Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DEBATT Mina synpunkter grundar sig helt på alla artiklar om hur ohållbar situationen är för den stackars personalen som sliter för att patienterna ska få vård och slippa övernatta i korridorerna. Med följd att Arbetsmiljöverket utfärdar miljontals kronor i böter, pengar (som tydligen finns?), utan att problemet blir löst.

Om man för dessa miljoner hade utbildat fler sjuksköterskor och undersköterskor så hade stackarna som sliter kvar orkat med både jobb och privatliv.

Att  problemet är så stort just i Helsingborg kan bero på att det är en tättbefolkad region, och Sveriges befolkning har på några år ökat från ca 8 miljoner till 10 miljoner idag, medelåldern har ökat, många äldre är friska, men en hel del  är beroende av hjälp från samhället på olika sätt samt att man kan bota fler genom nya operationsmetoder och mediciner.

Bodil Hillman, Bjuv

MITT BJUV – DEBATT I Bjuvs kommun erbjuder man alla över 65 år lunch för 65:- Det går att äta på Varagården i Bjuv, och längre fram även på Solhemmet i Ekeby. Dock kan man redan nu hämta maten på båda dessa ställen för samma pris.

Men inget alternativ finns i Billesholm!Varför diskrimineras vi i Billesholm? Det kostar upplysningsvis 56:- med buss T&R utoem för dom som är 75 år. De reser gratis.

MITT BJUV - DEBATT Christel Hedlund förtroendevald politiker i Bjuvs kommun kommenterar mig på ett flagrant kränkande sätt i Gruppen ” Det händer i Bjuv ” på Facebook.

När jag yttrar mig om Bjuvs kommuns inlägg om VMA-systemet i kommunen där jag skriver att de har noll koll på vem som har ansvar. Då skriver Christel ( Alias Crillan Hedlund ) i tråden ” Claes-Göran Nilsson undrar bara om du kan något annat än att gnälla på kommunen och undrar lite , varför flyttar du inte ifrån denna kommun om den är så dålig”.

MITT BJUV  Vad vill vi Socialdemokrater med gamla Folkets Hus-tomten i Bjuv?

- Vi vill att, på denna centrala plats i Bjuv, byggs och ägs ett hus av Bjuvs kommun.

- Vi vill att detta hus ska innehålla bland annat följande; bibliotek, samlingslokaler, olika möjligheter för våra föreningar att ha aktiviteter, möjligheter till exempelvis konserter och teater, cafeteria/restaurang, familjecentralen och kanske t.o.m. kommunens kultur- och fritidsförvaltning kan finnas i huset.

- Vi vill att detta hus blir verklighet därför att det ska vara mer liv och rörelse i centrum i Bjuv, både dag som kväll och ibland kanske även natt. Vi vill att detta hus ska bli en möjlighet till mötesplats mellan generationer, medborgare och olika föreningar.

Anders Ljung
Ordförande för Socialdemokraterna i Bjuvs kommun

Ulrika Thulin
Oppositionsråd i Bjuvs kommun

POLITIK Invånare i närheten av friluftsbadet och grönområdet längs Boserupsbäcken upprörs över kommunens planer att bygga i denna för dem ovärderliga gröna lunga. Nu går Urban Berglund, ledare för Kristdemokraterna i Bjuv i bräschen för protesterna.

BJUV 2022-01-31 INTERPELLATION KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

Till Kommunstyrelsens ordförande och till den det berör.

Undertecknad har de senaste 15 åren engagerat sig för den centrala parkens bevarande. Området som berörs år Bjuvstorp 5:25 m.fl.

PRESSMEDDELANDE Moderaterna i Bjuv har avhållit årsmöte och fastställt valsedeln till kommunfullmäktige 2022.

Vid det kombinerade årsmötet och nomineringsstämman har ett enigt möte i dag fastställt den moderata kommunlistan till valsedel för perioden 2022-2026.

Inlägg 1
"Kortsiktigt tänkande i kommuner och regioner"
DEBATT Håller med alla som anser att vaccinering borde vara obligatoriskt, vilket vissa länder nu har infört, eftersom det är konstaterat att om man trots det blir smittad blir det lindrigare och man behöver inte ytterligare belasta en ansträngd sjukvård på alla nivåer.

Jag jobbar med städhjälp hos äldre med olika krämpor som gör att de är känsliga för smitta. Har sett att det ofta kommer många olika personer hem till dem från hemtjänsten utan krav på att dessa skall vara vaccinerade. Just nu är ett par satt i karantän pga att hon blivit smittad av någon från hemvården eftersom de inte har kontakt med några andra, och hon står i kö för operation av sitt knä men har inget hopp om att det ska bli inom överskådlig tid. Hon är ju gammal och därmed knappast högprioriterad, menar hon själv.

DEBATT Under veckan som gick inledde oppositionen med Ulrika Thulin och Anders Månsson - båda S - en debatt om huruvida äldre i Bjuv som inte bor på äldreboendet skulle kunna få mat på Varagården igen när tiden bedöms som "Coronasäker" igen. De styrande SD och M har svarat på inlägget. Nu fortsätter S debatten:

"Vi skrev aldrig i vår insändare att restaurangerna skulle öppna nu. Det vi ville göra allmänheten uppmärksam på var att det inte ens planeras för en öppning när pandemin avtar eller är över.

Medborgare som kontaktar kommunen för att efterfråga om mat för avhämtning eller när det eventuellt kommer öppna igen för servering får svaret att det kommer inte bli någon nyöppning, inte ens efter pandemin.

 
Bjuvs kommun värnar om de äldre!
DEBATT Att Klippan öppnar upp senioren (restaurang) för äldre medborgare nu, så att de ska kunna äta lunch, är ett beslut som Klippan själv får ta ansvar för.

I vår kommun har vi haft Varagårdens - och Solhemmets restauranger stängda på grund av pandemin, för en minskad smittspridning och av hänsyn tagen till de boende. De äldre, någons maka, make, förälder eller annan anhörig behöver skyddas från sjukdomen och vad den kan leda till. Vi tänker också att de äldre som går och äter på dessa boendens restauranger, har förståelse för att vi alla behöver tänka på de som bor där.

DEBATT MITT BJUV Vi kan läsa i en artikel i Helsingborgs Dagblad att Klippans kommun återigen öppnar upp Senioren, som är en restaurang dit äldre medborgare kan gå för att äta lunch. Samtidigt som de äter lunch så umgås de med andra äldre och gemensamma aktiviteter arrangeras på eftermiddagen för de som vill stanna kvar.
Senioren i Klippan liknar till mångt och mycket det som vi i Bjuv tidigare har kunnat erbjuda våra äldre medborgare på restaurangerna på Varagården och Solhemmet. Där de som väljer att gå dit får möjligheten att tillsammans med andra äta en god lunch och samtidigt få en trevlig stund på dagen. Kommunen har även arrangerat vissa aktiviteter på eftermiddagarna, så de som vill kan stanna kvar och vara delaktiga i.

JÄRNVÄGSSTOPP Lördagen den 11 december invigdes vad vi kan kalla Station Billesholm och många från både byn och kommunen trotsade det ruggiga vädret och deltog i de festligheter som stod till buds; Invigningstal av kommunalrådet Mikael Henrysson, demonstration av Räddningstjänstens fordon, underhållning av Musikkåren och korvgrillning.

Här har vi samlat de bilder som inkom till redaktionen i samband med festligheterna. Kanske kom just du med på bild?

Invigningen ägde rum intill Eken på Storgatan i Billesholm.

 

 

 

Foto: Mats Nilsson

 

Foto: Ted Nilsson

 

 

Där det händer. När det händer. Med grillad korv. Friluftsfrämjandet.

 

 

 

Företaget som skulle anlägga området kring det gamla stationshuset gick i konkurs ett par veckor före invigningen så på den sidan av stationen ser det fortfarande inte så fint ut. Men den för Billesholmarna så kära gamla järnvägsstationen står i alla fall fortfarande och hopp finns om att den en dag får sin ansiktslyftning. Och någon form av innehåll också.

 

 

 

Marianne Rönnberg Galmor

Svar på Krister Nilssons ”SD i Bjuv fortsätter att begränsa demokratin”.

DEBATT Jag vill börja med att beklaga att Krister Nilssons råkat ut för en så hemsk olycka. Krister Nilsson mejlade mig den 16 november att han ”ämnade delta i tekniska nämnden digitalt” utan att lämna vidare motivering.

I ”Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer” antagen 2019-12-12 (S-styre), står följande om deltagande på distans:
11 § Nämnden får,om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans” ..//.. ”Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans ..//..”

Till skillnad från vad Krister Nilsson skriver, kände jag inte till att Krister råkat ut för en olyckshändelse. Djungeltelegrafen hade inte nått mig och eftersom Krister inte själv nämnde något om det, kunde jag så klart inte veta. Även om jag vetat om Kristers olycka så hade jag svarat detsamma, dvs. att en ersättare få gå in. Vad har vi annars ersättare till?

DEBATT Bjuvs kommun har under senaste året investerat flera hundratusen i utrustning för att kunna ha digitala möten med ljud och bild med hyfsad kvalitet. Nu har Pia Trollehjelm (ordf. tekniska nämnden) beslutat att denna utrustning inte skall användas till möten med Tekniska nämnden utan det är ett måste att närvara fysiskt på mötena.

Jag har varit med om en olyckshändelse och därför sitter jag i en rullstol under ca 2 månader, eftersom det tar 6-8 veckor att få tillstånd att åka färdtjänst kan jag inte delta fysiskt på mötena. Detta vet Pia om men hon fattar ändå detta beslut, när man frågar om en motivering svarar hon inte.

Bjuvs Folkets Hus är ständigt på tapeten när trygghetsboendets vara eller inte vara diskuteras av kommunpolitikerna. Om boendet till slut hamnar här eller på annan tomt i trakten återstår att se. Ett är dock säkert; Under tiden diskussionerna pågår så förfaller byggnaden.
DEBATT En berättelse blir inte mer sann för att fler upprepar den. På kommunfullmäktige den 25 oktober uttalade vi tydligt att Moderaterna inte förhandlar i media eller på möten där andra talar i vårt ställe.

Moderaterna fattar beslut när underlag finns på bordet att ta ställning till. Vi har omnämnts utifrån att andra partier väljer att definiera oss och den historiska beskrivningen av trygghetsboende i centrala Bjuv förtjänar därför en historisk uppdatering.

Underkategorier

Mitt Bjuv - Bjuv

Mitt Bjuv - Billesholm

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »