BJUVS KOMMUN Företagen IFHR och Malmtex AB har i veckan delat ut en vädjan för klädinsamling på måndag. - Vi säger inte att dessa är oseriösa. Men vi har dragit in deras 90-konto för att de inte följde reglerna, säger man på Svensk insamlingskontroll i Stockholm.

Reklamlappar om olika klädinsamlingar dyker upp i brevlådan med jämna mellanrum. De som har ett s.k. 90-konto, anses överlag vara de seriösa, men de jag fått ögonen på har inte ingått i denna skara.

 

 

 

Just nu gäller det en reklamlapp från Insamlingsstiftelsen För Handikappades Rekreation (IFHR) och Malmtex AB och som en uppmärksam läsare ifrågasatte. För några veckor sedan var avsändaren textilrecycling.se. För några månader kollade vi på en direkt fråga från läsarna upp företaget Vi kan hjälpa som visade sig vara en ren och skär bluff där de som låg bakom reklamen kapat namnet från en välrenommerad, norsk insamlingsorganisation. Detta slutade med att norrmännen polisanmälde saken.

90-kontot drogs in
När det gäller IFHR och Malmtex AB säger Agneta Landqvist på Svensk Insamlingskontroll så här:

- Det var IFHR som hade kontot och de bröt mot våra regler när de lät Malmtex hyra det för en fast månadssumma. Och då drog vi in 90-kontot direkt.

Detta var 2006 och sedan dess har varken IFHR eller Malmtex AB ansökt om något nytt 90-konto.

Förutom att samla in i kläder mm från hushållen direkt så har IFHR och Malmtex insamlingscontainers på olika håll. Bland annat i Ystad och Simrishamn. IFHR och Malmtex har figurerat i media även i samband med Bjuv. Det var 2007 och de hade vid den tiden en insamlingscontainer på Postgatan.

Skånska kommuner i botten
- Skånes kommuner är sämst på att hålla koll på vilka man ger tillstånd till, säger Agneta Landqvist.

- Vi önskar att kommunerna blev bättre på att kolla upp och bara ge tillstånd till dem som har 90-konton. För det är uppenbarligen lukrativt att samla in och sälja kläder och den här världen består av hur många små företag och rörelser som helst.

- Vi säger inte generellt att alla de är oseriösa. Men jag vill betona att det är upp till givaren att själv kolla vem som samlar in sakerna – och om hjälpen sedan går till de ändamål insamlarna uppgivit.

Läs mer om Svensk Insamlingskontroll här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.