BJUV Arbetsförmedlingens projekt att tillsammans med kommunen, Företagarna och Swedbank hitta praktikplatser åt arbetssökande 18-24-åringar fortsätter. Företagen är dock i de flesta fall fortsatt återhållsamma.

Det talas mycket, inte minst i media, om ungdomsarbetslösheten och faran med att unga inte får jobb. Samhällsfaran. Trots det går det i verkligheten väldigt trögt med att få vuxenvärlden att ”ställa upp” för dem som söker praktik och arbetslivserfarenhet. Åtminstone i Bjuvs kommun.

Ett stort hinder tycks vara fördomar. Dessa verkar ligga som en tjock matta mellan begreppen praktikant och arbete. Arbetsgivare tror att man från Arbetsförmedlingen bara ”får någon” som inte vill eller kan göra ett dugg. Man har hört talas om någon som inte presterade och utgår ifrån att alla unga är likadana.

Hjälp komma på banan
För att komma till rätta med den lokala ungdomsarbetslösheten inledde Arbetsförmedlingen under hösten 2013 arbetet med att fram till årsskiftet 2013-2014 få ut 50 arbetssökande i åldern 18-24 år på praktik hos lokala företag.I max tre månader. Så att de kom ”på banan” och fick litet praktik och något att skriva i sitt CV.

Erbjudandena från företagsvärlden uteblev i stor utsträckning, även om en del platser erbjudits, och sedan dess har även en idé om att anordna s.k. speed-dating för att matcha arbetsgivare och ungdomar, strandat. Det sistnämnda brast på att för få företag visade intresse. Till skillnad från i Åstorp, där samma idé blev framgångsrik.

Målet från starten var att få fram 50 platser. En del av de inskrivna bjuvsungdomarna har med tiden själv hittat sysselsättning. Samtidigt som projektgruppen fortsätter leta platser.

Begreppsförvirring?
Men företagen i Bjuvs kommun springer fortfarande inte direkt benen av sig för att få en praktikant.

- De här praktikanterna ska inte förväxlas med skolpraktikanter, säger Roger Persson på Arbetsförmedlingen.

- I detta fall skräddarsyr vi en lösning efter arbetsgivarens behov. Presenterar endast personer som vi tror ska passa på den specifika platsen, fortsätter Roger Persson.

- Tyvärr är det dock fortfarande så att människor tror att om en praktikant inte fungerat så är alla likadana, tilläger Roger Persson. Vi har tyvärr en hel del fördomar att kämpa oss igenom här.

 

”Möjlighet göra något positivt”
Trots det förvånansvärt magra resultatet finns det företag som anmält sitt intresse för projektet och som redan också har en eller flera praktikanter i arbete. Praktikanter som nu erbjuds fast jobb.

På Swedbank i Bjuv har kontorschefen Joakim Gunnarsson ännu en gång gjort plats för nya praktikanter. Och på Rostfria Svetsmontage i Bjuv AB har VD Anette Berggren blivit kontaktad av en student som vill vara med i produktionen för att bilda sig en uppfattning om ifall den här branschen passar hans yrkesval.

 

Joakim Gunnarsson Anette Berggren Bengt Fellbe

 

Anette Berggren tvekade inte när studenten hörde av sig.

- Här har man ju en möjlighet att påverka och göra något positivt för en människa, säger hon.

Vid sidan av VD-jobbet är Anette Berggren också ordförande i Företagarna Bjuv, en av medspelarna i praktikantsatsningen:

- Vi behöver fortfarande fler företag som ställer upp för kommunens unga, säger såväl hon som Roger Persson och kommunens representant, näringslivsansvarige Bengt Fellbe.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.