Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Michael t.v. och Kosmas Pechlivanidis, som äger Sibyllakiosken i Bjuv, överlämnade på tisdagen en lista med drygt 2 000 namnunderskrifter från Bjuvsbor som vill ha "sitt" matställe kvar. Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) tog emot listan tillsammans med Claes Osslén (SD), 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsens presidium.
BJUVSWEEK – SIBYLLA En protestlista med 2 512 namnunderskrifter från alla de Bjuvsbor som vill  ”Rädda Sibyllakiosken” överlämnades på tisdagen till kommunalrådet Mikael Henrysson (SD). Samtidigt fortsatte männen dialogen om var kiosken eventuellt ska kunna placeras istället för att stå kvar där den står nu.

Mötet i kommunhuset var bestämt sedan en tid tillbaka och Mikael Henrysson assisterades av Claes Osslén, 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsens presidium, och den som bokat in mötet. Annars är det inte mycket av det som hänt – och inte hänt – rörande Sibyllakioskens framtid som verkar ha varit vare sig planerat eller strukturerat. Åtminstone inte enligt Kosmas och sonen Michael Pechlivanidis beskrivning av ärendet.

Där Sibyllakiosken ligger idag, på en tomt som tidigare ägdes av den numera upplösta Folkets Hus-föreningen men som senare övertogs av kommunen, har det legat en korv- etc kiosk så länge Bjufsingarna kan minnas. I flera decennier fick den stå där på ett sk tillfälligt bygglov. År 2005 köpte Kosmas bror Nikolaos kiosken och också han hamnade efter en tid i kläm mellan olika starka viljor.

När Nikolaos i slutet av 2013 ansökte om att få bygga ut kiosken slutade det med att han fick svar från kommunen om att kiosken skulle vara borta från platsen senast i april 2014. Då styrde Socialdemokraterna Bjuvs kommun och den gången lät det så här från Niklas Svalö, då ordförande i Byggnadsnämnden.

- Tillståndet löper ut i april nästa år, det är ett faktum. Efter det kan inte Sibyllagrillen vara kvar där den ligger idag. Det ingår helt enkelt inte i kommunens vision för det framtida Bjuv.

Orden känns igen
Dispyten 2013-2014 landade i att Nikolaos anlitade en advokat och fick fortsatt kontrakt med kommunen. Han drog sig dock så småningom tillbaka och sålde verksamheten till brodern Kosmas och hans son Michael. Som i sina samtal med nuvarande ledning i kommunen fått höra ungefär samma sak. Alltså:

- Kiosken passar inte in i det Bjuv vi avser bygga på marken där Folkets Hus tidigare låg.

- Handlar det om hur kiosken ser ut så kan jag bygga den lika snyggt som kommunen tänker bygga i övrigt, säger Kosmas. Är det bara fråga om hur kiosken ser ut? Jag kan köpa hela tomten plus parkeringen intill och bygga hur snyggt som helst.

Men…… vad handlar det här nu EGENTLIGEN om? Vi backar bandet.

 

Sibyllakiosken den 9 augusti 2022. Handlar alla diskussioner om bygglov och uppsägningar om att kiosken inte utseendemässigt passar in i det moderna bygge som Bjuvspolitikerna drömmer om att få uppföra i centrala Bjuv? I så fall verkar det inte vara något de 2 512 personerna som skrivit på protestlistan mot rivning bryr sig om.

2 512 personer har skrivit på protestlistan för att få behålla Sibyllakiosken i byn. Ingen av dem har sagt ett ljud om kioskens utseende. Uppenbarligen koncentrerar de sig på att de gillar Kosmas och Michaels mat. Och vill kunna fortsätta handla och äta där. Punkt. Tycker inte Mikael Henrysson och Claes Osslén man bör lyssna på de boende som engagerat sig i frågan?

Jo, det gör man såklart, menar Henrysson.

- I den skiss vi gjort på vad vi tycker ska byggas på tomten så finns det lediga affärslokaler. Hyr en sådan av byggbolaget, föreslår kommunalrådet. Först till kvarn……

Några ord om att kiosken inte passar in i framtidsbilden kommer inte över de ansvarigas läppar. Kosmas skakar på huvudet när han hör Henryssons förslag och säger att det inte är aktuellt i dagsläget att ringa byggaren. Vem vet hur besluten ser ut efter valet i september och för de direkt drabbade handlar detta ju om jobb och existens. Överlevnad. I nutid.

Inte alls så enkelt
Efter att Kosmas och Michael tagit över verksamheten efter Nikolaos så jobbade de på som vanligt i sitt populära gatukök när det i december förra året - alltså 2021 - utan förvarning damp ner ett brev från kommunen. Som kort och gott meddelade att kontraktet de har för att få stå på den fd Folkets Hustomten, nu var uppsagt.

Strax innan det hade Kosmas köpt in nya köksmaskiner för 120 000 kronor. Trots nedgången i affärerna pga pandemin, som drabbade honom och hans sons verksamhet lika mycket som den drabbade alla andra företagare, ville Costas satsa på en uppfräschning för att kunna fortsätta hålla samma höga standard i tillagningen som alltid tidigare.

”Ett slag under bältet”
- Brevet var som ett slag under bältet, berättar Kosmas. När jag köpte nya maskiner hade jag inte en aning om att kommunen planerade att säga upp oss. Hade jag haft det hade jag såklart inte investerat pengarna.

- Just att de inte informerade oss i god tid. Att de inte kommunicerade sina planer med oss mer än i ett kort brev om att vi nu var uppsagda! Det gör mig både arg och ledsen, fortsätter  Kosmas.

Allt hänger i luften
Sedan den dagen i december 2021 hänger verksamheten ”i luften”. Ovissheten gör att Kosmas och Michael inte fyllt på lagret som man annars skulle gjort. Michael har inte tagit ut lön på ett antal månader för att försöka få verksamheten att överleva. Idag säger han att han mår dåligt av all ovisshet och det faktum att kommunen inte visat någon som helst vilja att hjälpa till.

- Vi sitter i en rävsax. Både vår investering och de pengar vi hållit inne förlorar vi. Det kontrakt vi har med kommunen just nu går ut den 31 december i år oh då måste vi själva riva kiosken för 350 000 kronor! Allt som allt kostar det här oss runt en miljon kronor.

”Vi har erbjudit alternativ”
- Vi har visst försökt hjälpa till, säger Mikael Henrysson. Vi har föreslagit Kosmas och Michael tre andra lediga kommunala tomter. Som de tackat nej till.

- Jag har haft hjälp av en expert, replikerar Michael. Och bedömningen är att det inte finns tillräckligt utrymme för varken verksamheten eller parkering på de platser ni erbjudit oss.

Valet skapar mer ovisshet
Faktum vad gäller bygget på Folkets Hustomten är ju i dagsläget det att även om det tidigare klubbats ett byggförslag för Folkets Hustomten i Bjuvs kommunstyrelse som SD och M varit överens om så har Moderaterna sedan dess ångrat sig och kommit med ett annorlunda och helt eget förslag. Vilket innebär att det inte händer ett dugg på tomten förrän efter valet. Eller rättare sagt; tidigast under våren 2023 kan man kanske se konturerna av vad som komma skall. Helt beroende på vilket eller vilka  partier som då styr Bjuvs kommun. Och vilka beslut de tar.

En strimma av hopp?
De tre tomterna som Bjuvs kommun hittills erbjudit Sibyllakiosken är den gamla taxitomten bredvid Kronanparken i centrala Bjuv, tomten utanför Coop som också är central samt en markbit ovanför Trapptorget – mitt emot fd banken – nuvarande biblioteket.

Tomten utanför Coop har som sagt tidigare ratats av herrarna i Sibyllakiosken. Men på det möte som skedde i kommunhuset på tisdagen i samband med att protestlistan överlämnades, föddes ett litet hopp om att den kanske trots allt skulle kunna komma i fråga.

- Mikael Henrysson lovade oss att han skulle undersöka alla omständigheter kring vad det skulle kosta oss att flytta dit, berättade Kosmas för Bjuvsweek efter mötet.

Slutsats; Sista matchen om Sibyllakioskens framtida öde verkar i alla fall i skrivandets stund inte ha blåsts av. Vi ber att få återkomma!

HÄR kan du läsa mer om alla årens turer kring Sibyllakioskens vara eller icke vara gått.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här