TRIVSEL En medarbetarundersökning som gjorts i Bjuvs kommunhus visar att nio av tio upplever att arbetet känns meningsfullt och att de vet vad som förväntas av dem. Det får skattebetalarna i Bjuvs kommun förstås vara nöjda med.
Resultatet är till och med en ökning jämfört med tidigare medarbetarundersökningar som speglat bl.a. misslyckandet med en stor omorganisation för cirka 5 år sedan. En omorganisation som följts av nya förändringar och nya chefer.
Medarbetarundersökningen genomfördes bland samtliga medarbetare i Bjuvs kommun under hösten 2016, enligt ett pressmeddelande från kommunens informationsavdelning. I undersökningen får kommunen enligt samma källa ett HME (Index på medarbetarengagemang) på 82 vilket är en liten ökning jämfört med tidigare mätning. Det är även högt jämfört med flera andra kommuner där snittet ligger på 78. HME berör frågor kring motivation, ledarskap och styrning.
I klartext säger siffrorna för 2016 att 92 procent av de cirka 1200 medarbetarna tycker att det känns meningsfullt att gå till arbetet, heter det i releasen.
Djupdykning
Vi har för nöjes skull borrat lite djupare i siffrorna för att få fram hur många av dem som svarat att de är nöjda som också bor i Bjuvs kommun. Många tjänstemän varken bor här eller vill bo här och även om det är roligt att veta att de trivs på jobbet så undrar man ju t.ex. rent personalomsättningsmässigt över hur länge de stannar. Att veta hur de trivs på jobbet är förstås viktigt i dessa sammanhang. För de boende är det ju av största intresse att det finns kontinuitet och även om också boende kan flytta så kan det finnas en poäng i att så många som möjligt av dem som arbetar med - och därmed påverkar - också själv måste leva konsekvenserna av sina förslag och beslut.
Hälften härifrån
- I medarbetarundersökningen för Bjuvs kommun ingick de medarbetare som var tillsvidareanställda i kommunen vid det tillfället och som inte var föräldralediga eller långtidssjukskrivna, berättar Marcus Grundén, HR-konsult i kommunhuset och den vi bett om hjälp med att bena upp svaren ytterligare.
- Medarbetarundersökningen gick ut till 1 031 personer. Tar man ut de medarbetare som har postorterna Ekeby, Bjuv samt Billesholm blir det 507 personer som både bor och arbetar i kommunen.
Det innebär att cirka 49 % av medarbetarna som ingick i medarbetarundersökningen bor i Bjuvs kommun.
Säkerheten först
- Det jag vill poängtera, lägger Marcus Grundén till, är att Bjuvs kommun inte vet vilka av våra medarbetare som svarat på medarbetarundersökningen och därmed hur stor del av de medarbetare som är bosatta i Bjuvs kommun som har svarat på medarbetarundersökningen. Så det är svårt att dra några slutsatser kring det.
I samband med vår kontakt med Marcus Grundén berättar han slutligen att man i dagarna fått reda på resultatet av resterande kommuner i Familjen Helsingborg, som genomförde medarbetarundersökningen 2016, vilket visat att Bjuvs kommun hade högst HME (Hållbart medarbetarengagemang) av de kommuner som ingår i gruppen - förutom Bjuv också Båstad, Klippan, Landskrona, Svalöv, Ängelholm samt Örkelljunga kommun.
Marianne Rönnberg Galmor