MEDICIN Under mitten av 1900-talet fick Vårdsverige till slut bukt med folksjukdomen TBC och fram till år 2003 har sjukdomen hållits nere. Men därefter har antalet fall ökat i vissa befolkningsgrupper. Samtidigt som den minskat i andra.
Tuberkulos klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget samt till Folkhälsomyndigheten.Tuberkulos är en smittspårningspliktig sjukdom.

 

Under 1800-talet blev Lungtuberkulosen (tbc) den stora folksjukdomen i Sverige. Med industrialiseringen följde dåliga bostäder, trångboddhet, bristande hygien och näringsfattig mat, vilket ledde till att smittan fick fäste och lättare spreds vidare. Under mitten av århundradet hade man i Tyskland lyckade försök med vilokurer på anstalt och olika upptäckter, som kvävgasbehandling och röntgenstrålning, gjordes fram till sekelskiftet. Kring sekelskiftet var dock tbc fortfarande orsaken till vart sjätte dödsfall i Sverige. Det var först vid upptäckten av antibiotika under mitten av 1900-talet som sjukdomen kunde stävjas.

Sverige 2014
Under 2014 rapporterades totalt 684 nya fall av tuberkulos (TB) i Sverige varav 14 fått diagnosen i annat land och hade pågående behandling när de kom till Sverige. Det är en fortsatt ökning jämfört med 2013 (684 resp. 655) och om man ser 10 år tillbaka i tiden så har antalet fall ökat med över 50 % (410 fall 2003). Bland personer födda i Sverige fortsätter dock fallen att minska, både till faktiskt antal och andel av totalantalet fall som de nu utgör endast 8 % av.

Även om antalet fall av tuberkulos i Sverige har ökat sedan 2003, så tillhör Sverige ändå ett av de länder i världen som har lägst incidens av sjukdomen. För 2014 var den 7,1 fall per 100 000 invånare och år.

Afrikas Horn
Sammanlagt kommer 92 % av fallen från ett annat land än Sverige och de flesta från något högincidensland. Allra flest fall ses bland personer med ursprung från länderna på Afrikas horn (351 (51 %)) och så har det sett ut under det senaste decenniet.

Tuberkulos bland personer födda i Sverige är numera så ovanligt att det finns stor risk att man missar diagnosen. Vid hosta som varar mer än tre veckor och allmänna sjukdomssymtom som feber och viktnedgång är det viktigt att komma ihåg tuberkulos som differentialdiagnos, även i den svenskfödda befolkningen.

Svenskfödda
Bland svenskfödda är det framför allt personer vars nära anhöriga kommer från länder med hög förekomst av tuberkulos som insjuknar, men inte enbart. Äldre svenskar med tuberkulos som reaktiverat en smitta från sin barndom förekommer fortfarande även om antalet minskar. Antal fall födda i Sverige var under året 56 att jämföra med 73 under 2013. Flest av dessa återfanns i gruppen 20-24 år där sex fall rapporterats varav åtminstone fyra smittats utomlands vid resor eller längre tids vistelse.

Källa: Folkhälsomyndigheten

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.