Bjuvs Fritidsgård, granne med Varagårdsskolan.
 
FRITIDSGÅRDAR När Barn- och Utbildningsnämnden fick sparbeting av Kommunfullmäktige talades det om en ”Virtuell Fritidsgård”. Nu håller en sådan på att skapas. Fungerar den, kan det bli fler.

Den traditionella modellen av fritidsgårdar lockar inte längre. Killarna är ofta kungar medan tjejerna uteblir. Att driva verksamheten kostar kommunen oavsett om folk kommer dit eller inte.

En bättre fungerande och lockande modell är kanske att skapa en virtuell mötesplats för ungdomar. Öppen hela dygnet, hela veckan, alltid.

Åsikter om detta?
Skriv då till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - så publicerar vi på Mitt Bjuv-Debatt

En virtuell fritidsgård betyder i det här fallet en sida på Facebook där alla som vill kan gå in och se vad som händer. Både i Bjuv, Billesholm och Ekeby. På Barn- och Utbildningsförvaltningen hoppas de som arbetar med projektet att ”alla” föreningar, organisationer etc. ska vilja finnas med på sidan.

Kent Andreasson, chef för fritidsgårdsverksamheten i Bjuvs kommunoch ansvarig för projektet, berättar att han och förvaltningen just nu är i full färd med att bygga den första virtuella miljön för de unga i Bjuv. Åldersspannet är 10-18 år och från augusti och till och med vecka 43 ska en särskild Facebook-sida skapas och innehåll utvecklas.

- När sidan är klar ska den också både förankras och marknadsföras bland de unga i målgruppen, säger Kent Andreasson. Allt med kommunens värdegrund i botten.

Allt i fickan
- Tänk att du i din ficka får tillgång till allt som händer i kommunen, fortsätter Kent Andreasson. Via din mobil kan du snabbt kolla sajten och se vad som händer i din närhet. Oavsett om du är intresserad av Rädda Barnens loppis och vill handla eller lämna in saker. Eller om det är beachparty på Friluftsbadet, korvgrillning osv.

Arbetsgruppen kommer att vända sig till både privata och ideella aktörer för att få dem att delta på den nya ”mötesplatsen”. Andreasson ger ett exempel på information som platsar på sidan:

- Tania Bauder har svårt att nå ut till alla unga tjejer med sin Tusenmila Tjejklubben, säger Andreasson. Men om alla 1 500 barn och ungdomar mellan 10 och 18 som finns i Bjuvs kommun har tillgång till – och nås via - den virtuella fritidsgården, blir informationsspridningen lätt.

"Alla blir vinnare"
Som en del i marknadsföringen kommer Kent Andreasson själv, tillsammans med Josefine Wahlström som är informationsansvarig i Bjuvs kommun, att besöka alla grundskolorna och de ska också söka kontakt med så många som möjligt i Bjuv som går på gymnasiet.

- Får vi kontakt med ”alla” blir också ”alla” vinnare. De unga, kommunen, organisationer och föreningar.

- Sidan kommer att innebära en faktisk möjlighet för alla att verkligen ta del av allt som händer i kommunen, säger Kent Andreasson.

Kommer den virtuella fritidsgården att ersätta någon av de befintliga verkliga? Det vill säga försvinner de hus som idag inrymmer fritids och ersätts med webbsidor?

- Vi måste se hur det här utvecklar sig, säger Kent Andreasson. Den virtuella fritidsgården kommer definitivt att förändra vårt arbete med de unga vilket kanske gör att gårdarna påverkas. Idag är det för få som utnyttjar dem.

- Men vi är inte där än, tilläger Andreasson.

Komplettera och utveckla
Arbetet som nu görs handlar om att komplettera och utveckla med utgångspunkt från det som redan finns.

- Det betyder inte att vi ställer det ena mot det andra, säger Kent Andreason. Men vi har t.ex. ETT reellt problem på gårdarna som vi måste komma runt.

- Killar är idag överrepresenterade på gårdarna och aktiviteterna är riktade till dem. Men var är tjejerna?

- Här tycker jag definitivt att vi måste ta ett genusperspektiv  på strukturell nivå. Även om det är en långsiktig process som måste inledas så måste vi uppnå balans. Vår verksamhet är ju definitivt till både för pojkar och flickor.

Vi kommer in på frågan om den planerade skejtparken.

- Där är det också viktigt att den inte bara blir en plats för killarna. Vi måste ändra de stereotypa mönstren som just nu styr.

Förvaltningen håller koll
Kvalitetssäkringen av den information som kommer att finnas på den virtuella fritidsgården handhas av Barn- och Utbildningsförvaltningen.

Facebook-sidan – som det i verkligheten handlar om – kommer förutom plats för all information också att ha en aktiv del. En chatt.

- Här gäller det att vara vaksam och ha koll. Att moderera inläggen är ett ansvar som kommer att ligga på vår förvaltning, avslutar Kent Andreasson.

Den virtuella fritidsgården/Facebooksidan ska lanseras v 43 och elldprovet blir höstlovet veckan efter.

Läs också vår tidigare artikel i ämnet här.

Åsikter om detta?
Mejla oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
- så publicerar vi på Mitt Bjuv-Debatt.

Text: Marianne Rönnberg Galmor             Bilder: Bjuvs kommun och bjuvsnytt


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.