M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MOBBNING Uppdaterad. Som offentlig känd person i den miljö jag lever och verkar har jag lyckligtvis i stort varit förskonad från nätmobbning. Men några medelålders män har försökt. Igår dök en ny mobbare upp! Idag ytterligare en!!

Det handlar vad jag kan se, i de fall som gäller bjuvsnytt.se och mig, oftast om medelålders och äldre män. Som ogillar något jag skrivit eller vanligast; något jag delat på en lokal Facebooksida, som de är medlemmar på.

Det började i Ekeby för ett antal år sedan. Jag hade startat bjuvsnytt.se och förutom att på bjuvsnytt.se publicera journalistik lokalt från Bjuv, Billesholm och Ekeby så hade jag börjat dela länkar till tidningen på lokala Facebooksidor. Ett utmärkt komplement för att nå dem som inte har för vana att söka sin information i traditionella nyhetsmedia.

Men på Ekebys största FB-sida tog det inte långt stund förrän en regelrätt häxprocess inleddes mot mig -  ”Häxan på Bjuvsnytt”. En äldre man, utflyttad från Ekeby men tydligen starkt förankrad där, ansåg att jag gjorde reklam för kommunen, och skulle ha mig portad från sidan.

Nu blandade han ju ihop journalistik och reklam liksom kommunen och mitt tidningsnamn Bjuvsnytt. Antagligen är han allergisk för allt som börjar med Bjuv…. Men icke desto mindre fick han en växande skara Ekebybor med i sitt korståg. Även kvinnor.

Hatet lättantändligt
Det skrevs mycket fult om mig på sidan. Ord som många fortfarande borde skämmas för och jag hoppas verkligen inte att någon av dem har för vana att läsa min tidning efter det. Det var skrämmande att  framförallt se hur snabbt mobben växte. Det fick mig verkligen att tänka på just häxprocesser och mekanismen bakom hat som kan leda till att människor både krigar och bränner upp varandra på bål.

Jag valde att inte läsa Ekebykommentarerna ingående för jag ville inte knäckas av hyenora men admin blev uppenbarligen påverkad för efter att ha låtit mig ligga kvar så en dag stängdes jag helt enkelt av från sidan. Han var dock vänlig nog att starta en alternativ sida för NYA Ekeby – som jag är välkommen att länka på. Så helt utestängd från byn är jag inte.

MEN på den första sidan finns tusentals medlemmar som jag helt enkelt förlorade som läsare. Och därmed också tipsare. Vilket innebär att jag fortfarande har svårare att hitta aktualiteter och nyheter från Ekeby att skriva om…..

Stryper yttrandefriheten
Detsamma hände med en stor BJUVSSIDA som jag från början hade admins tillstånd att lägga länkar på. Men en dag kom det en ny admin och tillika äldre man(!) upp och satte stopp för Bjuvsnytt. Vänligt nog skrev han till medlemmarna att de kunde gå till tidningen om de ville läsa redaktionella saker om Bjuv men….. för min publicistiska del så föll också här några tusen presumtiva läsare/tipsare  bort.

Vad gäller Bjuvssidan så uppstod visserligen en debatt för och emot – och jag är glad för dem som var för. Men någon regelrätt mobbning som det blev i Ekeby, var det lyckligtvis aldrig tal om i Bjuv.

Det senaste på mobbnings- och skitpratsfronten i Bjuv är istället politiskt aktiva medelålders socialdemokratiska mäns baktaleri om min kapacitet som journalist. Från dem som skriver skiten ska jag säga att jag inte förväntat mig något mer begåvat från det hållet men när jag ser l e d a n d e politiker trycka LIKE på inläggen, då höjer jag på ögonbrynen. Naivt nog tror jag alltid att människor på de högre taburetterna ska hålla sig för goda för sådant. Men inte i Bjuv inte…….

Bortsett från några illa dolda kommentarer i början – från mig närstående personer som uppenbarligen inte tålde att tidningen blev populär - så har från det varit lugnt i Billesholm. Min födelseby. Lugnt – tills nu.

Varför inte bara bläddra vidare?
NU har det nämligen dykt upp en……. Ja,vad tror ni?.........äldre man. Som idag sagt att administratörerna på Billesholmssidorna är ”värdelösa” och att han på egen hand ska dra igång en ”avpolitisering” av sidorna. Här gäller inga publicistiska ansvarsregler utan här är det en ”rättrådig” äldre herre med ett fejknamn och ett foto från 60-talet som ska sköta ”utrensningen” i Billesholm.

Jag har såklart inget emot män. Det vet inte minst alla Billesholmsmän och killar som känner mig personligen. Men vad är det med vissa äldre män som gör att de sätter sig över alla andra? Inte minst framgångsrika kvinnor. Äldre, bittra män.

Varför sätter de heder och ära på att göra livet surt för andra? När de bara kan ta det lugnt och bläddra förbi det de inte gillar? Kan någon förklara?

Vadå arg man?
Efter publiceringen hörde mannen som är en av de som underhåller Bjuvssidan jag skriver om, av sig. Han var mycket upprörd och menade att jag ljuger. Kräver att jag ska göra en rättelse i Bjuvsnytt. Svaret han fick var klippet jag hämtade ovan i den publicerade texten. 

"Vad gäller Bjuvssidan så uppstod visserligen en debatt för och emot – och jag är glad för dem som var för. Men någon regelrätt mobbning som det blev i Ekeby, var det lyckligtvis aldrig tal om i Bjuv.

Istället var det så att han för att tillåta publicering först skulle bedöma varje artikels innehåll. Det var efter att hans kollega först låtit mig länka därifrån och han sedan trätt in i bilden och meddelat att det nu fungerade på annat sätt. Självklart hade de som admins rätten på sin sida. Någon artikel "godkändes" - de flesta icke. Med många utropstecken. Efter ett tag lämnade jag sidan helt. Censurliknande fasoner är inget för en journalist.

Då gick proppen!

Jag hade tänkt att min text skulle sluta här. Men efter mitt förtydligande ovan, för att tillmötesgå Loa på Du vet att du är från Bjuv... så fick han tydligen total korsslutning. Istället för att lugna ner sig när jag med att kopiera och upprepa att jag INTE mobbats där så drog han idag lördag 22.2 igång en REJÄL smutskastningskampanj mot mig och Bjuvsnytt. Gå dit och titta själv. På tal om sura gubbar som mobbar.....

Jag tänker på något min mor Ethel brukade säga om korkade killar:

- Bry dig inte. De sorterar sig själv.

Senaste nytt i Bjuvssåpan:

På måndagskvällen hörde ett par olika väninnor av sig och berättade att kampanjen mot mig och min tidning inte längre fanns på Bjuvssidan. Slutet gott - allting gott? Åtminstone hoppas jag att jag därmed inte behöver fundera på vilken eventuellt ekonomisk skada mitt företag eventuellt lidit.

I övrigt – Jag hoppas DU fortsätter att läsa min alldeles egen och självständigt granskande tidning bjuvsnytt.se. Helt gratis på nätet!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »