FOLKETS PARK Polisen var där två gånger. Räddningstjänsten var där en gång. Villaägarna på intilliggande Västervång stördes hela natten och några ringde polisen. Frågan är då: Varför stoppade ingen festen i Parken?
Renoveringsarbetet i Billesholms Folkets Park är i full gång. På tisdagen såg vi bilder på hur man nu arbetar med att försöka få nytt liv i det gamla parkettgolvet på dansbanan i Rotundan. En renovering som i sig själv enligt Reijo Turja i Parkstyrelsen kan gå loss på runt 100 000 kronor. En försäkringsfråga förvisso – får man hoppas – för Billesholms Folkets Park är medlem i riksorganisationen Folkets Hus och Parker och därigenom försäkrad hos Trygg Hansa. Men ändå. Parkens ekonomi står redan före festen på bräcklig grund och det här gör att den nu svajar rejält.

Den påbörjade renovering till trots svävar fortfarande en fråga obesvarad över dem som engagerar sig i den anrika Parkens väl och ve:

- Varför stoppade ingen festen när den höll på? Det fanns ju gott om tecken på att den mycket väl skulle kunna spåra ur. Inte minst om man läser det eleverna bakom festen skrivit i egna skolsammanhang på Olympia i Helsingborg om att de varje år satsar på att ordna en fest som skapar rubriker och skandaler.

Skolledningen maktlös
Olympiaskolans ledning engagerar sig årligen i att försöka upplysa förstaringarnas föräldrar om den ökända festen.

- Vi informerar föräldrarna till alla som börjar på Olympiaskolan om att det här förekommer och att de ska vara uppmärksamma på vad deras barn gör, säger rektor Anders Nilsson.

- Skolan tar så klart avstånd från det här men mer än vi redan gör kan vi inte göra. Även om skandalerna kastar en skugga över oss, tillägger han.

Men polisen och räddningstjänsten då? Kunde de inte ha stoppat festen?

- Jag var själv där vid 17-tiden på fredagen, berättar räddningschefen i Bjuvs kommun, Christer Nilsson. Då såg jag till att utrymningsvägarna var rensade. Jag åkte dit eftersom jag fått ett tips.

- Polisen var då också där. Och de beslagtog alkohol.

Men förstod ni då inte att det här kunde spåra ur?

- Jag ringde Parkens bokningsnummer och pratade med en kille om läget. Men tyckte sedan att stöket lade sig och informerade honom om det också.

Den bokningsansvarige, som inte bor i Billesholm och därför inte var fysiskt närvarande i Parken, säger själv att han frågade Christer Nilsson om han skulle larma styrelsen men att han då fick svaret att det nu hade lugnat ner sig. Och då fanns det ingen anledning att ringa styrelseledamöter.

I sammanhanget ska också sägas att styrelsen inte i dagsläget har något journummer man kan ringa till om något händer. Något som man får anta kommer att rättas till från och med nu. Liksom hur hyreskontrakten är formulerade. Vakter vid denna typ av fester är ju legio på andra håll.

Till polisen då. Diskuterade de möjligen att stoppa festen när de såg hur unga alla där var och hur mycket sprit de hade bunkrat?

Enligt Reijo Turja tog polisen vid sitt ena besök 60 liter alkohol i beslag. Och enligt räddningschefen hade också en polis frågat honom om han i sin tjänsteutövning hade möjlighet att åberopa skäl för att stoppa festen.

- Men i och med att utrymningsvägarna var okej kunde jag inget göra, säger Christer Nilsson.

Utredningen nedlagd
Utredaren hos polisen, Andres Månsson säger sig inte veta om polisen på plats gjort något försök att stoppa festen. För hans del är jobbet också redan gjort. Utredningen är nämligen nedlagt, berättar han.

- Jag har gjort bedömningen att det är helt omöjligt att komma fram till vilka som är skyldiga till förstörelsen eftersom det var så många där, säger  Månsson.

- Det finns i dagsläget inga bevis och inga vittnen och min långa erfarenhet inom polisen säger mig att det är helt omöjligt att reda ut en sådan här händelse, fortsätter Månsson.

Eftersom jag skriver om saken skickar han med ett meddelande till alla berörda:

- Skriv att utredningen inte är nedlagt för tid och evighet. Vi kan ta upp den igen om vi få vittnen som kan säga vilka som gjort vad. Det fanns ju t ex elever från Billesholm med på festen.

Mår inte bra
Enligt Reijo Turja, som flera gånger talat med den 19-åring som undertecknat hyresavtalet, så mår killen idag mycket dåligt. Till skillnad från det gäng som dök upp på lördagen för att ”städa” efter festen har han förstått att det här gått för långt. Vad sedan det rättsliga efterspelet innebär för honom är för tidigt att säga.

- Vi är inte ute efter att "hänga" honom, säger Reijo Turja till HD. Det här är till stor del en försäkringsfråga. Mest av allt är vi ledsna för det som hänt.

Ett fall mellan stolarna?
Bilden som dyker upp är att det rått stor tveksamhet bland de myndighetspersoner som varit på platsen när festen inleddes. Man såg tecken som för lekmän så här i efterhand borde ha varit varningssignaler. Ändå stoppade man inte festen.

Kanske kände myndighetsutövarna inte till historien bakom denna årliga fest, och det är i sig inte något konstigt med det. Uppenbarligen kände man inte heller till att det var några elever från Olympiaskolans SOS-klasser som enligt bl.a. HD varit på Flamman i Ekeby och försökt dra igång en ”skandalfest” så sent som förra året. Den stoppades dock enligt samma källa sedan en fönsterruta krossats där.

Intrycket är att festen i Parken ”föll mellan stolarna” hos myndighetsutövarna beroende på en rad olyckliga, samverkande faktorer.

Vilket alltså fick till resultat att vi nu står med en fantastisk gammal pärla till Folkets Park. En av få kvar i landet. Men som kanske pga denna ouppmärksamhet och ja vad ska man kalla det – beslutsångest – kanske inte klarar av att resa sig igen ekonomiskt.

”Det är för hemskt!”
På riksorganisationen Folkets Hus och Parker i Stockholm är man upprörd över vad som hänt i Billesholm.

- Det som hänt är fruktansvärt upprörande, säger Magdalena Hasselquist. Vi som riksorganisationer kommer förstås att stötta dem på de sätt vi kan.

- Billesholms Folkets Park är ju dessutom en av Sveriges finaste folkparker och jag kan bara inte förstå hur någon med flit kan förstöra den, tillägger hon.

Om nyheten att utredningen är nedlagd säger hon:

- Vilka signaler skickar det ut? Är det därmed okej att förstöra utan att behöva ta konsekvenserna? Det hela låter märkligt.

Folk vill bidra
De evenamang som var bokade i november har Parken tvingats avboka. Vilket också förstås påverkar ekonomin.

- Många människor har ringt till oss och sagt att de vill bidra ekonomiskt för att rädda Parken, berättar Reijo Turja på tisdagen. Och det är vi förstås jätteglada för. En företrädare för MC-klubben som brukar ha möte här på sommaren har också varit här och sagt att de vill bidra.

- På sistone har vi fått Parkens ekonomi på fötter igen, fortsätter Turja. I år hade vi räknat med att gå 100 000 kronor plus. Vilket behövs för här finns det redan före festen stora renoveringsbehov.

- Men nu…….. får vi se. Så allmänhetens bidrag är mer än välkomna, avslutar Reijo Turja.

Läs vår artikel om festen här.

Här kan du läsa om Billesholms Folkets Parks historia.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.