Tillsammans men på behörigt avstånd. Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven. Som på onsdagen varnade för att framtiden just nu ser mycket mörk ut om inte alla hjälps åt med att stoppa smittspridningen. (Bilden tagen tidigare. CC Regeringen.)
CORONA Siffrorna på smittoläget skjuter fortsatt i höjden. På onsdagen snabbinkallade regeringen media till Rosenbad för att meddela att man beslutat att förbjuda försäljning av alkohol efter kl 22.00. Förbudet gäller från den 20 november.

Anledningen till det till synes snabbt tillkomna beslutet är att smittspridningen de senaste veckorna ökat sjufalt jämfört med tidigare och att såväl regering, Folkhälsomyndigheten som vården överlag befarar att vi inom kort befinner oss i samma akuta läge som i våras. Redan nu är 1 av 4 intensivvårdsplatser belagd av en Covid19-patient och värre ser det ut att kunna bli. Vilket innebär att annan vård kan komma att ställas in.Igen.

Coronasmittan har också än en gång kommit in på landets äldreboenden. Stockholm är än en gång på väg att införa besöksförbud på sina.

Att smitta sprids av människor som medvetet eller omedvetet bär på den råder det ingen tvekan. Överallt hör och läser vi om att människor är trötta på reglerna. Samtidigt som en del antingen inte tror att ”det är så farligt ” eller att just de inte kommer att drabbas. Att de själva kan föra smittan vidare till någon som inte tål den, kanske inte överlever den, tycks dessa personer inte bry sig om. De senaste dagarna är det utanför äldreboendena de yngre upp till 50 som drabbas.

”Vårdpersonalen utarbetad”
Statsminister Stefan Löfven berättade om hur utarbetad svensk sjukvårdspersonal redan är:

- Vi har världens bästa sjukvårdspersonal och än fungerar sjukhusen - men ingen vet hur länge. Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, sa Löfven.

- Jag har stått så här många gånger och sagt: Följ råden. Alla människor måste följa dem. Och ändå är vi nu i detta mörka läge. Det regeringen säger är inte några allmänna tips. Det är de regler som gäller.

Enligt statsministern och socialminister Lena Hallengren är det bara om alla följer reglerna som vi har en chans att ännu en gång ”platta till kurvan”. Vilket innebär att inte alla blir sjuka samtidigt. Något som ytterligare förvärrar vårdens möjligheter att ta hand om och ge alla adekvat vård.

Journalisterna i Rosenbad undrade varför regeringen inte satt in hårdare åtgärder tidigare utan istället förlitat sig på att svenskar är bra på att följa myndigheternas rekommendationer och råd.

- Vi väljer att sätta in rätt åtgärd vid rätt tillfälle, sa både Stefan Löfven och Lena Hallengren. Och rätt tillfälle för det nya förbudet är således nu.

- Många gör fortfarande rätt. Håller avstånd, avstår från att gå på eller ordna fester, säger åt vänner som agerar fel osv., sa Löfven.

 


 
Kan Sverige hamna i detta läge om inte alla respekterar allvaret i rådande situation? I kinesiska Wuhan gick inte Kinas regering ut med några råd för att få bukt med Covid19, som drabbade mängder av medborgare. Istället införde man en total sk lockdown och lät polis patrullerna för att se till att reglerna efterlevdes. Hela kvarter och stadsdelar stängdes av från omvärlden och att åka tunnelbana kom inte på fråga. 

Men några gör det inte! Omedvetet eller medvetet sätter de sig över vad som gäller och den nonchalansens konsekvenser riskerar att drabba oss alla. De tänker att ”Just min födelsedagsfest, mitt möte, min shoppinglust kan väl inte göra någon skillnad.

- Jo! Varje beslut i vardagen gör skillnad, sa statsministern. Varje persons slarv har betydelse. Och bedömer regeringen att fler åtgärder behövs för att hindra smittspridningen så drar vi oss inte från att införa dem.

- Regeringen kommer att fortsätta fatta dem. För att skydda människors liv och hälsa och jobb, sa Lena Hallengren.

- Men ytterst är det allas vårt ansvar att dämpa smittspridningen. Allas, avslutade statsminister Stefan Löfven.

Alkohollagen till stöd
Förbudet att sälja alkohol på krogar, restauranger, i barer etc gäller från den 20 november och har stöd i Alkohollagen - I praktiken innebär det stängning 30 minuter efter att försäljningen upphört, dvs 22.30.

- Jag förstår att människor är trötta på alla regler och längtar efter vardagen, sa Lena Hallengren. Det är svårt att följa råd och restriktioner, tycker många. Men NU är läget ohållbart! Och det kommer att kräva mer av oss - inte mindre.

- Om vi gör som i våras kan vi platta till kurvan för smittspridningen igen - men först då.

Presskonferensen fortsatte i samma allvarliga ton som den inletts:

- Ingen sjukvård klarar att ge vård åt alla om inte du, jag, vi alla tar ansvar för att vända utvecklingen. Vi utgår därför ifrån att ni avstår från att ordna eller gå på fester! Vi utgår från att alla avstår från  glöggmingel, bröllops- och julfester etc. 

- Hur julen och 2021 blir avgörs nu, tillade statsminister Löfven.

Socialministern tillade:

- Jag hoppas att kommunerna nu kollar hur smittan kommit in igen på äldreboendena och vidtar åtgärder som stoppar denna utveckling.

Regeringen förbereder en pandemilag men den sägs inte vara klar förrän sommaren 2021.

FOTNOT: Ta del av information om smittspridning etc. på krisinformation.se.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.