POLITIK René och Gunvor Paghs brev till kommunchefen, med klagomål på samrådsmötet den 27 november i Kommunhuset om Findus växthusbygge, är en svidande vidräkning med det de ser som svågerpolitik och odemokratiska processer.
Vi träffas i deras hem på Sellebergavägen i Bjuv. I ett av husen som ingår i Selleberga Trädgårdsstad. Den numera i Bevarandeplanen lilla oas i Selleberga med hus som Findus lät uppföra åt sina anställda på den tiden företaget etablerade sig i Bjuv under första halvan av 1900-talet.
- Demokrati, öppenhet och motstånd mot svågerpolitik, det är något av det vi verkligen är kända för och tror på, både i Danmark och i Sverige. Det är något av det som gör oss stolta över att vara danska och bo i Sverige, skriver paret Pagh till de ansvariga i kommunen.
- Men att döma av de förslag som tagits fram i samband med detaljplaneändringar för Selleberga 17:1 drar vi slutsatsen att detta är värderingar som inte skattas särskilt högt i Bjuv.
Paret Pagh exemplifierar med att kommunen först inleder samrådsperioden en tid innan de berörda boende i området informeras och får det material som de som ”sakägare” har rätt till. Ursprungsplanen var också att avsluta samrådsperioden efter 3 veckor, dvs bara kort efter det att samrådsmötet ägt rum. Sedan de berörda begärt ytterligare 2 veckors tid beviljades dock detta vilket betyder att synpunkterna måste vara Bjuvs kommun och Byggnadsnämnden tillhanda senast den 17 december.
"Mödan värd att bo här"
Gunvor och René Pagh bor mitt emot det 10 meter höga växthusbygge som är skälet till att Findus bett Bjuvs kommun att ändra detaljplanen för användning av marken från ”bostäder och rekreation” till ”växthusodling”. Paghs älskar sitt hem där de bott i 13 år. De arbetar i Danmark och har lång resväg till och från jobbet men tycker det är mödan värt eftersom de uppskattar både de miljö- och kulturvärden som deras bostad omges av.
Övriga boende runtomkring har chockats dels av att kommunen frångår den gällande planen om bostäder och rekreation. Dels för att det uppenbarligen ställs högre krav när en privatperson ska bygga än en storindustri. De som nu hotas få mastodontbygget av växthus mm framför fönstren har valt att bo just här med tanke på lugnet och skönheten i området. De senast tillkomna på gatan har bevisligen fått kämpa för att få sitt bygge godkänt i fråga om form, höjd, färg osv. I den processen har de fått veta från Bjuvs kommun att deras hus absolut måste passa in i den gamla kulturmiljön Selleberga Trädgårdsstad.
Skillnad på folk och folk?
Paghs inklusive övriga sakägare undrar inte överraskande över hur Findus verkar få tillåtelse att sälja av sin mark till företag som har för avsikt att bygga 10-15 meter höga byggnader endast max 50 meter från deras köks- och vardagsrumsfönster. När de själva granskats så noga i sammanhang som inte varit en bråkdel av de planer som nu diskuteras. På en yta som fullt utbyggt motsvarar storleken av 7 Väla köpcentrum intill varandra. Ett bygge som till och med kommunarkitekten i Kommunhuset varnat för kan uppfattas som en ”Kinamur”.
- Kommunens ursprungliga plan inför samrådsperioden luktar på lång väg ”går det så går det”, säger René och Gunvor Pagh.
- Det är nu som det är med den saken, fortsätter paret. Men det som verkligen förargar oss är hur själva samrådsmötet den 27 november gick till.
"Oemotsagd propaganda"
Reaktioner från inte bara Paghs efter mötet, talar samma språk:
- Findus, själv part i målet, fanns där och hade i förväg garanterats att få framföra sin version av saken. Medan vi andra, som motsätter oss planen, bara kunde ställa frågor, säger René Pagh.
Att Findus var närvarande ser paret som positivt men att företaget samtidigt fick en positiv särbehandling av kommunens tjänstemän menar man är svågerpolitik av den värsta sorten. Att Findus skulle ha särskilda förmåner som övriga i sammanhanget inte har, ser de som uteslutet.
- Ovanpå alltihop så såg både Findus, kommuntjänstemän och närvarande politiker flera gånger till att vi som opponerade oss inte avbröt Findus man Henrik Nyberg med frågor. Så att Findus oemotsagt kunde propagera och komma med uttalanden som de över huvud taget inte alls senare behöver leva upp till.
- Det ser vi som typiska drag i en polisstat, vilket absolut inte ligger i linje med vår uppfattning om öppenhet och demokrati.
Var det ett hot?
Tjänstemännens påpekande på mötet att den gällande detaljplanen ger Findus rätt att när som helst bygga kycklinghus på den aktuella odlingsmarken längs Sellebergavägen uppfattade Paghs m.fl. som ett rent hot.
- Det var ju som om han sagt: Om ni inte går med på det här så kan vi göra det ännu värre för er”. Precis som det går till i en polisstat. Inget som vi förknippar med en demokrati heller, säger René och Gunvor Pagh.
”Var fanns politikerna?”
René och Gunvor Pagh påpekar slutligen att de saknade ansvariga politiker på mötet.
- Det signalerar ju feghet på långt håll, säger de. Var fanns de människor som i verkligheten fattar besluten. De gömmer sig tydligen bakom tjänstemännen och ett lokalt företag.
- Var har demokratin egentligen tagit vägen, avslutar René och Gunvor Pagh.
Förtroendet i botten
Misstron gentemot Bjuvs kommun är stor hos de boende i Selleberga som känner sig berörda av Findus gigantbygge. De har anlitat en advokat att föra dess talan – för att inte riskera att bli ”överkörda” av kommuntjänstemän och - politiker. Rädslan att inte bli respekterade är till och med så stor att de uppmanar varandra att vid inlämnandet av sina yttranden, begära ett kvitto på mottagandet av handlingen.
När jag träffar René och Gunvor Pagh i deras hem har det gått några dagar sedan de skickade iväg sitt brev till kommunchef Christer Pålsson. Redaktionen uppmärksammade brevet på kommunens postlista.
På torsdagen i veckan som gick kontaktade vi kommunchef Christer Pålsson för en reaktion eftersom brevet var ställt till honom. Han sade sig då inte ha sett brevet och kunde därför inte bemöta påståendena och frågorna utan bad att få återkomma. Förmodligen via en underordnad, tillade han. Får Paghs ett svar för vi kanske anledning att återkomma i ärendet.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor