ÄLDREVÅRD Svensk sjukvård måste förändra omhändertagandet av äldre, multisjuka patienter och utgå från ett helhetsperspektiv istället för att behandla en sjukdom i taget.
Det menar forskaren och ST-läkaren Gustav Torisson i en ny doktorsavhandling som beskrivs i ett pressmeddelande från Region Skåne.

– Det är hög tid att vi tar ett helhetsgrepp om dessa patienter om vi ska få en hållbar sjukvård i framtiden, säger han.

 

Bildtext: Ethel närmar sig 90 och när hälsan sviker är det inte lätt för en gammal människa att få adekvat hjälp.

Om befolkningsutvecklingen i västvärlden fortsätter som nu, kommer vårt samhälle att ha dubbelt så många 80-åriga medborgare 2050 jämfört med idag. Det betyder i sin tur att personer med minnesstörningar, så kallad kognitiv svikt, kommer att bli allt vanligare vilket ställer sjukvården inför stora utmaningar.

Gustav Torisson har i flera studier undersökt vården av personer med kognitiv svikt på internmedicinska avdelningar på Skånes Universitetssjukhus, SUS. Han har bland annat visat att av de 200 patienterna över 60 år som ingick i studierna hade 73 procent kognitiv svikt. Kognitiv svikt är alltså betydligt vanligare hos äldre patienter på sjukhus än vad som tidigare varit känt, men endast hos ett fåtal av dem var problemet känt före sjukhusvistelsen.

– I dag är det tänkt att patienter med kognitiv svikt ska utredas inom öppenvården, men den slutna vården har goda möjligheter att upptäcka patienter med symtom, säger Gustaf Torisson.

Små insatser nyckeln
I sin avhandling beskriver han hur relativt små insatser kan förbättra möjligheten att upptäcka dessa patienter och ge sjukvården en möjlighet att skapa en helhetsbild över deras situation. Det handlar exempelvis om att med hjälp av en särskild ADL-metod mäta hur patienterna klarar sina vardagsbehov, men också om att genomföra noggranna tolkningar av befintliga röntgenbilder.

– Genom att eftergranska röntgenbilder såg vi att 36 procent av patienterna hade en uttalad skrumpning av ett område av hjärnan som är vanligt vid Alzheimers sjukdom, men detta hade inte rapporterats när det ursprungliga röntgensvaret skrevs.

Fel fokus idag
Sjukvården lägger i dag mest fokus på att behandla fysiska sjukdomar hos de äldre, men en enkät visar att patienterna och deras anhöriga anser att kognitiv svikt är en av de starkaste faktorerna som påverkar deras livskvalitet.

– Det finns en risk att äldre personer som hamnar på sjukhus inte blir hjälpta med det problem som de själva upplever som det svåraste. Därför måste sjukvården börja uppmärksamma patienter med kognitiv svikt, säger Gustav Torisson.

Fakta:

* Avhandlingen heter ”Cognitiv impairment in medical inpatients” och presenterades vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 22 maj.

* Kognitiv svikt innebär att patienterna har problem med minne, uppmärksamhet, språkförmåga med mera.

* Medelåldern på patienterna i studierna var 83 år och 65 procent av dem var kvinnor.

* ADL betyder Aktiviteter i Dagliga Livet och begreppet innefattar vardagliga aktiviteter som städning, tvätt och matlagning samt personlig hygien och påklädning.

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.