Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maud Sandqvist gör sina lapptäcken (patch work) både i Köpenhamn och Kågeröd.
 
KULTUR & HANTVERK Den här veckan är varje bänkrad i Stenestads kyrka fylld av lapptäcken i alla regnbågens färger. Det är Maud Sandqvist som för första gången visar upp hela sin produktion.
Det kom ett tips till redaktionen i onsdags: Stenestads kyrka är fullt av lapptäcken. Det tycker jag du ska göra ett reportage om.

Själv är jag förtjust i Stenestad, den lilla pittoreska byn uppe på Söderåsens topp, och eftersom det inte tar mer än högst 10 minuter med bil från Bjuv dit upp så var det ingen direkt uppoffring att hörsamma denna entusiastiska läsares önskemål.

Ärligt talat trodde jag att jag skulle bli ensam med konstnären där uppe i Skånes högst belägna kyrka. Men istället vimlade det av besökare som kommit särskilt för att höra Maud Sandqvist berätta om sitt arbete. Både utanför och inuti kyrkan. Så jag fick vackert stå i kö för att få mina bilder och ställa några frågor.

Rötter från trakten
Maud Sandqvist är bosatt i Köpenhamn sedan många år. Men hennes föräldrar är från trakterna kring Söderåsen och när hon och maken sökte sommarboende slumpade det sig så att de hittade ett hus i Kågeröd. Där de sedan dess bor under hela sommarsäsongen.

 

 

Att Maud tillverkar vackra lapptäcken och andra föremål som väskor, portmännäer, dockor mm i sin lappteknik kom till Karin Bengtssons kännedom. Karin är ordförande i Stenestads biblioteksförening. Också Stenestads församling är medarrangör för utställningen i kyrkan.

Urgammal teknik
Maud avvisar tvärt min uppenbart amatörmässiga fråga om ifall lappsömstekniken inte kommer ifrån USA med att visa mig en bild på Ötzi, den infrusne mannen i Alperna som visade sig vara från år 3 300 fKr. Uppenbarligen hade han kläder sydda i lappteknik. 

- Men det har också hittats föremål i den här tekniken så tidigt som 935 fKr, fortsätter Maud. Exempelvis ett begravningstält i Egypten.

Där ser man. Intet nytt under solen, således.

Man tager vad man haver
När vi tittat runt på de olika mönster, färger, stoppningar mm som de olika täckena är gjorde i öppnar Maud en stor pappkartong med orden: Här har jag ännu fler täcken. Och så börjar hon packa upp även dem.

- Det här är ganska roligt, säger hon och håller upp ett som går i olika blå toner och omfattar rutor som vid närmare eftertanke liknar klassiska skjortmönster. Randigt, rutigt osv.

- Titta här, fortsätter Maud och pekar på små figurer som ser ut som hästar. Jag fick en mängd herrskjortor av en person som skulle flytta långt bort i ett mycket hetare klimat och därför inte ansåg sig behöva dem längre. Och de där små hästarna här och där är märket du vanligtvis ser hos varumärket Polo Ralph Lauren.

- Haha! Ja, säger Maud. The sky is the limit. Man kan använda allt man har och tycker om.

Blir galen om hon inte "lappar"
För en tid sedan skadade Maud sin ena hand vilket innebar att hon inte kunde sy som vanligt. Pysslat med händerna och sytt har hon gjort sedan barnsben. Nu plötsligt, var det slut med det.

- Jag höll på att bli galen, berättar hon. Att plötsligt bara ha en hand att göra saker med. Det var en pärs att ta sig igenom. För mig och för mina närmaste. Men nu är jag bra igen och har lugnat ner mig. Tycker i alla fall min man, skrattar hon.

En söt historia
Vi kikar vidare i bänkraderna. Jag fastnar för ett litet täcke som skiljer sig markant i färg från alla de övriga. Det går i grönt och turkos. Mönstret är blommor och i mitten på varje sitter en liten vit pärlemoknapp.

- En väninnan gav mig en hel hög med vita pärlemorknappar. Som jag först inte visste vad jag skulle göra med, berättar Maud.

- Men så en dag fick jag inspiration från ett oväntat håll. Jag såg två¨små flickor som satt och ryckte kronblad från prästkragar medan de rabblade ramsan "Älskar, älskar inte, älskar, älskar inte".

Efter det gick arbetet av sig själv. Blommorna på täcket är mer eller mindre hela - men alla prydda med en fin knapp i mitten.

Är du ledig lördag eller söndag så kan jag rekommendera en sväng upp på Söderåsen - och ett stopp i Stenestad. Utställningen i kyrkan är öppen tom söndag och öppettiden är kl 13-17.

Har du tur är byns kaffestugor öppna. Annars går det så klart lika bra med egen medhavd kaffekorg.

 

Invånarna i och kring Stenestad är personligt engagerade i att bevara kulturminnesmärkena i bygden. Här samtalar Maud Sandqvist t v med Stenestadsborna Ingrid Johnsson i gult och Elna Bengtsson t h. om vilken betydelse hantverket haft för henne.

Trevlig helg!

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »