{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7AMjDz-busA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}
FINDUS Hela Varagårdsskolans aula fylldes av åhörare på torsdagskvällen när EU-parlamentarikern och socialdemokraten Marita Ulvskog talade inför partikamrater på ett öppet möte. Om vad hon tänker göra för att försöka backa nedläggningsplanerna på Findus.
Marita Ulvskog, tidigare minister i olika socialdemokratiska regeringar samt partisekreterare, jobbar idag i EU-parlamentets sysselsättningsutskott, där hon är vice ordförande. Hon förklarade sitt besök i Bjuv denna kylslagna torsdag med att hon för ganska länge sedan blivit kontaktad av någon på Findus som undrade om hon kunde och ville komma till Bjuv för att samla information om turerna kring den aviserade nedläggningen. Och sedan kanske använda den i kampen för att rädda företaget och därmed väsentliga delar av kommunens arbetstillfällen.
Prima kamphumör
Ulvskog var på prima kamphumör där i aulan. Hon har aldrig skrätt orden och gjorde det inte nu heller när hon med stor inlevelse berättade om vilken "rövarkapitalism" hon anser att Findus ägare Nomad Foods här ägnar sig åt. Ulvskog höjde tveklöst stridsandan bland dem som kommit för att lyssna. Och fortsatte att elda på:
- Den person i ledningen för Nomad Foods som fattat beslutet att lägga ner i Bjuv, borde ställas vid en skampåle, sa hon. Jag har inom mitt EU-uppdrag förhandlat med många företag från olika länder i Europa men aldrig stött på någon som agerat så här fult.
"Helt vansinnigt"
- Det är inte helt enkelt vansinningt att någon kan få göra så. Findus är ett företag det går bra för. Personalen är kompetent och engagerad. Lokalerna är bra. Kvaliteten på råvaran av främsta sort. Allt fungerar som det ska. Alldeles nyss satsade också de nya ägarna Nomad Foods på fortsatta framgångar för produktionen i Bjuv. För att sedan utan förvarning - för att de hade lust och också kunde - vända på klacken och säga att: "Nej det här lägger vi ner. Vi satsar någon annastans istället.
- Detta är inget mindre än en skandal!
Frågor från golvet
Från golvet kom frågor om hur företag kan få bete sig på detta vis. Är det som det påstås så att det är billigt att stänga företag i Sverige? Jämfört med i andra länder inom EU? Att det är därför Nomad Foods bestämt sig för att dumpa Bjuv? Vänsterledaren Jonas Sjöstedt påstod ju detta i sitt tal under Findusmanifestationen i Bjuv i juni och krävde en svensk lagändring. Kan man skärpa lagen? Går det på något sätt att straffa ett företag som överger en fungerande verksamhet på detta sätt och flyttar från landet?
Marita Ulvskog sa att Sveriges regering inte har några möjligheter att stoppa det som hänt men att hon personligen lovar att göra vad hon kan för att väcka så stor uppmärksamhet i frågan som möjligt inom EU-parlamentet. Att kasta ljus på det som skett på EU-nivå kan trots allt göra intryck på ägarna, resonerer hon. Trots allt så vill till och med rika och mäktiga riskkapitalbolag att deras varumärken ska framstå i positiv dagar. Inte vill de att Findus goda rykte i världen plötsligt ska förstöras. Det tjänar ju inte ens de något på. Och tjäna är ju nyckelordet i den här affären.
"Bjuv är förlorat"
Alla räddningsinsatser när det gäller Findus bedömdes av en man i publiken komma för sent. Bjuv är enligt honom redan "förlorat". Men en lagändring borde ändå göras för att bättre skydda företag i framtiden, enligt honom.
- Att som anställd och boende här i Bjuv säga att "Bjuv är förlorat" är kanske en klok attityd att ha i det här läget, kontrade Ulvskog. Men jag är politiker och jag tänker inte lägga mig platt för ägarna utan ta den här händelsen till de instanser i Eu-parlamentet som jag hoppas kan inverka på utgången.
"Kan inte lova"
- Jag kan naturligtvis inte lova något men jag tänker ta kontakt med en rad olika EU-kommissionärer och andra jag har möjlighet att berätta om Nomad Foods skandalösa beteende för. Den man som beslutat det här ska på något sätt dras fram i ljuset och förklara sig. För där uppe på toppen rör det sig om en man som fattat beslutet.
- Han ska komma till insikt om att det inte bara är människor i lilla Bjuv i Sverige som vet hur fult det här är skött utan att det också inom EU finns väldigt många som starkt ogillar tillvägagångssättet.
Riksdagen bevakar
På plats för att lyssna på Ulvskog fanns två socialdemokratiska riksdagsledamöter som representerar olika delar av Skåne och själv är skåningar: Per-Arne Håkansson från Åstorp som sitter i Näringsutskottet samt Niklas Karlsson som sitter i Finansutskottet.
Per-Arne Håkansson och Niklas Karlsson, båda S-representanter i Sveriges riksdag.
Per-Arne Håkansson har god insyn i vad som händer i fråga om Bjuvs, Region Skånes m.fl:s uppvaktning hos regeringen för att få stöd för projektet Food Valley. Det som förväntas kunna lyfta inte bara Bjuv utan också hela den svenska livsmedelsindustrin till nya höjder. Bland annat med Findus odling av fisk och räkor samt genom de växthus som kommunen vill låta externa företag bygga i Selleberga, och där det i första etappen är sagt att tomater ska odlas. Uppvärmda av spillvärme från Isover i Billesholm.
Samtal pågår
Håkansson berättade att samtal pågår i huvudstaden och inom regeringen om projektet. Att många jobbar hårt för att utveckla livsmedelsindustrin just i Skåne.
- Än är dörrarna inte stängda i Stockholm, sa han. Det går lite i uppförsbacke men vi hoppas på ett svar snart för deadline för stängning av Findus den sista mars 2017, närmar sig med stormsteg.
- Ett tungt skäl till att Nomad Foods lägger ner Findus Bjuv är att de vill komma åt varumärket samtidigt som de gör sig av med en konkurrent inom segmentet fryst mat, sa Niklas Karlsson. Sådana affärer ska ju prövas enligt konkurrenslagstiftningen och det är, antar jag, gjort.
- Men i så fall är det kanske dags att ändra lagen. Höja tröskeln för vad företag får göra. Kanske lägga till att om de som Nomad Foods köper för att lägga ner, straffas ekonomiskt.
Tveksam till straffavgift
Marita Ulvskog sa sig inte tro på straffavgifter. De länder som försökt med detta har bara hamnat i läget att inga företag etablerat sig där. Men hon höll med Karlsson och sa att det inom EU dessutom finns en särskild konkurrenskommission dit hon ska ta med sig frågan.
"För billigt"
Ronny Sandberg, Åstorps kommunalråd, pekade också han på att det är alldeles för billigt för ett företag som vill "smita iväg från landet" att faktiskt också göra det. Sandberg hade dock sin egen infallsvinkel.
- Kommunen bekostar stora utgifter för infrastruktur när ett företag vill etablera sig. Skattebetalarna får betala vägdragningar, vatten osv och det påverkar också samhällsekonomin, precis som det faktum att jobb och skatteintäkter försvinner.
- Företagen borde få betala för det istället så att vi stoppar dem från att kunna smita från sitt ansvar.
"Gör det lätt för dig"
Från IF-metall höjdes en röst som menade att Marita Ulvskog gjorde det "lite för lätt för sig" när hon sa att hon inte tror på vägen via straffavgifter. Men hon fördjupade sitt svar genom att peka på de stora problem som globaliseringen innebär i det här sammanhanget och som gör att länder som Sverige inte bara konkurrera med närliggande länder utan med länder i hela världen. Inte minst Sydostasien och Kina.
"Krävs hel arsenal"
- Att genom att enbart straffa tro att man kan förhindra kapitalet att röra sig fritt, tror inte jag på. Det räcker helt enkelt inte. Det är förvisso inte omöjligt men det krävs en hel arsenal av åtgärder för att verkligen göra skillnad. Och själv tror jag att Sveriges väg i framtiden är att konkurrera med kvalitet och kunnande. Att vara absolut bäst på det man gör måset ändå vara det bästa i längden, sa Marita Ulvskog.
Detta var dock en annan diskussion och den slutade här.
Marita Ulvskog var imponerad över S i Bjuvs engagemang denna kväll.
- Kommer man till AFB-huset mitt i Stockholm för att tala så kommer bara 10-15 stycken. Jag blev helt lycklig när jag kom hit och såg att hela salen var full. Det tyder på att det finns gott om engagerade människor i Bjuv och det imponerar på mig.
På fredagsmorgonen besöker Marita Ulvskog tillsammans med kommunalrådet Anders Månsson, Bjuv, Findus. För att samtala med representanter för Livsmedelsfacket.
- Och förhoppningsvis någon mer, sa Ulvskog, med klar adress till företagsledningen.
OBS! Under fredagen fyller redaktionen på artikeln med fler bilder som vi tog på torsdagskvällen.
Marianne Rönnberg Galmor - skrev, fotograferade och filmade.