MOBBNING Uppdaterad. Som offentlig känd person i den miljö jag lever och verkar har jag lyckligtvis i stort varit förskonad från nätmobbning. Men några medelålders män har försökt. Igår dök en ny mobbare upp! Idag ytterligare en!!

Det handlar vad jag kan se, i de fall som gäller bjuvsnytt.se och mig, oftast om medelålders och äldre män. Som ogillar något jag skrivit eller vanligast; något jag delat på en lokal Facebooksida, som de är medlemmar på.

Det började i Ekeby för ett antal år sedan. Jag hade startat bjuvsnytt.se och förutom att på bjuvsnytt.se publicera journalistik lokalt från Bjuv, Billesholm och Ekeby så hade jag börjat dela länkar till tidningen på lokala Facebooksidor. Ett utmärkt komplement för att nå dem som inte har för vana att söka sin information i traditionella nyhetsmedia.

Men på Ekebys största FB-sida tog det inte långt stund förrän en regelrätt häxprocess inleddes mot mig -  ”Häxan på Bjuvsnytt”. En äldre man, utflyttad från Ekeby men tydligen starkt förankrad där, ansåg att jag gjorde reklam för kommunen, och skulle ha mig portad från sidan.

Nu blandade han ju ihop journalistik och reklam liksom kommunen och mitt tidningsnamn Bjuvsnytt. Antagligen är han allergisk för allt som börjar med Bjuv…. Men icke desto mindre fick han en växande skara Ekebybor med i sitt korståg. Även kvinnor.

Hatet lättantändligt
Det skrevs mycket fult om mig på sidan. Ord som många fortfarande borde skämmas för och jag hoppas verkligen inte att någon av dem har för vana att läsa min tidning efter det. Det var skrämmande att  framförallt se hur snabbt mobben växte. Det fick mig verkligen att tänka på just häxprocesser och mekanismen bakom hat som kan leda till att människor både krigar och bränner upp varandra på bål.

Jag valde att inte läsa Ekebykommentarerna ingående för jag ville inte knäckas av hyenora men admin blev uppenbarligen påverkad för efter att ha låtit mig ligga kvar så en dag stängdes jag helt enkelt av från sidan. Han var dock vänlig nog att starta en alternativ sida för NYA Ekeby – som jag är välkommen att länka på. Så helt utestängd från byn är jag inte.

MEN på den första sidan finns tusentals medlemmar som jag helt enkelt förlorade som läsare. Och därmed också tipsare. Vilket innebär att jag fortfarande har svårare att hitta aktualiteter och nyheter från Ekeby att skriva om…..

Stryper yttrandefriheten
Detsamma hände med en stor BJUVSSIDA som jag från början hade admins tillstånd att lägga länkar på. Men en dag kom det en ny admin och tillika äldre man(!) upp och satte stopp för Bjuvsnytt. Vänligt nog skrev han till medlemmarna att de kunde gå till tidningen om de ville läsa redaktionella saker om Bjuv men….. för min publicistiska del så föll också här några tusen presumtiva läsare/tipsare  bort.

Vad gäller Bjuvssidan så uppstod visserligen en debatt för och emot – och jag är glad för dem som var för. Men någon regelrätt mobbning som det blev i Ekeby, var det lyckligtvis aldrig tal om i Bjuv.

Det senaste på mobbnings- och skitpratsfronten i Bjuv är istället politiskt aktiva medelålders socialdemokratiska mäns baktaleri om min kapacitet som journalist. Från dem som skriver skiten ska jag säga att jag inte förväntat mig något mer begåvat från det hållet men när jag ser l e d a n d e politiker trycka LIKE på inläggen, då höjer jag på ögonbrynen. Naivt nog tror jag alltid att människor på de högre taburetterna ska hålla sig för goda för sådant. Men inte i Bjuv inte…….

Bortsett från några illa dolda kommentarer i början – från mig närstående personer som uppenbarligen inte tålde att tidningen blev populär - så har från det varit lugnt i Billesholm. Min födelseby. Lugnt – tills nu.

Varför inte bara bläddra vidare?
NU har det nämligen dykt upp en……. Ja,vad tror ni?.........äldre man. Som idag sagt att administratörerna på Billesholmssidorna är ”värdelösa” och att han på egen hand ska dra igång en ”avpolitisering” av sidorna. Här gäller inga publicistiska ansvarsregler utan här är det en ”rättrådig” äldre herre med ett fejknamn och ett foto från 60-talet som ska sköta ”utrensningen” i Billesholm.

Jag har såklart inget emot män. Det vet inte minst alla Billesholmsmän och killar som känner mig personligen. Men vad är det med vissa äldre män som gör att de sätter sig över alla andra? Inte minst framgångsrika kvinnor. Äldre, bittra män.

Varför sätter de heder och ära på att göra livet surt för andra? När de bara kan ta det lugnt och bläddra förbi det de inte gillar? Kan någon förklara?

Vadå arg man?
Efter publiceringen hörde mannen som är en av de som underhåller Bjuvssidan jag skriver om, av sig. Han var mycket upprörd och menade att jag ljuger. Kräver att jag ska göra en rättelse i Bjuvsnytt. Svaret han fick var klippet jag hämtade ovan i den publicerade texten. 

"Vad gäller Bjuvssidan så uppstod visserligen en debatt för och emot – och jag är glad för dem som var för. Men någon regelrätt mobbning som det blev i Ekeby, var det lyckligtvis aldrig tal om i Bjuv.

Istället var det så att han för att tillåta publicering först skulle bedöma varje artikels innehåll. Det var efter att hans kollega först låtit mig länka därifrån och han sedan trätt in i bilden och meddelat att det nu fungerade på annat sätt. Självklart hade de som admins rätten på sin sida. Någon artikel "godkändes" - de flesta icke. Med många utropstecken. Efter ett tag lämnade jag sidan helt. Censurliknande fasoner är inget för en journalist.

Då gick proppen!

Jag hade tänkt att min text skulle sluta här. Men efter mitt förtydligande ovan, för att tillmötesgå Loa på Du vet att du är från Bjuv... så fick han tydligen total korsslutning. Istället för att lugna ner sig när jag med att kopiera och upprepa att jag INTE mobbats där så drog han idag lördag 22.2 igång en REJÄL smutskastningskampanj mot mig och Bjuvsnytt. Gå dit och titta själv. På tal om sura gubbar som mobbar.....

Jag tänker på något min mor Ethel brukade säga om korkade killar:

- Bry dig inte. De sorterar sig själv.

Senaste nytt i Bjuvssåpan:

På måndagskvällen hörde ett par olika väninnor av sig och berättade att kampanjen mot mig och min tidning inte längre fanns på Bjuvssidan. Slutet gott - allting gott? Åtminstone hoppas jag att jag därmed inte behöver fundera på vilken eventuellt ekonomisk skada mitt företag eventuellt lidit.

I övrigt – Jag hoppas DU fortsätter att läsa min alldeles egen och självständigt granskande tidning bjuvsnytt.se. Helt gratis på nätet!

Marianne Rönnberg Galmor