HJÄLP På ett extrainsatt möte i Bjuvs kommunfullmäktige på måndagen beslutades att tjänsten Personlig assistent ska läggas ut på privat entreprenad. Oppositionen, som tidigare i en minoritetsåterremiss begärt att ärendet skulle återgå till kommunhuset för en rad förtydliganden, kämpade in i det sista men voteringen slutade i 18 ja och 13 nej för privatisering.

De berörda åhörarna på besöksstolarna i möteslokalen i Varagårdsskolans aula lämnade så snart beslutet om privatiseringen klubbades. Hittills finns det 8 brukare som har kvar kommunal personlig assistans men på måndagskvällen informerade majoriteten om att 3 av dessa redan börjat se sig om efter privata alternativ.

Återstår då alltså 5 brukare varav några närvarade vid den demonstration fackförbundet Kommunal genomförde utanför skolan inför förra KF-mötet. För att understryka att man vill ha kvar den kommunala tjänst man haft i flera fall i 20 år.

I aulan föregicks beslutet av en ganska irriterad debatt där den politiska majoriteten SD+M framhärdade i att man enbart tänkt på förbättrad kvalitet för brukarna när man kommit fram till att en förändring bör genomföras. Medan oppositionen hävdade att det enda saken gäller för majoriteten är att spara pengar. Man undrade också över hur brådskande frågan behandlats av de styrande politikerna. Då de som idag har kommunala assistenter haft det i många år. Utan att frågan om privatisering kommit upp.

Kvalitet - inte kalla siffror
Såväl kommunalrådet Mikael Henrysson som samarbetspartnern Matthias Åkesson (M) talade sig varma för att ett privat alternativ ger högre kvalitet för brukaren och att det är kvaliteten man haft för ögonen. Inte kalla siffror.

Trots det är det i en undersökning som gjorts på socialförvaltningen endast de ekonomiska konsekvenserna av privatiseringsförslaget som analyserats och där har man kommit fram till att övergången till det privata kan innebära en besparing på 5 miljoner kronor. Men den siffran vill de styrande alltså inte kännas vid. Utan menar att den förvisso nämns i underlaget för beslut men att det som gäller är det man talar om i talarstolen - alltså kvalitet.

De idag kommunanställda personliga assistenternas oro över att förlora jobbet - eller i privat regi tvingas gå ner i lön - behandlades inte under kvällens möte. Moderaternas Matthias Åkesson, även han kommunalråd, sa dock att "personalen har möjlighet att följa med sin brukare".

Heta tongångar
Kvällens hetaste debattvågor stod kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) och Liselott Ljung (S) för. Ljung reagerade på det hon uppfattade att Henrysson sagt i debatten om att förändringen inte handlade om dem som utför jobbet idag utan mer om hur arbetet struktureras.

- Igen ger sig Mikael Henrysson på personalen, sa Liselott Ljung. Hur vet du hur de jobbar? Du har väl inte en aning, inte en susning om hur mycket tid de lägger ner på sina brukare!

- Att uttrycka sig så som du gjorde och säga att det handlar om hur de jobbar.... Man säger bara inte så om personal som jobbat i många år, tycker jag.

Snabb som blixten kom Mikael Henrysson upp i talarstolen:

- Ja, du kan ju tycka att jag sagt det här Liselott men då ljuger du än en gång! Som vanligt!

Ordning i ledet!
- Nu lugnar vi ner tonen i den här debatten, sade fullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm. Och då sjönk temperaturen i lokalens främre del genast.

- Jag kommer inte ihåg vilken tid du sa detta i kväll Mikael men du sa det.  Jag står inte ljuger, replikerade Liselott Ljung.

En betydligt mer sansad Henrysson gick nu åter upp i talarstolen:

- Då har du missuppfattat mig Liselott. Det jag menade var hur man jobbar och det har inte med personalen att göra utan hur man lägger upp jobbet.

Beslut och reservation
Diskussionen mellan de styrande och oppositionen fortsatte ännu ett bra tag innan man kunde gå till beslut. Utan att oppositionens krav i minoritetsremissen i deras ögon tillgodosetts. Vilket i slutändan innebar att Socialdemokraterna lämnade in en reservation med avslagsyrkande:

Vi reserverar oss mot att på detta sätt starkt försämra villkoren, dels för arbetstagarna genom sänkta löner och försämrade arbetsvillkor, dels mot den otrygga omställning och oro som brukarna och deras anhöriga kommer att utsättas för.
Ingen av de som berörs, brukare, anhöriga och anställda, har efterfrågat denna förändring.
De enda som vill ha denna förändring är det nuvarande styre i Bjuvs kommun och möjligtvis något/några företag.
Argumentationen för att driva igenom ärendet har varierat ifrån de styrande, allt från att förra året argumentera utifrån att det handlade om besparingar, till kvalitetsförbättringar, till rättigheter och brukarperspektiv, samt att man även påstår sig göra detta med omtanke om de berörda.
Att genomföra förändringar ”bara för att man kan” utan att lyssna till de berörda medborgarnas synpunkter och önskemål är för oss helt oacceptabelt.
Vi ville att våra medborgare med kommunalt anställda personliga assistenter skulle få behålla sin trygghet i en redan utmanande vardag.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.