BJUVSWEEK Efter drygt 4 års direktsändningar från mötena i Bjuvs kommunfullmäktige varje månad slutar vi med omedelbar verkan med den servicen.

Det hela började 2020 med att jag gått kurs i livestreaming via mobiltelefonen och slutade med att jag och min kollega och webbmaster Lasse Nielsen köpte på oss en riktigt bra och välfungerande utrustning för webbsändningarna.

Kvaliteten på våra sändningar under de första åren gav en del övrigt att önska även om vi snabbt övergav mobilen och övergick till riktiga kameror etc.

Covid dök upp och ändrade på det mesta och jag minns bla när KF ägde rum på gamla Findus och vi försökte sända därifrån.  Uppkopplingsmöjligheten till nätet var hopplös, konstaterade vi. Och sändningen inklusive ljudkvaliteten svajade därefter.

Vi fick omedelbart tittare på Bjuvsnytt när vi startade med våra sändningar men eftersom det dröjde ett bra tag innan vi fick rätt särskilt på ljudet så klagade folk hela tiden.

Själv slet vi vårt hår. Vi ville med alla medel via sändningarna ge våra läsare och besökare en unik möjlighet att "titta in" i hur det går till i Bjuvs kommuns högsta beslutande politiska organ. Se vilka av dem de själva valt som representanter som säger vad i talarstolen. Hur politiker mfl uppträder och agerar. Vem som bestämmer osv.

Och så får vi problem med ljudet och irriterade kommentarer istället! Ibland var jag färdig att ge upp, ska erkännas. Men vi körde på! Köpte ny utrustning och jobbade för bra ljud.

Och till vår stora lycka kom då också dagen när vi på Bjuvsnytt fick tillstånd från de styrande att koppla in vår ljudkabel i deras väl fungerande ljudsystem! Fullmäktigemötena hölls då sedan länge i Varagårdsskolans aula som har en egen ljudanläggning.

Tillståndet satt visserligen långt inne. Från säker politisk källa fick jag höra att en grupp med stort inflytande i kommunhuset INTE ansåg att Bjuvsnytt skulle ha rätten att koppla på ljudet. Att vi närvarande under mötena kunde de ju inte förhindra. Men eftersom de som kommun ägde ljudet i skolans system så kunde de ju se till att vi inte fick tanka ner det…….

Men när dåvarande kommundirektör sade okej så kunde vi fortsätta med vårt jobb. Jag vill gärna tro att det var för att han delade min uppfattning att vi med våra utsändningar gjort gott för kommunen och dess invånare.

Vi började alltså  sända från fullmäktige för att vi ville erbjuda Bjuvsnytts läsare något extra jämfört med exempelvis Helsingborgs Dagblad. De slutade ju regelbundet bevaka KF-mötena i Bjuv för ett antal år sedan och kommer bara när de anar att resan kan resultera i braskande rubriker. Kommunen själv sände inte heller på den tiden och runt om i Bjuv hörde jag förslag och önskemål om webbsändningar från just kommunfullmäktige.

Samtidigt hoppades jag och Lasse också någonstans i förlängningen att få kommunens uppdrag att sköta sändningarna rent tekniskt. Givetvis med bibehållen redaktionell frihet.

Något sådant erbjudande har dock aldrig dykt upp, ska tilläggas. Varje gång Lasse lagt timmar på att rigga upp vår numera hyfsat omfattande teknik i aulan och jag först lyssnat mig genom mötena och sedan suttit på min redaktion och skrivit artiklar utifrån det som hänt och beslutats, så har vi gjort det helt utan ersättning. Betalat själv för att få jobba, så att säga.

Det som har dykt upp har bara varit försök att splittra Lasse och mig. Men det är en annan historia.

Bjuvsnytts - numera Bjuvsweeks - redaktionella frihet har från starten för 12 år sedan alltid varit total. Varken kommun, företag eller enskilda har haft någon möjlighet att påverka tidningens journalistiska innehåll. Det har jag - och ingen annan - alltid själv stått för. På gott och på ont.

På gott för så ska det vara på en riktig tidningsredaktion. På ont för att min frihet och obundenhet såklart inte behagat de korrupta i samhället. Alltså de med egen politisk agenda. Oftast män som innerligt avskyr "snokande journalister".

Jag känner faktiskt till flera konkreta fall av försök att stoppa mig. Det senaste var när en mycket högt uppsatt S-politiker,  till en medborgare som på min inrådan ringde med en personlig vädjan, sa:

- Marianne är en mycket dålig journalist. Du ska akta dig för henne!

Men åter till våra livesändningar!

Efter dryga 4 års sändningar har jag bestämt att vi slutar med det.

Det har varit 4 roliga och lärorika år för både Lasse och mig.

I fortsättningen gör jag som HD, TV4,  SVT mfl - kollar dagordningen för kommande KF-möten. Och åker till Varagårdsskolan de få gånger en sådan utflykt kan bedömas vara intressant för er läsare.

Tusen tack för ditt tålamod varje gång tekniken strulat!

Hjärtligt tack för att du tittat in hos oss!

Vänliga hälsningar!

Marianne Rönnberg Galmor

Grundare, ägare, chefredaktör och ansvarig utgivare för bjuvsweek.se.


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.