DEMOKRATI? Min artikel tidigare idag om försäljningen av Findus industrianläggning och mark föranledde mig att tänka på begreppet demokrati och medbestämmande. Om rätten att vara med och påverka utvecklingen i sitt samhälle.
Tanken hoppade direkt till 1970-talet när jag var ung och jobbade på svenska ambassaden i Tel Aviv, Israel. Hade titeln byråassistent och det låter ju som en möbel, men det var det ju inte utan snarare någon sorts sekreterare.
 

I Tel Aviv skulle Sverige skaffa sig en annan adress för sin ambassad och samtidigt hade MBL-lagen - medbestämmandelagen - införts hemma i moderlandet. Vilket innebar att även vi obetydliga små, skulle få säga vårt.

Jag och mina kollegor förberedde oss. Läste verkligen på och övade på att framföra våra åsikter. Som gick ut på att den byggnad ambassadören och övriga högstatustjänstemän inte var ett bra och praktiskt val. Den var del av ett stort komplex som höll på att byggas i det som då var utkanten av Tel Aviv. På gränsen till Jaffa.

De lokalanställda som kände staden väl och inte hade det lika väl förspänt som vi med direktimporterade diplomatbilar, hade t.ex. mycket att anföra vad gällde tillgängligheten eftersom området ännu inte var färdigbyggt och stadens bussar därför inte trafikerade platsen. Vi tyckte inte heller att det ur säkerhetssynpunkt var särskilt lyckat att vara bland de första som skulle jobba på kontor i komplexet. Vi kom att vara det första kontoret och det är ganska kusligt ibland att vara omgiven av idel ädel tomma lokaler.

Jodå, vi skulle få säga vårt. Nu gällde ju det nya med MBL! Männen - vi hade inga kvinnliga högre ambassadtjänstemän i Tel Aviv på den tiden - gav oss datum och tid.

Så kom det sig att vi satt där i ambassadör Iwo Döllings rum allihopa. Ambassadören och hans andre samt tredjeman inledde. Sedan släpptes vi fria...... och vi pratade och argumenterade. Kände verkligen att vi nu åtnjöt den demokratiska frihet och de möjligheter vi då förknippade med detta. MBL var verkligen toppen, tyckte vi!

- Bra tack. Då har ni sagt ert, sa männen plötsligt när vi efter ett tag hämtade andan.

- Vi har fattat vårt beslut och det blir att vi flyttar till byggnaden ni inte anser är lämplig!

Snabbkurs i direktdemokrati
Jag har aldrig känt mig så snopen förr! men det var onekligen en snabbkurs i vad som egentligen menas med att fotfolket får utöva sina demokratiska rättigheter. Så kallad direktdemokrati....? Vilket snabbt tillnyktrande!

Sedan dess vet jag att det hela är en teater. Besluten bland dem som bestämmer är redan klara. De släpper in "de små" för att de måste. Låter dem kackla av sig. För att lagen säger det. Endast om är känd själv, eller någon eller några tillräckligt mäktiga och inflyteslerika personer står på DIN sida, kan du få igenom det du vill.

Detta är vad som händer i alltför många byggnadsärenden i både vår och andra kommuner. Detta är vad som händer när storindustrin säger vad den vill och kommungubbar och -tanter bugar och lyder. När arbetare klagar eller boende anser sig överkörda.

Har jag missuppfattat något? Hör i så fall av dig och berätta för mig var i uppfattningsförmågan jag gick fel. Jag publicerar gärna.

Marianne Rönnberg Galmor