Bengt Persson har startat Sveriges första proteinfabrik. En vara som hittills importerats. Foto: Calle Mange Johansson/ProGro
NÄRINGSLIV Sveriges allra första proteinfabrik GroPro invigdes på onsdagen på det gamla Findusområdet i Bjuv. VD är Foodhills grundare Bengt Persson och ProGro:s produkt är baserad på inget mindre än gröna ärtor!

Bengt Perssons fortsätter byggandet av sin dröm om den cirkulära livsmedelsindustrin. Foodhills AB är grunden och sedan Findus lades ner och Persson flyttade in så har mycket hänt på området som idag huserar ett 30-tal olika företag.

Nu finns här i Bjuv alltså även Sveriges första proteinfabrik – inledningsvis baserad på gröna ärtor! Med en produktion ”i tiden” eftersom man med en ny metod att behandla ärtorna får fram ett protein som bla kan användas istället för kött i framställningen av veganprodukter. Produkter som just nu är i ropet och där efterfrågan bara ökar. Eller som Bengt Persson själv säger:

- Kunderna står redan i kö.

Ärtproteinet kan även ersätta importerad soja och längre fram kommer också gula ärtor och andra baljväxter att ingå i produktionen.

Den unika nya fabriken invigdes på onsdagen av landsbygdsministern. Just nu arbetar 5 personer i fabriken men fullt utbyggd räknar Bengt Persson med att den blir arbetsplats för ett 20-tal anställda.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.