När miljöinspektören kom på besök möttes hon av en mycket, mycket smutsig verksamhet.

BROTT Ägaren till en gård i Ekebytrakten blir denna vecka ett fall för en sk åtalsanmälan för brott mot livsmedelslagen. Avsändare är Söderåsens Miljöförbund. Mottagare Polisen i Helsingborg.
Vad får vi på tallriken egentligen, undrar jag sedan jag talat med miljöinspektör Helena Hager Enert på Söderåsens Miljöförbund om en slakteriverksamhet som bedrivits utan tillstånd, på en gård i Bjuvs kommun.

 

Ett tips från allmänheten i oktober 2014 om att det bedrevs slakteriverksamhet på gården satte Miljöförbundet på spåret. När Helena Hager Enert åkte till nämnda gård för att göra en sk oanmäld inspektion hade hon sällskap av en veterinär men blev inte insläppt. Som svar på frågan om eventuell slakt på gården hävdade ägaren per telefon att han bara slaktade åt sitt eget jaktlag samt åt Gedsholms gård. Det senare visade sig efter kontroll inte stämma.

- I december 2014 inom ett nytt klagomål på verksamheten och strax därefter åkte vi, tillsammans med Livsmedelsverket och med handräckning av polisen, tillbaka till gården, berättar Helena Hager Enert. Då blev vi insläppta.

Vid inspektionen höll den uppenbarligen anställde mannen, som var på plats redan vid miljöinspektörens första besök, på att stycka bröstfiléer från kanadagäss.

En ryslig berättelse
Hager Enarts rapport är en riktig rysare:

- Det stod en smutsig skottkärra med kanadagäss i beredningsutrymmet. I kylskåpet låg köttkroppar utan varuskydd, där fanns delar till köttkvarnen som inte var ren, en slang samt köttdetaljer i en rostig nätkorg. Det stod behållare med vatten och kött på golvet.

- Diskborsten var mycket smutsig. Ytskiktet på kanten av en arbetsbänk, dörrar, dörrkarmar och tröskel var slitet. Avloppet gick rakt ut på golvet till en brunn dit vattnet rann. Runt brunnen fanns rester av fjädrar.

Innanför beredningsrummet fanns ett förråd/pannrum med diverse kläder som var smutsiga av köttsaft. Det stod också en behållare med kött i vattenbad på golvet. Dessutom malde de köttfärs där i den alldeles för varma lokalen. Tillåtet endast  i kylrum, men här följdes inga regler.
 


Fynden väcker många frågor: Vart har tidigare djur från den nu polisanmälda gården tagit vägen? Vem serverar kanadagås? Hur skyddar man sig ifrån smittat kött?
 

Stor smittorisk
Kött för konsumtion förvarades också tillsammans med kött som enligt ägaren skulle bli djurfoder etc. Något som är otillåtet pga smittorisken.

Helena Hager Enert fortsätter sin redogörelse:

- I ladan hängde ett vildsvin från taket. Där fanns flera olika högar med slaktavfall, blandat med bröd i olika säckar, tunnor med döda kanadagäss som ej hade blivit hanterade.

- I hö/halmlogen fanns ett hemmabyggt torn med en manuell fjäderplockare. Tornet var fullt av fjädrar från golvet och upp på kanterna. 

I kylcontainern fanns storvilt hängande från taket samt en stor mängd kanadagäss på golvet och i hyllor. Golvet, utrustningen, redskapen och arbetsbänken var mycket smutsig. I frysen fanns en del huvuden från rådjur, hjort, harar och fåglar.

Klara instruktioner
På väggen i kylcontainern fanns ett meddelande till alla som lämnar djur hur de ska tas ur och att man ska lämna en lapp på djuret med namn och nummer samt styckningsutförande. Det fanns fyra djur märkts med namn och nummer.

- I beredningsutrymmet, frysar samt i pannrummet fanns handskrivna lappar och en almanacka med information som antyder att det kostat pengar för att få djuret styckat, säger Hager Enert. På lapparna fanns namn, kilo, kostnad, styckningsdetaljer samt om betalning mottagits eller ej.

I ett av uthusen fanns fem frysar med olika köttdetaljer som tex rådjurssadel, stek, lår och bröst. Där fanns mycket malet kött från olika djurslag samt gåskött märkt ”gås till rökning”.

Rena djurparken
Totalt hittades 6 vildsvin, 7 rådjur, 2 rävar, 20 dovhjortar, ca 80 kanadagäss, ca 20 harar, 10 korpar/svartfågel, 1 fiskmås, 1 duva - alla hela djur.

Delar av djur fanns också från bl.a. älg, vildsvin och räv.

- Det kan ha funnits fler djur på anläggningen vid inspektion som inte har kunnat räknas eftersom vissa av djuren var svåra att räkna när de låg i tunnor samt utspritt i lokalerna, tillägger Helena Hager Enert.

Misstänker brott
Miljöförbundets handläggning är nu klar och denna vecka överlämnar man därför ärendet till Polisen i Helsingborg. I form av en åtalsanmälan för misstänkt brott.

- Vi anser att gårdsägaren har bedriver en vilthanteringsanläggning för att tjäna pengar och sådant kräver tillstånd från Livsmedelsverket. Ägaren har också lämnat ut djur till det danska företaget Kivans Foods upphandlare, tillägger miljöinspektören.

Begränsade befogenheter
- Men var de har gjort av köttet vet vi inte. Vi har inte befogenheter att undersöka utanför Sveriges gränser, säger Helena Hager Enert.

- Mannen måste i alla falla i sammanhanget kunna bevisa att han inte tagit betalt för jobbet och djuren och inte heller haft några anställda. Eventuellt blir det också fråga om nedskräpning,  dvs nedgrävning av slaktavfall i naturen, avslutar Helena Hager Enert.

Söderåsens miljöförbund har förbjudit gårdsägaren att släppa ut några livsmedel på marknaden innan han fått anläggningen godkänd av Livsmedelsverket. Alternativt ska ägaren kunna visa att verksamheten inte omfattas av krav på godkännande.

De hela djur som påträffades i lokalerna har hämtats av de jägare som lämnat in dem.

Marianne Rönnberg Galmor      Foto: Söderåsens Miljöförbund

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.