Tania Bauder från Ekeby är inte själv rädd för att testa sina förmågor. Exempelvis i jeeptävlingar.

TALANG Tjejer från Bjuvs kommun i åldern 16-30 år har i sommar en unik chans att testa och förverkliga sina idéer och förmågor. Närmare bestämt i Talangskolan, som startar i maj och avslutas i augusti. En plats för experiment!

Talangskolan är ett samarbetsprojekt mellan kvinnoföreningen ProQvi, Billesholms Folkets park och Bjuvs kommun och syftar bl.a. till att erbjuda unga tjejer ett alternativt sätt att utveckla sina intressen.

Samtidigt är tanken också att projektet ska utvidga kulturutbudet i kommunen med omnejd, och höja intresset för Billesholms Folkets park, en mer än 100 år gammal och en av Sveriges äldsta i sitt slag.

Det hela startar med en anmälningsperiod som varar fram till den 15 maj. Själva skolan/forumet ska äga rum i juni och resultat presenteras för allmänheten i augusti.

Med avstamp i flickornas och kvinnornas egna intressen för att uttrycka sig i olika former, ska forumet stödja dem med kompetens och utgöra en mötesplats där deltagare kan använda både varandra och coacherna som bollplank och inspirationskällor. Resultatet ska visas upp både på scenen i Billesholms Folkets park och i Tivoliparken i Bjuv. 

 

”Kulturen behöver ett lyft”
Vilken är då bakgrunden till att just unga flickor och kvinnor i Bjuvs kommun erbjuds en möjlighet att aktivera sig och testa sina förmågor?

- Projektet uppstod för att vi tyckte att kulturen i kommunen skulle behöva ett rejält lyft och stöd, både när det gäller uppmärksamhet och att skapa en struktur, säger Tania Bauder, ordförande i BFSO (Bjuvs föreningars samorganisation) och också aktiv både i ProQvi, Tusenmila tjejklubb och i Folkets Parkstyrelsen.

- Och så råkar det vara så att flera av aktörerna – Tusenmila tjejklubb, Billesholms Folkets Park och kommunens kulturförvaltning – just nu visar sig ha gemensamma mål och intressen, fortsätter Tania Bauder.

Parallellt tänk
Det hon syftar på är att Tusenmila tjejklubb i år arbetar med att synliggöra och utveckla kvinnors intressen och kompetens.  Att den nya ledningen för Folkets park i Billesholm samtidigt arbetar för att få upp kommuninvånarnas intresse och engagemang för denna ”pärla” som många unga människor underskattar eller inte anser sig ha anledning att intressera sig för. Och att även kommunens kulturförvaltning aktivt verkar för att på bästa möjliga sätt bidra till en utveckling av kulturutbudet och mångfalden av aktiviteter i kommunen. Med särskilt fokus på underrepresenterade grupper – varav unga kvinnor är en. 

- Idén till att starta en ”talangskola” för unga flickor och kvinnor har uppstått på olika plan, säger Tania Bauder. Både inom föreningarna och i kommunen. Exempelvis när sommarens Tivolikvällar i Bjuv planerats eller i diskussioner om Folkets Parks framtid. BFSO har i dessa sammanhang blivit ett naturligt bollplank.

Vilka som ska agera coacher och inspiratörer i Talangskolan är idag inte bestämt.

- Det beror i hög grad på vilka intressen folk anmäler. Intressen och behov avgör helt enkelt vilka pedagoger/lärare/inspiratörer vi ska bjuda in, svarar Tania Bauder.

Förmågor på hemmaplan
- Vi kommer så klart att försöka koppla så mycket som möjligt till kompetens som finns på hemmaplan, till exempel i existerande föreningar runtom i kommunen.

Tania Bauder vill i sammanhanget särskilt betona ett par saker:

- Det som räknas är ditt eget intresse för kultur och för att ge uttryck för dina egna tankar och känslor. Resten kan man lära sig och träna upp. Vilket är precis det vi vill hjälpa till med.

- Och föreställ dig inte en rad skolbänkar och tre-fyra timmars dötrista föreläsningar. Oooh nej! Vi planerar ett forum för aktivt lärande och erfarenhetsutbyte, där du får inspiration och har skoj med egna och andras idéer och tankar. Detta ska helt enkelt bli en plats för experiment!

Projektgruppen tittar även på en möjlighet att köra en del av Talangskolan/Kulturforumet som ett läger, men om det blir så beror mycket på vilka ekonomiska ramar projektet får.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

Arrangemanget är uppdelat i följande steg:

- Fram till den 15 maj är det öppet för alla tjejer i åldern 16-30 år att göra en intresseanmälan via kvinnoföreningens hemsida.

- Den 15-25 juni är det dags! Workshops, övningar, frågor och diskussioner. Nya möten och idéer får lov att blomstra i Folkets park. Talangskolan avser till exempel att lära ut vad som krävs för att stå inför en publik och deltagarna ingår i ett gemensamt forum för nätverkande och erfarenhetsutbyte. Avslutningen blir en gemensam uppvisning i Parken.

- Den 7, 14 och 21 augusti är det dags för Tivolikvällar i Tivoliparken i Bjuv och då är platsen på scenen reserverad för Talangskolans studenter!

Du kan enkelt anmäla Ditt intresse här.

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.