagliga arbetet med beslutsfattande i politiska frågor fortgår och medarbetarna ser till att alla verksamheter fungerar och vi arbetar för att komma tillbaka till en normal arbetsdag igen. Då kan vi bara undra vad Ulrika Thulin menar när hon uttalar sig om att det skulle finnas risk för tvångsförvaltning? Arbetet pågår från Moderaternas sida och vi har inte ställt in några möten eller fördröjt några beslut – tvärtom. Det är nu är inte läge att sprida ogrundad oro och kasta misstankar omkring sig. Politiken har ett uppdrag att fullgöra och i det ingår att våga ställa kritiska frågor för att få all fakta på bordet för att kunna fatta välgrundade beslut. Det är en väsentlig del av det demokratiska arbetet för oss alla.
Vad som sker i kommunhuset bakom stängda dörrar och varför dokument hemlighålls har vi i Moderaterna ingen kännedom om och det ligger utanför vår kontroll eftersom de besluten fattas i sammanhang där vi inte är närvarande. Vi har också precis som övriga invånare de senaste månaderna bara haft tillgång till information via media och där kunnat läsa om uppsägningar av medarbetare med minst sagt oklara uttalanden gällande såväl orsaker som uppsägningstider. Vi ställer oss frågande till vad som pågår. Den observante läsaren ser att uttalanden skiljer sig åt och två olika uttalanden i samma sak kan inte båda vara sanna.
Om det verkligen inte finns något att dölja om vad som sker – varför inte vara öppna? Det här handlar om invånarnas rätt att få insyn i beslut som påverkar deras vardag. Det är viktigt med tydliga svar på frågor för samtliga som efterfrågar det - invånare, media, politiker och vår revision.
Vi tror på öppenhet, tydlighet och att alla ska kunna lita på att saker sköts på rätt sätt. Demokratin förtjänar det! Bjuvs kommuns invånare förtjänar det!
Matthias Åkesson (M), kommunalråd
Jörgen Johnsson (M), kommunalråd