UPPDATERAD VERSION Sydsvenska Dagbladet köper Helsingborgs Dagblad. Det uppger hd.se på onsdagen.

Enligt tidningen Resumé har förhandlingar mellan Sydsvenskan och HD pågått under en längre tid. Personalen fick dock ta del av vad affären konkret betyder för dem på ett personalmöte kl 11.00 idag.

Vad det betyder för exempelvis lokalbevakningen i Bjuvs kommun och för prenumeranterna i detta område, återstår att se.

Så här kommenterar hd.se såväl som övriga mediavärlden affären dagen då den tillkännagavs:

Under rubriken Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad skriver HD själv:

- Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet diskuterar ett samgående. Företagen har skrivit en avsiktsförklaring om att Sydsvenska Dagbladets AB ska köpa Helsingborgs Dagblad AB.

De två företagen ser många synergier tidningarna emellan, både redaktionellt och marknadsmässigt.

Född: En mediajätte
Samgåendet innebär att en mediajätte fötts i Skåne. Ett samarbete Sydsvenskan-HD finns redan men nu lägger det två händerna på i princip all mediamarknad som över huvud taget finns i Sveriges sydligaste landskap.

Avsiktsförklaringen sträcker sig fram till sista juni, men målet är att ett konkret avtal ska kunna undertecknas tidigare.

Förutom HD ger Helsingborgs Dagblad AB även ut editionerna Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm, och Landskrona Posten i Landskrona. HD ger också ut gratistidningen Hallå i Helsingborg, Ängelholm, Landskrona och Höganäs. Till detta även sajter, mobilsajter och nyhetsappar. Helsingborgs Dagblad AB ägs idag av Pukslagaren i Helsingborg AB som till ena hälften ägs av familjen Sommelius och till andra hälften ägs av familjen Ander genom Nya Wermlandstidningen AB.

Sydsvenska Dagbladets AB ger ut Sydsvenskan, Sydsvenskan Nära, City Malmö och City Lund samt webb- och mobilsajter och nyhetsappar. Ägare är Bonnier AB via Tidnings AB Marieberg.

Annonsörerna sviker - Journalistförbundet oroat
En starkt bidragande orsak till förvärvet uppges vara en kraftigt vikande annonsförsäljning för de bägge företagen, skriver Medievärlden.

Journalistförbundet kommenterade också affären på onsdagen:

 − Det är en oroande utveckling vi ser just nu i mediebranschen. TV4 monterar ned sin lokaljournalistik och lokalkonkurrenterna Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad får samma ägare. Den ökande bristen på mångfald av journalistiska röster är ett stort problem för den lokala demokratin, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads ledningsgrupper ser stora synergier i den planerade affären, både marknadsmässigt och redaktionellt, skriver Sydsvenskan

 − När det pratas om synergier på ett redaktionellt plan brukar det innebära neddragningar och varsel. Jag hoppas att jag har fel och att Bonnier och Sydsvenskan ser samgåendet med Helsingborgs Dagblad som en möjlighet att satsa på den lokala journalistiken i Skåne, säger Jonas Nordling på Journalistförbundet.

Sammanfattat av MRG

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.