INDUSTRI På tisdagen samlades pressen hos Foodhills AB i Findusanläggningen i Bjuv, för att se det senaste tillskottet – Sydgrönt och deras splitternya anläggning för rödbetskokning.
På tisdagen hade senaste hyresgästen och samarbetspartnern Sydgrönt fått igång sin produktion av vacuumpackade, kokta rödbetor så pass att den var färdig att visas upp för pressen. I den fd barnmatsfabriken, nu skinande nyrenoverad, skalas, blancheras, vacuumpackas och kokas rödbetor som sedan säljs på butikernas grönsaksavdelning. Utanför kyldisken och med lång hållbarhet.
Bekvämt
- Vi tror på bekvämlighetstrenden, säger Sydgrönts VD Sara Berger. Utomlands växer det här segmentet och Sverige är också på väg. Människor har ont om tid och uppskattar produkter som inte tar så lång tid att tillreda. Dessutom passar våra grönsaker förstås in i hälsotänket som råder.
Sara Berger syftar på det faktum att konsumtionen av grönsaker har ökat från 65 kilo per person och år under år 2000 till 80 kilo per person och år under 2017. Och att totalkonsumtionen av rotfrukter har ökat från 84 till 119 miljoner kilo under samma period.
![]() |
![]() |
Expansionsmöjligheter
Sydgrönt hyr 3 500 kvm av anläggningen. Än så länge ser maskinerna som hör till rödbetsproduktionen lite ensamma ut men här finns plats att expandera. Förutom kokeri har man här också lagring av grönsaker på ett sätt som förlänger säsongen.
När rödbetorna är skalade blancheras de för att sedan vacuumpackas och till sist kokas – och kylas ner – i förpackningen. Det här är det enda kokeriet av sitt slag i Sverige, berättar Sara Berger.
![]() |
![]() |
Koka plast?
- Kokar ni rödbetorna i plasten, undrar jag, som var med i miljörörelsen på 1970-talet och reagerar på uttalandet.
- Ja, det är inga problem, säger Sara Berger. Det har hänt mycket sedan dess och det här är ingen farlig plast.
Sydgrönt har sin stora anläggning på Långeberga i Helsingborg. Verksamheten i Bjuv är att betrakta som en filial. Just nu är man i färd med att flytta över personal från Helsingborg till Bjuv.
Jobb för Bjuvsbor?
Blir det några nya jobb åt folket i Bjuv då?
- Vi räknar med att det kan bli mellan 6 och 10 nya jobb, svarar Sara Berger.
Reningsverket viktigt
Etableringen i Bjuv avgjordes bla av att det finns ett fungerande reningsverk anslutet till industrianläggningen.
- Alternativet hade varit att vi skulle bygga ett eget på Långeberga men då var det ju mycket bättre att flytta hit och samarbeta med Foodhills, som som står för en etablerad livsmedelsstruktur, precis som vi.
En nöjd värd
Foodhills VD Bengt Persson uttryckte också sin glädje över samarbetet med Sydgrönt:
- Det här är den första hyresgästen här som är i produktion. I förlängningen undersöker vi nu tillsammans med Glimåkra åkeri, som är vår allra första hyresgäst, om vi kan hitta en lösning som innebär att vi kan köra bilarna på biogas producerad av spillet från grönsakskokeriet.
![]() |
![]() |
Sara Berger från Sydgrönt och Bengt Persson, VD för Foodhills AB. Glada samarbetspartners.
På fd Findusområdet har i övrigt en restaurang etablerats som ska vara öppen för allmänheten, ett par dataföretag har hyrt in sig och Foodhills är i full färd med betning av grönsaksfröer. På sensommaren kördes också den kvarvarande ärtlinjen på prov. Med lyckat resultat och den samlade pressen bjöds på tisdagen inte bara på smörgås med rödbeta och getost utan fick också ett smakprov på en ärtpesto som man får förmoda vi kommer att höra mer om nästa ärtsäsong.
Sydgrönt, som ägs av odlarna, räknar med en omsättning i Bjuv på 20-30 mkr år.
Marianne Rönnberg Galmor