SCHLAGER På torsdagen arrangerades ett seminiarum i Stockholm för de journalister som ska resa till Kiev i Ukraina och bevaka European Song Contest. I syfte att ge dem fördjupade kunskaper om området de ska rapportera ifrån.
Under eftermiddagen fick de höra på tre erfarna utrikesreportrar och grävande journalister som gav dem en bild av Krimhalvön och Ukraina som inte helt givet kommer att speglas i den glammiga schlagerfestivalen.
För bakom det glitter och glamour som omger en sådan tävling pågår det i Ukrainas fall fortfarande ett krig i en del av landet. Även om det sällan rapporteras om det numera. Dessutom har det utbrutit ett PR-krig mellan Ryssland och Ukraina vad gäller den kvinna som är tänkt att framföra Rysslands bidrag i schlagertävlingen. Och som Ukraina vägrar släppa in.
Bakgrunden till kriget är att tusentals tungt beväpnade ryska soldater i februari 2014 spred sig över Krimhalvön. De belägrade viktiga makt- och kommunikationscentra samt tog kontroll över två flygplatser. En del av styrkorna kom från flottbasen som Ryssland hyrde i Sevastopol och omkring 2 000 soldater hade landsatts med flyg från Ryssland.
Var soldaterna kom ifrån var inledningsvis ett mysterium eftersom de inte själv avslöjade det och eftersom de inte heller bar några nationalitetsbeteckningar på sina uniformer. Idag vet man med säkerhet att de var ryssar eftersom president Vladimir Putin så småningom själv erkänt att det var han som beordrade annekteringen av Krimhalvön.
Ukraina tvingades i sammanhanget ge upp Krim. Inom loppet av en vecka utlyste de nya makthavarna på Krim en folkomröstning om att halvön ska tillhöra Ryssland. Enligt det officiella valresultatet röstade osannolika 97 procent för – men omröstningen den 17 mars fördöms av omvärlden och anses inte ha varit fri och rättvis (även om det är troligt att en majoritet av Krimborna vill tillhöra Ryssland). Annekteringen var ett faktum. Många länder har protesterat, bla Sverige. Men än är kriget i Ukraina och på Krim inte över.
Personliga berättelser
På torsdagens seminarium för de närvarande journalisterna berättade Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren om sina erfarenheter från regionen. Även den rutinerade fotografen Paul Hansen på DN berättade med stor inlevelse om såväl krigets som det ”riktiga” Ukraina. Hansen visade både still- och rörliga bilder som han tagit, bla i samband med upproret i Majdan.
Ett minst lika direkt ögonvittne var journalisten från Krim – Oleg Khomenok – som inte längre kan resa hem till sin bostad utan nu istället bor och verkar som undersökande journalist i Ukraina. Han berättade för journalisterna på seminariet om de många grävjobb han deltagit i och som lett till att omfattande korruption kring bla den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, av vissa kallade Candy King som syftar till hans företagsimperium i godisbranschen, avslöjats. Avslöjanden som att de gjordes för några år sedan ännu inte lett till ett enda åtal.
"Prata med vanligt folk"
Dagens värd, journalisten Fredrik Nejman, frågade föredragshållarna vad de rekommenderar journalister som ska resa till området, att tänka särskilt på under arbetets gång. Både Oleg Khomenok och Paul Hansen svarade:
- Försök träffa vanligt folk och prata med dem. Skriv deras historia. I det här området har alla erfarenhet av kriget, även om det bara rasar i en liten del av området.
- Det är viktigt för människorna i Ukraina och på Krim att få berätta sina personliga historier. Det är inte som vi här i väst matas med, enbart elände där. Och vi måste bidra med att förmedla det till resten av världen.
Arrangör av seminariet var Fojo Medieinstitutet, journalisternas utbildningsorganisation, som har sitt huvudsäte på Linnéuniversitetet i Kalmar. Och även om bjuvsnytt.se inte direkt kommer att rapportera från Kiev så var undertecknad redaktör givetvis på plats för att höra mer om den aktuella situationen på Krimhalvön just nu.
Schlagerfestivalen European Song Contest äger rum i Kiev den 9 – 13 maj.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor