Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLISEN Strax före kl 23 på onsdagskvällen sköts en man av polis som kommit till platsen i ett vårdärende. Polisen uppfattade på platsen att en man uppträdde våldsamt mot dem och öppnade s.k. verkanseld. Var skottet träffade uppger inte polisen men mannen är förd till sjukhus. Han är formellt gripen av polisen som när han sköts var beväpnad. Under natten mot torsdagen rubricerades ärendet enligt HD som grovt olaga hot och försök till mord. Polisen är fortsatt förtegen om händelseförloppet. MRG
BJUVSWEEK – BJUV Jag hittade i inkorgen en matnyttig och kul sida från Statistiska Centralbyrån. Under rubriken kommunstatistik letade jag fram Bjuvs kommun i siffror. Och jämförde dem med Helsingborg. Kolla du med! (Foto: SCB.)

Statistiska Centralbyrån SCB låter kanske inte så kul. Men de har gjort sina sidor mer spännande på sistone. Mer riktade. Som lockar till läsning. 

Frågor som hur många som bor i Bjuv får sitt svar. Liksom hur många av dem som är födda utomlands respektive i Sverige, hur många som har arbete, hur man röstar mm.

Det här hittade jag om Bjuvs kommun.

BJUVSWEEK – BJUV Alma och Leah var 2021 de populäraste flicknamnen i Bjuvs kommun. Bland pojkarna delade Colin, Malte och Melvin förstaplatsen. Det visar statistik från SCB.

Under år 2021 var Alma och Leah de populäraste flicknamnen i Bjuv. Varje namn gavs till tre nyfödda flickor förra året.

- Här följer Bjuv namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Alice, men Alma och Leah ligger på plats fyra och 14 på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

Bilden: Malte Rönnberg fick sitt förnamn 1923. Idag är det ett av Bjuvs mest populära killnamn igen.

BJUVSWEEK – BJUV Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag har minskat i Bjuvs kommun sedan 2014, visar statistik från SCB. Samma utveckling ser vi i riket som helhet.

Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året ökade med 1 procent i Bjuv under 2021. Det totala antalet var 1 398 personer, vilket motsvarar 15,9 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

DEBATT Mina synpunkter grundar sig helt på alla artiklar om hur ohållbar situationen är för den stackars personalen som sliter för att patienterna ska få vård och slippa övernatta i korridorerna. Med följd att Arbetsmiljöverket utfärdar miljontals kronor i böter, pengar (som tydligen finns?), utan att problemet blir löst.

Om man för dessa miljoner hade utbildat fler sjuksköterskor och undersköterskor så hade stackarna som sliter kvar orkat med både jobb och privatliv.

Att  problemet är så stort just i Helsingborg kan bero på att det är en tättbefolkad region, och Sveriges befolkning har på några år ökat från ca 8 miljoner till 10 miljoner idag, medelåldern har ökat, många äldre är friska, men en hel del  är beroende av hjälp från samhället på olika sätt samt att man kan bota fler genom nya operationsmetoder och mediciner.

Bodil Hillman, Bjuv

MITT BJUV – DEBATT I Bjuvs kommun erbjuder man alla över 65 år lunch för 65:- Det går att äta på Varagården i Bjuv, och längre fram även på Solhemmet i Ekeby. Dock kan man redan nu hämta maten på båda dessa ställen för samma pris.

Men inget alternativ finns i Billesholm!Varför diskrimineras vi i Billesholm? Det kostar upplysningsvis 56:- med buss T&R utoem för dom som är 75 år. De reser gratis.

MITT BJUV - DEBATT Christel Hedlund förtroendevald politiker i Bjuvs kommun kommenterar mig på ett flagrant kränkande sätt i Gruppen ” Det händer i Bjuv ” på Facebook.

När jag yttrar mig om Bjuvs kommuns inlägg om VMA-systemet i kommunen där jag skriver att de har noll koll på vem som har ansvar. Då skriver Christel ( Alias Crillan Hedlund ) i tråden ” Claes-Göran Nilsson undrar bara om du kan något annat än att gnälla på kommunen och undrar lite , varför flyttar du inte ifrån denna kommun om den är så dålig”.

MITT BJUV  Vad vill vi Socialdemokrater med gamla Folkets Hus-tomten i Bjuv?

- Vi vill att, på denna centrala plats i Bjuv, byggs och ägs ett hus av Bjuvs kommun.

- Vi vill att detta hus ska innehålla bland annat följande; bibliotek, samlingslokaler, olika möjligheter för våra föreningar att ha aktiviteter, möjligheter till exempelvis konserter och teater, cafeteria/restaurang, familjecentralen och kanske t.o.m. kommunens kultur- och fritidsförvaltning kan finnas i huset.

- Vi vill att detta hus blir verklighet därför att det ska vara mer liv och rörelse i centrum i Bjuv, både dag som kväll och ibland kanske även natt. Vi vill att detta hus ska bli en möjlighet till mötesplats mellan generationer, medborgare och olika föreningar.

Anders Ljung
Ordförande för Socialdemokraterna i Bjuvs kommun

Ulrika Thulin
Oppositionsråd i Bjuvs kommun

POLITIK Invånare i närheten av friluftsbadet och grönområdet längs Boserupsbäcken upprörs över kommunens planer att bygga i denna för dem ovärderliga gröna lunga. Nu går Urban Berglund, ledare för Kristdemokraterna i Bjuv i bräschen för protesterna.

BJUV 2022-01-31 INTERPELLATION KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

Till Kommunstyrelsens ordförande och till den det berör.

Undertecknad har de senaste 15 åren engagerat sig för den centrala parkens bevarande. Området som berörs år Bjuvstorp 5:25 m.fl.

PRESSMEDDELANDE Moderaterna i Bjuv har avhållit årsmöte och fastställt valsedeln till kommunfullmäktige 2022.

Vid det kombinerade årsmötet och nomineringsstämman har ett enigt möte i dag fastställt den moderata kommunlistan till valsedel för perioden 2022-2026.

Inlägg 1
"Kortsiktigt tänkande i kommuner och regioner"
DEBATT Håller med alla som anser att vaccinering borde vara obligatoriskt, vilket vissa länder nu har infört, eftersom det är konstaterat att om man trots det blir smittad blir det lindrigare och man behöver inte ytterligare belasta en ansträngd sjukvård på alla nivåer.

Jag jobbar med städhjälp hos äldre med olika krämpor som gör att de är känsliga för smitta. Har sett att det ofta kommer många olika personer hem till dem från hemtjänsten utan krav på att dessa skall vara vaccinerade. Just nu är ett par satt i karantän pga att hon blivit smittad av någon från hemvården eftersom de inte har kontakt med några andra, och hon står i kö för operation av sitt knä men har inget hopp om att det ska bli inom överskådlig tid. Hon är ju gammal och därmed knappast högprioriterad, menar hon själv.

DEBATT Under veckan som gick inledde oppositionen med Ulrika Thulin och Anders Månsson - båda S - en debatt om huruvida äldre i Bjuv som inte bor på äldreboendet skulle kunna få mat på Varagården igen när tiden bedöms som "Coronasäker" igen. De styrande SD och M har svarat på inlägget. Nu fortsätter S debatten:

"Vi skrev aldrig i vår insändare att restaurangerna skulle öppna nu. Det vi ville göra allmänheten uppmärksam på var att det inte ens planeras för en öppning när pandemin avtar eller är över.

Medborgare som kontaktar kommunen för att efterfråga om mat för avhämtning eller när det eventuellt kommer öppna igen för servering får svaret att det kommer inte bli någon nyöppning, inte ens efter pandemin.

 
Bjuvs kommun värnar om de äldre!
DEBATT Att Klippan öppnar upp senioren (restaurang) för äldre medborgare nu, så att de ska kunna äta lunch, är ett beslut som Klippan själv får ta ansvar för.

I vår kommun har vi haft Varagårdens - och Solhemmets restauranger stängda på grund av pandemin, för en minskad smittspridning och av hänsyn tagen till de boende. De äldre, någons maka, make, förälder eller annan anhörig behöver skyddas från sjukdomen och vad den kan leda till. Vi tänker också att de äldre som går och äter på dessa boendens restauranger, har förståelse för att vi alla behöver tänka på de som bor där.

DEBATT MITT BJUV Vi kan läsa i en artikel i Helsingborgs Dagblad att Klippans kommun återigen öppnar upp Senioren, som är en restaurang dit äldre medborgare kan gå för att äta lunch. Samtidigt som de äter lunch så umgås de med andra äldre och gemensamma aktiviteter arrangeras på eftermiddagen för de som vill stanna kvar.
Senioren i Klippan liknar till mångt och mycket det som vi i Bjuv tidigare har kunnat erbjuda våra äldre medborgare på restaurangerna på Varagården och Solhemmet. Där de som väljer att gå dit får möjligheten att tillsammans med andra äta en god lunch och samtidigt få en trevlig stund på dagen. Kommunen har även arrangerat vissa aktiviteter på eftermiddagarna, så de som vill kan stanna kvar och vara delaktiga i.

Underkategorier

Mitt Bjuv - Bjuv

Mitt Bjuv - Billesholm

SÖK

GÅNG

Föreläsning om dyslexi

12-09-2022

Ann Gomér föreläser på Bjuvs bibliotek om dyslexi. I samarbete med Dyslexiförbundet Nordvästskåne.  

Läs mer

Bjuvsburnouten och HyggeStuan i skön för…

10-08-2022

BJUVSWEEK – På lördag den 13 augusti är det dags för årets tappning av Bjuvsburnouten. Och efter prisutdelningen och den sedvanliga cruisingen blir det sedan fest för hugade spekulanter. Hos...

Läs mer

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storleks information finns här