ASSISTANS Den styrande majoritetens i Bjuv idé att skära i välfärden genom att bla ta bort 20 årstidstjänster på äldreboendena och förändra Hemtjänsten har fått Socialdemokraterna att reagera kraftigt. Här skriver Anders Månsson (S), andre vice ordförande i Socialnämnden, vad han tycker.

"Behoven inom äldreomsorgen och hemtjänsten är mycket stora i Bjuvs kommun. Att SD och M då gör nerdragningar i välfärden är helt fel väg att gå.

De senaste två åren har Bjuvs kommuns tillgängliga platser på äldreboenden minskat med nästan 30 stycken. Platser har lagts ner både på Solhemmet i Ekeby och på Varagården i Bjuv. Detta gäller också viktiga demensplatser, som försvunnit eller flyttats.

Samtidigt kom nyligen beskedet att det kommunala bolaget Omsorg i Bjuv behöver spara miljoner och minska arbetsstyrkan med 20 årsarbetare.

Facket Kommunal varnar för att vårdtagarna inte kommer få hjälp med de insatser de är beviljade och för att medarbetarna kommer få det stressigare, vilket kan leda till arbetsskador och slarv, något som i grunden drabbar de äldre och de med behov av stöd.

Detta är en mycket olycklig utveckling. Vi vet att Bjuvs kommuns invånare blir allt äldre, och behoven av platser på äldreboenden kommer öka. Också behovet av hemtjänst kommer öka.

Ändå väljer den styrande majoriteten som består av Sverigedemokraterna och Moderaterna att fortsätta nerdragningarna. Majoritetens budget för Socialnämnden 2024 är över 15 miljoner kronor lägre än den skuggbudget vi socialdemokrater har lagt tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Hur man i det här läget kan välja att fortsätta med nerdragningar som kommer leda till allvarliga försämringar av välfärden är för oss socialdemokrater helt ofattbart.

Men vi vet att det går att prioritera annorlunda. Därför kräver vi:

- Innan några nerdragningar av personal på äldreboenden och i hemtjänsten måste behovet av personal klargöras. Hur ser behovet av äldreomsorgsplatser ut i ett tioårsperspektiv?

- Möjlighet till demensplatser måste finnas i varje kommundel.

- Utred hur de nya arbetstidslagarna och rätten till heltid påverkar bemanningen inom hemtjänsten och på våra äldreboenden.

Det kan tyckas vara en rimlig och logisk åtgärd att behöva spara in på personal i omsorgen när det ekonomiska läget är tufft. Men konsekvenserna kan bli mycket allvarliga. Våra invånare blir allt äldre och det blir svårare och svårare att rekrytera personal till vårdyrken. Gör vi fel nu kommer vi behöva sota för det i decennier framåt. Det vill vi inte. Därför prioriterar Socialdemokraterna alltid välfärden."

Anders Månsson
Socialdemokraterna
2:e vice ordförande socialnämnden Bjuvs kommun

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.